Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιουλ-2018 12:39

  Τέλη Αυγούστου το reverse split της Εθνικής Τράπεζας

  Τέλη Αυγούστου το reverse split της Εθνικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Στα τέλη Αυγούστου δρομολογείται το reverse split της Εθνικής, σε αναλογία 10 παλαιών μετοχών προς 1 νέα, στο οποίο και έδωσε χθες το "πράσινο φως" η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θεωρείται ως η πιο πιθανή για την έναρξη των συναλλαγών των νέων μετοχών της Εθνικής, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των υφιστάμενων μετοχών της Εθνικής έχει οριστεί η 22α Αυγούστου, ενώ θα ακολουθήσει ένα τριήμερο προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών ( 23 – 27 Αυγούστου), όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις,. Η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών μετά το reverse split, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, έχει οριστεί για την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018.

  Υπενθυμίζεται πως η Γ.Σ της ΕΤΕ ενέκρινε την (i) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 0,90 ευρώ λόγω κεφαλαιοποίησης ισόποσου μέρους του ειδικού αποθεματικού της Τράπεζας σύμφωνα με το Άρθρο 4.4α του Κ.Ν. 2190/1920, και (ii) αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας από 0,30 ευρώ σε 3,00 ευρώ και μείωση του συνολικού αριθμού αυτών από 9.147.151.527 σε 914.715.153 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές με συνένωση των εν λόγω μετοχών (reverse split) σε αναλογία δέκα (10) παλαιών κοινών μετοχών της Τράπεζας έναντι μίας (1) νέας κοινής μετοχής της Τράπεζας. Επιπρόσθετα, αποφάσισε την τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού της Τράπεζας και παρέσχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις.

  Αυτή η κίνηση από την ΕΤΕ γίνεται για να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της μετοχής της, μετά από μία μακρά περίοδο πιέσεων. Όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της τράπεζας, λόγω της διαπραγμάτευσης μετοχών της τράπεζας σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2015 καθώς και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (και κατόπιν της έκδοσης των θετικών αποτελεσμάτων των stress tests, το Δ.Σ. πρότεινε τo reverse split ως μία τεχνική για τη βελτίωση των χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών της τιμής της μετοχής, μέσω αύξησης της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής με αντίστοιχη μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών, καθιστώντας έτσι τη μετοχή ελκυστικότερη για τους επενδυτές. Η μείωση του συνολικού αριθμού των κυκλοφορούντων μετοχών θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, παρέχοντας έτσι ουσιώδη πληροφόρηση στους επενδυτές.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ