Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουλ-2018 14:30

  Νέο Δ.Σ. και έναρξη του μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας

  Νέο Δ.Σ. και έναρξη του μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:51

  Την έναρξη ενός μεγάλου μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, που θα την οδηγήσει στη νέα εποχή προανήγγειλαν κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας προς τους μετόχους της τράπεζας.

  Εξάλλου, η γενική συνέλευση εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για την επόμενη τριετία. Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 11 μέλη εκ των οποίων 4 νέα, έχει ως εξής:

  1.    κ. Κώστας Μιχαηλίδης
  2.    κ. Παύλος Μυλωνάς
  3.    κ. Δημήτριος Δημόπουλος
  4.    κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου
  5.    κ. ClaudePiret
  ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  6.    κ. Χαράλαμπος Μάκκας
  ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  7.    κ. Eva Cederbalk
  ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  8.    κ. Andrew McIntyre
  ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  9.    κ. John McCormick
  ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  10.    κ. Ιωάννης Ζωγραφάκης
  11. κ. Περικλής Δρούγκας– ως εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής 
  Σταθερότητας σύμφωνα με το ν.3864/2010

  Μιλώντας προς τους μετόχους της τράπεζας, τόσο ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης όσο και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, προανήγγειλαν την έναρξη ενός μεγάλου μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, που θα την οδηγήσει στη νέα εποχή.  Διακήρυξαν την απόφαση της νέας Διοίκησης να γυρίσει σελίδα η Εθνική και να ανταποκριθεί απολύτως στις νέες προκλήσεις ενός οικονομικού και τραπεζικού περιβάλλοντος που αλλάζει με ταχύτητα.

  "Η ΕΤΕ αλλάζει σελίδα" 

  Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στο νέο αυτό τραπεζικό περιβάλλον, τις αρχές και την έναρξη του μετασχηματισμού της τράπεζας, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

  Η στιγμή αυτή είναι καθοριστική για το μέλλον της τράπεζας και για τη θέση της στο τραπεζικό σύστημα. Σε όλα μας τα χρόνια, πρωτοστατούσαμε σε κάθε προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα. Έφτασε η ώρα να δούμε το ρόλο της Εθνικής μέσα από το πρίσμα της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, να αναδείξουμε νέες δυνατότητες και να προετοιμαστούμε εγκαίρως για την επόμενη γενιά.

  Οι αλλαγές είναι αμείλικτες και ραγδαίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Διεθνώς, οι τράπεζες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας τους,  λόγω των τεχνολογικών αλλαγών αλλά και των προσδοκιών των πελατών τους. Οι νέες χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες (Fintech) αλλάζουν ριζικά το τραπεζικό σύστημα, τόσο στην παροχή υπηρεσιών, όσο και στην εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις στον τομέα του FinTech, σε παγκόσμιο επίπεδο, τριπλασιάστηκαν. 

  Γεγονός είναι ένα: το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή του τραπεζικού κλάδου αποτελεί προτεραιότητα και δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για όλους. Η ΕΤΕ αλλάζει σελίδα. Ήδη, με απόφαση του ΔΣ το Μάιο, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή σχεδίου εκσυγχρονισμού της Τράπεζας και του Ομίλου, προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.  

  Ο μετασχηματισμός αυτός έχει σαφή στόχευση και αίσθημα αποστολής.

  *Δημιουργούμε και αναδεικνύουμε ένα νέο υπόδειγμα λειτουργίας, το οποίο θα υποστηρίζει με επάρκεια και κοινωνική ευαισθησία μια νέα εποχή για την τραπεζική στην Ελλάδα. 

  * Ανατρέπουμε εδραιωμένες αντιλήψεις και παρωχημένες πρακτικές. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακές αξίες μας, υπηρετούμε τις αρχές της διαφάνειας και της σύγχρονης, υπεύθυνης διακυβέρνησης. Το πρώτο βήμα γίνεται ήδη με την συγκρότηση Επιτροπής Διαφάνειας της τράπεζας.

  * Ξαναφτιάχνουμε μια τράπεζα ελκυστική για τους μετόχους, τους πελάτες και τους υπαλλήλους της. Θα ξαναγίνουμε η κορυφαία τράπεζα στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. 

  "Η Εθνική Τράπεζα έχει τον πιο ισχυρό ισολογισμό"

  Στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, στον ισχυρό ισολογισμό της Εθνικής, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τη στρατηγική που διαμορφώνει η τράπεζα για τη νέα εποχή. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

  Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στην οικονομία:

  •    Πρώτον, παρατηρούμε υγιή και διατηρήσιμη πρόοδο στα μακροοικονομικά μεγέθη
  •    Δεύτερον, παρατηρούμε σημαντική πτώση της αβεβαιότητας, αναγκαία προϋπόθεση για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην χώρα μας. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα συνεχίζει να αυξάνεται μόνο με την διαρκή και πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.
  •    Τρίτον,  η "υγεία" του τραπεζικού κλάδου έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με τις 4 συστημικές τράπεζες να έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους στον ELA, να έχουν επιταχύνει την μείωση των "κόκκινων δανείων" και να υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης χορήγησης νέων δανείων, ειδικά προς τον επιχειρηματικό κλάδο.

  Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει σήμερα τον πιο ισχυρό ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα:

  i)    Έχει περιθώρια ρευστότητας, που της δίνουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία.
  ii)     Έχει τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, που πλέον προσεγγίζει το 40% και
  iii)    τον -- κατά πολύ -- υψηλότερο δείκτη κάλυψης αυτών των δανείων με προβλέψεις (60%), που της δίνει την αναγκαία ευελιξία στην αντιμετώπιση τους. 
  iv)    Τέλος, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 16.5%. 
  Παρά την πρόοδο της οικονομίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Εθνική, το μέλλον επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις. Η ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται χρηματοδότηση με κύρια πηγή τις τράπεζες. Εδώ καλείται η Εθνική να εκμεταλλευτεί τον ισχυρό ισολογισμό της για να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο.  

  Μακροπρόθεσμα, θα προστεθούν νέες και δυνητικά πιο επικίνδυνες προκλήσεις τόσο στην ΕΤΕ όσο και στις άλλες τράπεζες. Η ψηφιακή τεχνολογία και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο δημιουργούν ευκαιρίες σε νέους πιο ευέλικτους ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά. Η επιβίωση των συστημικών τραπεζών απαιτεί σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό τους μοντέλο. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να υιοθετήσουμε τη νέα ψηφιακή τεχνολογία ώστε να γίνουμε πολύ πιο ευέλικτοι στην παροχή υπηρεσιών και με σημαντικά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. 

  Τούτο αναγκαστικά θα οδηγήσει στην αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών και τη λειτουργία μικρότερου και πιο ευέλικτου δικτύου καταστημάτων. Θα απαιτήσει επίσης, την προσφορά πολύ υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών και πιο καινοτόμων προϊόντων. Αυτό το νέο λειτουργικό μοντέλο δεν είναι συμβατό με την παλιά κουλτούρα του τραπεζοϋπαλλήλου. Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πρέπει να δρουν ως οικονομικοί σύμβουλοι των πελατών, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, γεγονός που απαιτεί νέες δεξιότητες και διαφορετικό τρόπο σκέψης. 

  Το να πάμε μπροστά είναι μονόδρομος και θέλω να είμαι σαφής: αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε!

  Η διοίκηση της Εθνικής, με την πλήρη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα μετασχηματισμού, με το οποίο προσδοκά να αντιμετωπίσει τόσο τα προβλήματα του παρελθόντος όσο και τις προκλήσεις του μέλλοντος που αναλύθηκαν προηγουμένως. 

  Θέλουμε να γίνουμε ξανά η πρώτη επιλογή στην εγχώρια αγορά, ο προτιμητέος συνεργάτης και οικονομικός σύμβουλος των Ελλήνων. Αρωγός μας, η ιστορική εμπιστοσύνη στο όνομα της Εθνικής από την ελληνική κοινωνία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ