Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Ιουλ-2018 07:34

  Το θρίλερ για την πώληση του Υγεία και η ρελάνς του CVC

  Το θρίλερ για την πώληση του Υγεία και η ρελάνς του CVC
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χρειάστηκαν περίπου 45 ημέρες από την υποβολή της δεσμευτικής πρότασης μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση των μετοχών της MIG στο Υγεία στην εταιρεία Hellenic Healthcare, θυγατρική του CVC Capital Partners, με τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας να δίνουν στις διαπραγματεύσεις διαστάσεις... θρίλερ. 

  Αιτία η αντιπρόταση -στην εκπνοή της περιόδου αποκλειστικότητας του CVC Capital- του σχήματος Apostolopoulos Holdings και H.I.G Capital το βράδυ του Σαββάτου για την εξαγορά του Υγεία με τίμημα στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα διεξαχθεί νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence). Το CVC Capital Parnters είχε αρχικά, και έχοντας πραγματοποιήσει due diligence, προσφέρει 197,97 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του μεριδίου της MIG (70,38%), δηλαδή 0,92 ευρώ ανά μετοχή.

  Η ρελάνς του CVC και οι καθοριστικές λεπτομέρειες της νέας δεσμευτικής και χωρίς προϋποθέσεις βελτιωμένης προσφοράς ήταν αυτά που έκριναν τη συμφωνία. Χθες το βράδυ και ενώ είχε προηγηθεί η αναβολή της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του Υγεία έπειτα από αίτημα της "Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών ΑΕ", που εκπροσωπεί το 5,18% του μετοχικού κεφαλαίου, ανακοινώθηκε από τη MIG η υπογραφή της συμφωνίας για την εξαγορά του Υγεία.

  Η νέα προσφορά του CVC δεν άφησε περιθώρια. Το προσφερθέν τίμημα ανήλθε στο ποσό των 0,95 ευρώ ανά μετοχή και κατά συνέπεια το συνολικό τίμημα της συναλλαγής έφτασε σε 204 εκατ. ευρώ, χωρίς χρηματοδοτικές αιρέσεις.

  Σύμφωνα με τη MIG, η πρόταση της πλευράς Αποστολόπουλου βασιζόταν σε μη δεσμευτική πρόταση χρηματοδότησης από την H.I.G Capital International, οι επιμέρους όροι της οποίας δεν έγιναν γνωστοί. Επιπλέον και κατόπιν διευκρίνησης, η Apostolopoulos Holdings ζήτησε χρόνο 6 – 8 εβδομάδων για τον οικονομικό και νομικό έλεγχο του Υγεία και αποκλειστικότητα δύο μηνών ώστε να πάρει τις τελικές εγκρίσεις.

  Κομβική στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της MIG που αξιολόγησε την νέα πρόταση της "Hellenic Healthcare και την ήδη υποβληθείσα μη δεσμευτική πρόταση της G. Apostolopoulos Holdings" ήταν η παρουσία και η συνδρομή της Rothschild που ανέλαβε καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου στη διαδικασία για την πώληση του Υγεία. Το Δ.Σ της MIG αφού άκουσε την αξιολόγηση των προτάσεων από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της εταιρείας και συζήτησε διεξοδικά όλα τα δεδομένα των δύο προτάσεων αποφάσισε ομόφωνα να κάνει αποδεκτή τη βελτιωμένη πρόταση της CVC, και να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της δεσμευτικής σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών του Υγεία. "Η απόφαση αυτή ελήφθη με αποκλειστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρίας. Η συναλλαγή τελεί υπό την επικύρωση της Γ.Σ των μετόχων της MIG και την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού" σημειωνόταν στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της MIG. 

  Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Αποστολόπουλου επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση του Υγεία με αγωγή κατά των Τράπεζας Πειραιώς, MIG και Υγεία για την απαγόρευση κάθε νομικής μεταβολής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών όμως απέρριψε το Αίτημα Προσωρινής Διαταγής. Ακολούθησε "πόλεμος" ανακοινώσεων μέχρι ο όμιλος Αποστολόπουλου να προβεί στην κατάθεση προσφοράς και να διεκδικήσει επί της ουσίας το Υγεία.

  Η επέλαση του CVC

  Το deal για την εξαγορά του Υγεία αποτελεί το μεγαλύτερο στην ιδιωτική αγορά της περίθαλψης, αλλάζει τις ισορροπίες στον κλάδο και καθιστά το CVC κυρίαρχο στον χώρο. Το fund έχει ήδη εξαγοράσει το Metropolitan και τη γενική κλινική Iaso General μέσω του επενδυτικού του "βραχίονα” Hellenic Healthcare  όπου μετέχουν οι τοπικοί partners του fund, οι επιχειρηματίες Θεοχαράκης- Σπυρίδης του νοσοκομείου Metropolitan. 

  Στελέχη από τον χώρο της ιδιωτικής υγείας που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις προβλέπουν ότι οι επενδυτικές κινήσεις που δρομολογεί το fund θα έχουν συνέχεια, καθώς συνεργάτες τoυ θα συνεχίσουν να ψάχνουν εντατικά την αγορά. Ο διαγωνισμός για το Ερρίκος Ντυνάν που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τράπεζα Πειραιώς πιθανότατα δεν φεύγει από τα ραντάρ του CVC, ακόμη και μετά τη θετική έκβαση της συμφωνίας με τη MIG.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων