Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιουλ-2018 08:58

  Μετοχικές "καραμπόλες" στην Q&R

  Μετοχικές "καραμπόλες" στην Q&R
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αφύπνιση σε μια από τις μετοχές που επί μακρό βρίσκονταν στο επενδυτικό περιθώριο επέφερε η πώληση "πακέτου" που αντιστοιχεί σε 9,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Quality & Reliability (Q&R). Αγοραστής, όπως ενημέρωσε η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής, είναι ο John Arthur Bray Croker, ελληνοβρετανός επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο χώρο των ασφαλιστικών υπηρεσιών, ο οποίος μαζί με μετοχές που είχε αποκτήσει σε προγενέστερο διάστημα, καθίσταται πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό 10,25%.

  Η συναλλαγή για το συγκεκριμένο πακέτο πραγματοποιήθηκε στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 504.000 ευρώ. Με την ανακοίνωση της πώλησης του πακέτου που κατείχε ο Αλέξανδρος Μαρκεσίνης, ο οποίος αποχωρεί από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ο τίτλος κατέγραψε σημαντική άνοδο, 30% την περασμένη Τρίτη και 4% χθες, κλείνοντας στα 0,28 ευρώ.

  Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Quality & Reliability διεκδικεί και αναμένει την ανάληψη νέων έργων πληροφορικής για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στις αρχές του 2018 ανακοινώθηκαν οι πρώτες εντάξεις έργων πληροφορικής στο καινούργιο ΕΣΠΑ γεγονός που δημιούργησε στον κλάδο μια σχετική αισιοδοξία, ότι οι πρώτοι διαγωνισμοί δεν θα καθυστερήσουν

  Ωστόσο, η εταιρεία θέλοντας να ενισχύσει την εξωστρέφεια της, κατευθύνθηκε σε νέες αγορές και έχει ήδη ιδρύσει δύο εταιρείες στις ΗΠΑ και στην Κύπρο με σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων της και την αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας της. Μάλιστα, γίνεται λόγος ότι στην αμερικανική αγορά είναι κοντά στην ανακοίνωση νέων έργων, ενώ στην Κύπρο διεκδικεί διαγωνισμούς του Δημοσίου. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην κατακύρωση δύο συμβάσεων με το Δημόσιο, ενώ στο εξωτερικό επιδιώκει τη συμμετοχή της σε μεγάλα έργα πληροφορικής μέσω συνεργασιών με άλλες εταιρείες πληροφορικής.

  Σημειώνεται ότι η Q&R είναι από τις λίγες εταιρείες του ομίλου Πουλιάδη (κατείχε ποσοστό άνω του 40%) που κατάφεραν να μην συμπαρασυρθούν από την κατάρρευση της Πουλιάδης και Συνεργάτες ΑΕΒΕ, άλλοτε ισχυρότερου ομίλου στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα. Ο όμιλος Πουλιάδη που διέθετε δίκτυο 2.500 μεταπωλητών, είχε συμμετοχές σε έξι εισηγμένες τότε εταιρείες (Πουλιάδης, PC Systems, Q&R, Ipirotiki & Publications, Despec, Intersonic) και σχέδια για την εισαγωγή άλλων τεσσάρων (Broker Systems, CD Media, Telsys, Πάνου ΑΕΒΕ), από τις οποίες ορισμένες έβαλαν λουκέτο. Η Q&R που ιδρύθηκε το 1992, αποτελούσε τη βασική επιχειρηματική μονάδα ανάπτυξης και παραγωγής λογισμικού του Ομίλου Πουλιάδη, λόγω και της καθίζησης της εγχώριας αγοράς έχασε σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της.

  Ωστόσο, η είσοδος του επενδυτικού σχήματος Lovatia Holdings Limited ( στην οποία κύριος μέτοχος είναι ο επιχειρηματίας Μάνος Ξιώνης) στο μετοχικό κεφάλαιο της Q&R, αποκτώντας μετοχές που πώλησαν οι τράπεζες έπειτα από την κατάρρευση της Πουλιάδης,  σηματοδότησε την απαρχή μιας ανοδικής πορείας που έβγαλε την εταιρεία από την κρίση. Σημαντική ήταν η αρωγή της διοικητικής ομάδας, των Παναγιώτη και Νίκου Πασχαλάκη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου αντίστοιχα, και του Θόδωρου Καραγιάννη, Αντιπροέδρου της εταιρείας. Οι τρεις τελευταίοι κατέχουν αθροιστικά το 29,39% της Q&R, έναντι 14,55% της Lovatia.

  Πέρυσι οι  πωλήσεις του ομίλου Q&R ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 4,6 εκατ. ευρώ το 2016 σημειώνοντας μείωση περίπου 44 %. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε καθυστέρηση της τελικής ανάθεσης κάποιων πολύ σημαντικών έργων που η εταιρεία είχε  διεκδικήσει και εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν, στη μη προκήρυξη νέων έργων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ αλλά και στον περιορισμό ή στη μη ανάθεση επεκτάσεων μεγάλων δημοσίων έργων (add-ons) λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας των φορέων.

  Το EBITDA ανήλθε στα 550 χιλ. ευρώ το 2017 έναντι 287 χιλ. το 2016 σημειώνοντας αύξηση 92% λόγω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων, ενώ στο τέλος του 2017 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανερχόταν σε 1,27 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη των νέων έργων που αναμένει η διοίκηση, εκτιμάται ότι η χρήση μπορεί να ολοκληρωθεί με βελτίωση των οικονομικών μεγεθών για την εταιρεία πληροφορικής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ