Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Αυγ-2018 07:54

  Τα οικονομικά στοιχεία που κρίνουν την τύχη του Ερρίκος Ντυνάν

  Τα οικονομικά στοιχεία που κρίνουν την τύχη του Ερρίκος Ντυνάν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση, μετά την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών περνά ο διαγωνισμός για την εξαγορά του Ερρίκος Ντυνάν που τρέχει η τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με την PwC που λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της πώλησης. 

  Πέντε επενδυτικές προτάσεις φέρεται να έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο και να αποκτούν πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα του νοσοκομείου, αντλώντας στοιχεία για τις προοπτικές κερδοφορίας, την πορεία του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει εκπονηθεί με την έναρξη της διαχείρισης του νοσοκομείου από την "Ημιθέα Α.Ε." (ελέγχεται 100% από την Τράπεζα Πειραιώς), το δανεισμό και τις υποχρεώσεις... στοιχεία που κρίνονται καθοριστικής σημασίας για την κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων.

  Ο συνολικός δανεισμός του Ντυνάν, σύμφωνα με την οικονομική χρήση του 2017, ανερχόταν σε 101 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,7 εκατ. αφορούν βραχυπρόθεσμα δάνεια προς την Πειραιώς. Ο κύκλος εργασιών ήταν 35,8 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μετά από φόρους 13,5 εκατ. ευρώ από 16,9 εκατ. στη χρήση του 2016. Στα στοιχεία που θα αντλήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές περιλαμβάνονται  επίσης η πορεία του νοσοκομείου το 2018, οι συμφωνίες με τους συνεργαζόμενους ιατρούς, οι απαιτήσεις σε εξοπλισμό κ.ά.

  Από την PwC δεν υπάρχει ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, πληροφορίες εντούτοις θέλουν την προθεσμία να τοποθετείται περί τα μέσα του Οκτωβρίου, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το Δεκέμβριο θα έχει υπογραφεί η σύμβαση της αγοραπωλησίας.

  Μεταξύ των ενδιαφερομένων που έχουν επιλεγεί για την επόμενη φάση ακούγονται τα ονόματα δύο "δυνατών” επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού, της  Farallon Capital και του sovereign fund του Άμπου Ντάμπι  Mubadala (γνωστό από τη συμμετοχή του στο project Nemo για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα).

  Η πρώτη  έχει αγοράσει τα δάνεια της Euromedica και φαίνεται πως επιθυμεί να συνδέσει το διαγνωστικό τομέα με ένα ισχυρό asset στο χώρο της νοσηλείας. Στο διαγωνισμό σύμφωνα με το ρεπορτάζ συνεχίζει και το ίδρυμα Ωνάση, η "υποψηφιότητα” του οποίου έχει συνδεθεί με την ένταξη του Ερρίκος Ντυνάν στο εθνικό σύστημα υγείας, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.

  Η ένταξη του Ντυνάν στο δημόσιο, όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών, εκτιμάται πως θα "εκτονώσει” σε σημαντικό βαθμό το μεγάλο ανταγωνισμό που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην αγορά της περίθαλψης, ειδικά μετά τις εξαγορές του CVC  Capital Partners, με τελευταία τη συμφωνία για την απόκτηση της συμμετοχής της MIG στο Υγεία. 

  Σημειώνεται πως ούτε ο όμιλος Ιασώ, ούτε η Ευρωκλινική προχώρησαν σε κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς, ενώ τον ίδιο δρόμο κατά το ρεπορτάζ ακολούθησαν το CVC και το Ιατρικό Αθηνών.

  Πάντως η χρονική συγκυρία της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν θεωρείται θετική, όχι μόνο λόγω των επενδυτικών κινήσεων του CVC, αλλά και επειδή η αγορά έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης.

  Υπενθυμίζεται πως περίπου 20 υποψήφιοι φέρονται να είχαν υπογράψει στο πρώτο στάδιο σύμβαση εμπιστευτικότητας, ενώ η PwC αρχικά είχε προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων