Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Αυγ-2018 09:02

  Αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις στην Αίγυπτο ο Τιτάνας

  Αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις στην Αίγυπτο ο Τιτάνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Η Αίγυπτος επί σειρά ετών αποτελούσε μια λοκομοτίβα ανάπτυξης για τον όμιλο Τιτάν λόγω της υψηλής ιδιωτικής και δημόσιας κατασκευαστικής δραστηριότητας. Ο όμιλος κατάφερε σταδιακά να ξεπεράσει τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η "Αιγυπτιακή Άνοιξη" το 2011, οι πολιτικές αναταραχές αλλά και σημαντικές λειτουργικές προκλήσεις, όπως την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για τη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, οι προκλήσεις ωστόσο παρέμεναν.

  Σταδιακά ο όμιλος ανέκτησε τους όγκους πωλήσεων στην Αίγυπτο με σημαντικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ωστόσο η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, κατά περισσότερο από 50% το 2016, είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα και οδήγησε σε αστάθεια των τιμών. Πέρυσι, το απαιτητικό περιβάλλον στη χώρα διατηρήθηκε, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε, ενώ τα κόστη, ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με εισαγωγές, αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από τις τιμές του τσιμέντου, ως συνέπεια της μεγάλης υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση του κόστους ενέργειας καθώς τιμολογείται σε σκληρό νόμισμα.

  Για την αντιμετώπιση της μεγάλης πτώσης της κερδοφορίας στην Αίγυπτο αναλήφθηκαν στην περυσινή χρήση πρωτοβουλίες. Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν προγράμματα μείωσης κόστους στους τομείς της ενέργειας, των πρώτων υλών, των μεταφορών και των ανταλλακτικών. Αν και οι τιμές πώλησης στο σύνολο του 2017 βελτιώθηκαν σε τοπικό νόμισμα, διαμορφώθηκαν σε επίπεδα που δεν αντιστάθμιζαν την αύξηση του κόστους που προέκυψε από την υποτίμηση και τον υψηλό πληθωρισμό.

  Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις της διοίκησης παραμένουν μεσοπρόθεσμα θετικές. Η διοίκηση του Τιτάνα εκτιμά ότι η αγορά θα ανακάμψει, καθώς οι επιπτώσεις της υποτίμησης σταδιακά απορροφώνται, η οικονομία καταγράφει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ υλοποιούνται και ξεκινούν νέα μεγάλα έργα. Ένα από αυτά είναι η κατασκευή της Νέας Πρωτεύουσας. Πρόκειται για ένα έργο που εξαγγέλθηκε το 2015, ύψους 45 δισ. δολαρίων, που αφορά στη δημιουργία μιας νέας διοικητικής πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και η δημιουργία της νέας πόλης του Ελ Αλαμέιν.

  Ο παράγοντας "ένοπλες δυνάμεις”

  Η προοπτική αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο καταλύτη ανάπτυξης για τις τοπικές τσιμεντοβιομηχανίες. Την ίδια στιγμή όμως, ένα νέο δεδομένο αλλάζει πλήρως το σκηνικό σε αυτή τη, σημαντική για τον Τιτάνα, αγορά, όπου η Titan Cement Egypt διατηρεί δύο μεγάλες μονάδες παραγωγής, τις Alexandria Portland Cement Co. S.A.E και Beni Suef Cement Co.S.A.E., καθώς και δύο κέντρα διανομής.

  Πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου-μαμούθ, με έξι γραμμές παραγωγής, ιδιοκτησίας των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων (El-Areesh Cement Co for Cement), που έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και μερικούς μήνες. Το εργοστάσιο, μια επένδυση που ξεπέρασε το 1,1 δισ.δολάρια, έχει δυνατότητα παραγωγής 12 εκατ. τόνων ετησίως, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά τη συνολική προσφορά τσιμέντου στην αγορά, αλλάζοντας τις μέχρι σήμερα ισορροπίες.

  Η σχετική τοποθέτηση του Τιτάνα για την νέα αυτή επένδυση στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2018 είναι ενδεικτική. Όπως αναφέρεται, ο κλάδος επωφελήθηκε από τη σταθερότητα της ζήτησης (η κατανάλωση τσιμέντου κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο του 2017) και την αύξηση των τιμών το πρώτο εξάμηνο, αλλά τώρα καλείται να αντιμετωπίσει νέες σημαντικές προκλήσεις καθώς η είσοδος νέου παραγωγικού δυναμικού εντείνει τον ανταγωνισμό.

  Οι επικεφαλής του ελληνικού ομίλου σημειώνουν επίσης πως η έναρξη λειτουργίας νέου εργοστασίου τσιμέντου 12 εκατ. τόνων ιδιοκτησίας του Αιγυπτιακού στρατού αυξάνει την ήδη υπερβάλλουσα προσφορά, συμπιέζοντας τους συντελεστές λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων. Πέραν αυτού, η επιβολή σημαντικών αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και επιπλέον εισφορών επί του παραγόμενου τσιμέντου από 1ης Ιουλίου, καθιστούν επιτακτική την διαμόρφωση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα, κάτι όμως που δεν φαίνεται εύκολα επιτεύξιμο βραχυπρόθεσμα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

  Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 η διολίσθηση της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ επηρέασε τα οικονομικά αποτελέσματα του Τιτάνα από την αιγυπτιακή αγορά, περιορίζοντας τη βελτίωση των μεγεθών σε αξία ευρώ. Ο κύκλος εργασιών στην Αίγυπτο το πρώτο εξάμηνο έμεινε ουσιαστικά σταθερός στα 80,6 εκατ.ευρώ, ενώ σημείωσε 12,4% αύξηση σε τοπικό νόμισμα. Τα λειτουργικά κέρδη, EBITDA, ανήλθαν σε 12,8 εκατ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3,5% σε αξίες ευρώ και αύξηση 17,7% σε τοπικό νόμισμα.

  Στην Αίγυπτο όπου το μερίδιο του Τιτάνα εκτιμάται στο 8%, η στρατηγική του ομίλου για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργούνται είναι να κινηθεί, μεταξύ άλλων, προς την αναζήτηση συνεργιών και βελτίωσης του κόστους λειτουργίας. Ισχυρό πλεονέκτημα προσδίδει το γεγονός ότι η Titan Cement Egypt αποτελεί σήμερα ένα από τους πλέον ανταγωνιστικούς παραγωγούς στη χώρα, μετά τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν για άλεση στερεών καυσίμων που διασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια για την πλήρη λειτουργία των εργοστασίων.

  Το πλεονέκτημα αυτό, μεταξύ άλλων, σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο ο ελληνικός όμιλος προκειμένου να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που εμφανίζονται στην Αίγυπτο. Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς συνοδεύτηκε από αύξηση 78% στα καθαρά κέρδη, ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 122,2 εκατ.ευρώ, χαμηλότερα κατά 14%, λόγω της ενδυνάμωσης του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων.

  Στο Χρηματιστήριο ο όμιλος αποτιμάται στο 1,5 δισ.ευρώ, με τη μετοχή να βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε διαπραγμάτευση κοντά στα 20 ευρώ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020