Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιουλ-2018 10:53

  Κίνηση ορόσημο με πολλαπλά οφέλη η αξιολόγηση του καλυμμένου ομολόγου της ΕΤΕ από την S&P

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κίνηση ορόσημο με πολλαπλά οφέλη η αξιολόγηση του καλυμμένου ομολόγου της ΕΤΕ από την S&P

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ορόσημο για την εφεξής πρόσβαση της Εθνικής Τράπεζας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και θετικό οιωνό ευρύτερα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις συνθήκες για τη ρευστότητά του, αποτελεί η αξιολόγηση του covered bond της Εθνικής Τράπεζας από τον οίκο αξιολόγησης  S&P.

  Την περασμένη Παρασκευή 6 Ιουλίου, η S&P ανακοίνωσε ότι κατατάσσει το Καλυμμένο Ομόλογο τριετούς διάρκειας και ύψους 750 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα τον Οκτώβριο 2017, στην βαθμίδα ΒΒΒ-, ήτοι 4 βαθμίδες αξιολόγησης υψηλότερα από το Β+ στο οποίο πρόσφατα κατέταξε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η αξιολόγηση αυτή δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και όποια άλλη αποφασιστεί στο μέλλον, από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του Προγράμματος  Καλυμμένων Ομολογιών 2.

  Η ένταξη στην κατηγορία "Επενδυτικής Βαθμίδας” για ομόλογο στο οποίο εκδότης είναι ελληνική τράπεζα γίνεται για πρώτη φορά, μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο ομόλογο της Εθνικής έχει την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από όλα που έχουν εκδοθεί από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Κατά συνέπεια είναι και το μοναδικό που εντάσσεται στην κατηγορία των επιλέξιμων ασφαλειών για τον μηχανισμό αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξασφαλίζοντας μηδενικό κόστος διακράτησης για τους ομολογιούχους και περαιτέρω θετική πορεία στην δευτερογενή αγορά. 

  Η εξασφάλιση της Επενδυτικής Βαθμίδας για τις Καλυμμένες Ομολογίες του Προγράμματος 2, αποτελεί ορόσημο για την αναμόρφωση της διαδικασίας εμπλοκής της Εθνικής Τράπεζας με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και συνιστά ένα μεγάλο βήμα για την ποιοτική διεύρυνση της επενδυτικής της βάσης. Καταδεικνύει επίσης την προσήλωση της Εθνικής Τράπεζας στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δανειακού της χαρτοφυλακίου, διασφαλίζοντας την αναγκαία ευελιξία στην αξιοποίηση των πηγών άντλησης ρευστότητας.   

  Η αναβάθμιση αυτή αναμένεται να έχει και ευρύτερες επιπτώσεις καθώς θα διευκολύνει τις προσπάθειες και των υπόλοιπων εγχώριων συστημικών τραπεζών στην επιδίωξη ανάλογων ενεργειών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη συνολική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της αγοράς προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων