Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Ιουλ-2018 10:04

  Change4Ellaktor: Όχι σε αναβολή της ΓΣ, απόφαση την Τετάρτη για Ελλάκτωρ

  Change4Ellaktor: Όχι σε αναβολή της ΓΣ, απόφαση την Τετάρτη για Ελλάκτωρ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με δύο συνεντεύξεις τους στις εφημερίδες "Κεφάλαιο" και "Πρώτο Θέμα" οι μεγαλομέτοχοι του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Δημήτρης και Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, έδωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο το στίγμα των θέσεών τους ενόψει της κρίσιμης γενικής συνέλευσης της Τετάρτης, η οποία και θα καθορίσει εκτός απροόπτου την έκβαση της πιο πολύκροτης επιχειρηματικής μάχης των τελευταίων ετών στο εγχώριο σκηνικό του επιχειρείν. 

  Η πλευρά Καλλιτσάντση με τις δύο συνεντεύξεις εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβαση της ΓΣ και προειδοποιεί να αποφευχθούν τακτικισμοί και έκτροπα, σε περίπτωση που η πλευρά Μπόμπολα Κούτρα διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα δε θα είναι υπέρ της. 

  Παράλληλα οι επικεφαλής της πρωτοβουλίας CHANGE4ELLAKTOR καταθέτουν τις απόψεις τους και απαντούν στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, γύρω από θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και στρατηγικής και τα οποία αποτέλεσαν την αιχμή της διαμάχης σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.

  Πιο αναλυτικά, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης στο "Πρώτο Θέμα", απαντά στην κατηγορία ότι αιφνιδίασε τους συνεταίρους της και είχε χρόνο να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση:  "Οι 4 βασικοί μέτοχοι είχαμε καταλήξει ότι δεν μπορούμε να συμβιώνουμε άλλο από το φθινόπωρο του 2017 και είχαμε κάνει συμφωνία κυρίων που προέβλεπε τίμημα 2 ευρώ/μετοχή και ότι όποιος βρει πρώτος τα χρήματα θα εξαγοράσει τον άλλον. Εμείς φέραμε δύο φορές λεφτά στο τραπέζι, ενώ οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας ούτε χρήματα βρήκαν ούτε τη συμφωνία τήρησαν να μας πουλήσουν το μερίδιό τους. Ήδη από τότε τους είχαμε πει ότι με τη στάση τους δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, παρά να απευθυνθούμε στη Γενική Συνέλευση για αλλαγή της Διοίκησης. Επιπλέον, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που πιστεύει ότι η οικογένεια Καλλιτσάντση έχει μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από τον κ. Μπόμπολα. Άρα, αν ήθελαν πραγματικά, και το χρόνο είχαν και τα μέσα για να αποφύγει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσα ακολούθησαν” ανέφερε ο κ. Καλλιτσάντσης. 

  Στο ίδιο θέμα αναφέρεται στη συνέντευξή του στο "Κεφάλαιο" και ο Δ. Καλλιτσάντσης υπογραμμίζοντας ότι "οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας βρίσκονται σε άρνηση. Αρνούνται να δουν την κρισιμότητα της κατάστασης όταν λένε ότι όλα πάνε καλά στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως αρνούνταν να πιστέψουν πως ήμαστε αποφασισμένοι αν δεν βρεθεί μία συναινετική λύση να καταλήξουμε σε μία εχθρική Γενική Συνέλευση για αλλαγή της Διοίκησης, αν και τους το είχαμε ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό”. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η πλευρά των άλλων μετόχων "απέρριψε δις την προσφορά μας και δεν προσκόμισαν ποτέ αντίστοιχη αξιόπιστη προσφορά. Υποτίμησαν τις προειδοποιήσεις μας, όπως υποτίμησαν και την αποφασιστικότητά μας, όπως υποτιμούν και την επείγουσα αλλαγή που χρειάζεται ο Όμιλος. Εμείς όμως δεν θα επιτρέψουμε εξαιτίας τους και την υποτίμηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ”.

  Στη συνέντευξή του στο "Κεφάλαιο" ο κ. Καλλιτσάντσης υποστηρίζει ότι "ο Όμιλος είχε εγκλωβιστεί σε ένα αδιέξοδο Διοικητικό σχήμα που κάθε μέρα τον απαξίωνε όλο και περισσότερο. Είχαμε πλέον να επιλέξουμε ανάμεσα στην ανάληψη μίας πρωτοβουλίας με προσωπικό για εμάς κόστος ή στην απραξία με καταστροφικό για τον Όμιλο τίμημα”. 

  Ο ίδιος προσθέτει ενόψει της ΓΣ ότι "τα μηνύματα που μέχρι στιγμής έχουμε λάβει από τους μετόχους, μας δικαιώνουν. Πιστεύουμε πως το ίδιο θα γίνει και με τη ψήφο τους την Τετάρτη”. 

  Ενόψει της ΓΣ ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, απάντησε και στις αιτιάσεις ότι μέσα από την αγορά των μετοχών, εξαγοράζεται η ψήφος των μετόχων που δεν έχουν πειστεί. Συγκεκριμένα ο μεγαλομέτοχος του ομίλου λέει στο "Πρώτο Θέμα" ότι "δική μας άποψη είναι πως δεν μπορείς να ζητάς από τους μετόχους να σε εμπιστευτούν, να πιστέψουν στην ομάδα σου, στην πρότασή σου και στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι εσύ ο ίδιος να μην επενδύεις στην εταιρεία. Εμείς δαπανήσαμε 46 εκατ. ευρώ για να αποδείξουμε την πίστη μας στην εταιρεία”. 

  Η πρόταση
  Στο "Πρώτο Θέμα" ο Αν. Καλλιτσάντσης κάνει εκτενή αναφορά στα πλεονεκτήματα της πρότασης για το ΔΣ και τη στρατηγική του ομίλου, ενώ υπογραμμίζει ότι "η κατασκευή ήταν και θα παραμείνει ατμομηχανή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με την κατασκευαστική δραστηριότητα όμως στην Ελλάδα να συρρικνώνεται και την εκτός συνόρων δραστηριοποίηση της ΑΚΤΩΡ να είναι ζημιογόνα λόγω των συστημικών αδυναμιών που έχει η εταιρεία στο εξωτερικό, είτε είναι αυτό στη Μέση Ανατολή, είτε στα Βαλκάνια, πρέπει να βρεθεί αντίβαρο προκειμένου να διατηρήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων ανέπαφο”. 

  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δ. Καλλιτσάντσης τονίζει στο "Κεφάλαιο" ότι "Η ΑΚΤΩΡ μπορεί να έχει εξαιρετική τεχνογνωσία σε πολύ απαιτητικά έργα, καθώς και άξια και ικανά στελέχη, αλλά δεν διαθέτει την οργανωτική πειθαρχία ούτε τις δικλείδες ασφαλείας για κερδοφόρα ανάπτυξη έργων εκτός συνόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το γεγονός ότι τόσο τα έργα στη Μέση Ανατολή όσο και τα έργα πολύ μικρότερου προϋπολογισμού από αυτά της Μέσης Ανατολής, όπως αυτά στα Βαλκάνια υπό την εποπτεία του κ. Κούτρα, έχουν εγγράψει σημαντικές ζημιές και μάλιστα ευθέως ανάλογες του προϋπολογισμού τους”.

  ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ

  Ο Αν. Καλλιτσάντσης στη συνέντευξή του υπεραμύνεται της άποψης ότι δεν πρέπει να πουληθεί η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, τονίζοντας ότι οι ανταγωνιστικές διαδικασίες που εισάγονται στην αγορά ΑΠΕ, δεν αποτελούν απειλή αλλά ότι αντίθετα μια εταιρεία με ισχυρά θεμελιώδη όπως η ΕΛΤΕΧ μπορεί να διακριθεί σε ένα διαφανές ανταγωνιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο. 

  Από την πλευρά του για το ίδιο θέμα ο Δ. Καλλιτσάντσης τονίζει στο "Κεφάλαιο" ότι "Εμείς διαφωνούμε με το ξεπούλημα, οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει προοπτικές και προσφέρει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όχι μόνο της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη θυσία σημαντικών assets του Ομίλου για να καλύψουμε ανάγκες που η συστημική αδυναμία της ΑΚΤΩΡ θα συνεχίσει να προκαλεί αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Δύο χρόνια επιμένουν να πουλήσουν την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της κατασκευής, αλλά δύο χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσουν τις εγγενείς αιτίες που προκαλούν την έλλειψη ρευστότητας στην κατασκευή”.

  Για τη στάση των τραπεζών ο Αν. Καλλιτσάντσης εκτιμά ότι έχουν 1, 4 δισ. λόγους (όσο και ο δανεισμός του ομίλου) να στηρίξουν την πρόταση της CHANGE4ELLAKTOR, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα προς τους εργαζόμενους ότι ο όμιλος θα βγει από το αδιέξοδο. 

  Τέλος για την επικείμενη ΓΣ της Τετάρτης ο Αν. Καλλιτσάντσης εκφράζει την πίστη του ότι οι μέτοχοι θα στηρίξουν την πρόταση CHANGE4ELLAKTOR με την ψήφο τους. "Αυτό τουλάχιστον έχουμε εισπράξει από τις επαφές που είχαμε μαζί τους όλο αυτό το διάστημα. Ελπίζω οι κ.κ. Κούτρας και Μπόμπολας να σταθούν έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων και να προστατέψουν ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τη διαδικασία, αποφεύγοντας τακτικισμούς και έκτροπα, ακόμα κι αν διακρίνουν πως το αποτέλεσμα δεν θα τους ευνοεί. Αν νοιάζονται για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ ας φροντίσουν η Γενική Συνέλευση να ολοκληρωθεί διαφανώς και ομαλά την Τετάρτη”.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων