Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιουλ-2018 18:22

  S&P: Αναβαθμίζει τις ελληνικές συστημικές τράπεζες σε 'B-/B'

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  S&P: Αναβαθμίζει τις ελληνικές συστημικές τράπεζες σε 'B-/B'

  Η S&P Global Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε ανοδικά τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας. 

  Ειδικότερα, η S&P ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε ανοδικά τις αξιολογήσεις στις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς στο "B-/B" από "CCC+/C" προηγουμένως.

  Ο οίκος πρόσφατα αναθεώρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε 'B+' από 'B' μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.

  "Περιμένουμε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος θα βοηθήσει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στον χρηματοοικονομικό τομέα, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος", αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.

  Τα outlooks στις αξιολογήσεις είναι σταθερά, αντανακλώντας την εκτίμηση του οίκου ότι οι κίνδυνοι στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών είναι ισορροπημένοι.

  Ο οίκος σημειώνει εξάλλου ότι η βελτιωμένη ρευστότητα και η ανάπτυξη της οικονομίας θα στηρίξουν την ικανότητα των τεσσάρων τραπεζών να καλύπτουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις και σταδιακά να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

  Επισημαίνει ταυτόχρονα την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων από την κυβέρνηση, "κάτι που σε συνδυασμό με την αυξημένη εμπιστοσύνη αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για πιο σταθερές εισροές καταθέσεων και βελτίωση της πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές", όπως εκτιμά.

  Ο οίκος υπολογίζει ότι περίπου 13 δισ. ευρώ ή περίπου το 9% των καταθέσεων επέστρεψε στις ελληνικές τράπεζες το διάστημα από τον Μάιο του 2017 μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2018, ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτηση τους στις διευκολύνσεις ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 63% ή 36 δισ. ευρώ.

  "Περιμένουμε αυτές οι τάσεις να συνεχιστούν", βελτιώνοντας τη ρευστότητα των τραπεζών, αναφέρει.

  Η S&P προειδοποιεί πάντως ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ σταδιακή "δεδομένης της μεγάλης ζημιάς που έχει υποστεί ο ιδιωτικός τομέας από τη μακροχρόνια και βαθιά οικονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο δεν περιμένουμε την πλήρη επιστροφή των περίπου 49 δισ. ευρώ σε καταθέσεις που χάθηκαν το διάστημα από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2015."

  "Η βελτίωση της εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με μια διατηρήσιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσουν επίσης σε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τις τράπεζες για να επιδιώξουν μια φιλόδοξη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης τους (NPE). Υπολογίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες σχεδίαζαν να μειώσουν την μη εξυπηρετούμενη έκθεση τους κατά ένα επιπλέον 30% (27,8 δισ. ευρώ) μέχρι τα τέλη του 2019. Θεωρούμε ότι μία τέτοια σημαντική μείωση θα αποτελέσει πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες", αναφέρει ο οίκος.

  Ο οίκος σημειώνει τέλος ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις εάν το μακροοικονομικό περιβάλλον και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων βελτιωθούν. Μια θετική πιστοληπτική εξέλιξη θα απαιτούσε από τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν σημαντικά τα NPEs διατηρώντας την κάλυψη μέσω προβλέψεων και κεφαλαιοποίησης. Επίσης, μία αναβάθμιση θα μπορούσε να δρομολογηθεί εάν βελτιωθεί περαιτέρω η ρευστότητα, ως αποτέλεσμα της σταθερής επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και της απόκτησης σταθερής πρόσβασης σε μη διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

  Από την άλλη πλευρά, ο οίκος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις τράπεζες εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες και η σχέση της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επιδεινωθούν σημαντικά, οδηγώντας σε επιδείνωση των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών προφίλ των τραπεζών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων