Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιουν-2018 07:50

  Εισαγγελική έρευνα από μηδενική βάση για τη Folli-Follie

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εισαγγελική έρευνα από μηδενική βάση για τη Folli-Follie

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Έρευνα από μηδενική βάση και μάλιστα σε υψηλούς ρυθμούς ξεκινά η οικονομική εισαγγελία για το σκάνδαλο της Folli Follie, το οποίο χρηματιστηριακοί κύκλοι χαρακτηρίζουν τεραστίων διαστάσεων με προεκτάσεις σε όλα τα επίπεδα. Την έρευνα, την οποία είχε διατάξει από τις αρχές Ιουνίου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, αναλαμβάνει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ανοίγοντας έτσι την παλέτα των διευρυμένων ευθυνών  σε όλα τα επίπεδα.

  Με τον τρόπο αυτό η υπόθεση η οποία προκαλεί διεθνείς χρηματιστηριακές αναταράξεις, θα διερευνηθεί σε ταχυτάτους ρυθμούς καθώς θα πέσουν πλέον στη "μάχη" όλα τα όπλα που διαθέτει η οικονομική εισαγγελία. Ουσιαστικά πρόκειται για αναβάθμιση της διερεύνησης, καθώς πληροφορίες, αναφέρουν ότι η έρευνα πλέον θα γίνει από μηδενική βάση ενώ δεν αποκλείεται να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για καθυστέρηση στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας. 

  Η αναφορά
  Η επιτροπή πάντως υπέβαλε τη μηνυτήρια αναφορά με την οποία στράφηκε κατά της εταιρείας και των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, με το αιτιολογικό ότι δεν της παρείχαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν ενώ παράλληλα την κατηγόρησε ότι παρεμπόδισε τον έλεγχο που γίνεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών για την διερεύνηση των ισχυρισμών του fund QCM περί οικονομικών ατασθαλιών.  

  Η αναφορά ήταν η βάση για να διαταχθεί η προκαταρκτική εξέταση, η ανάθεση της οποίας πλέον στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Δραγάτση, την αναβαθμίζει, τη διευρύνει και προφανώς την επιταχύνει ώστε να υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα. Αρχικά το αδίκημα που ήταν υπό διερεύνηση, ήταν της χειραγώγησης μετοχών, καθώς οι μετοχές της εταιρείας έχασαν 706 εκατ. ευρώ σε τρεις εβδομάδες ενώ αν συμπεριληφθούν και οι ζημίες 250 εκατ. ευρώ στα δύο εταιρικά της ομόλογα, το σύνολο των ζημιών κυμαίνεται πλέον στα 950 εκατ. ευρώ.

  Πλέον τίθενται υπό διερεύνηση και αυτά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της φοροδιαφυγής, υπεξαίρεσης κλπ, ενώ θα εντοπιστεί και τυχόν ζημία που υπέστησαν οι μικρό-ομολογιούχοι από "παραπλανητική συμπεριφορά" της διοίκησης της εταιρίας. 

  Tα 28 εκατ. ευρώ
  Υπό έρευνα θα τεθεί και μια ακόμα πτυχή της υπόθεσης, καθώς όπως δημοσιοποιήθηκε, το 2013 συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της FF Group, τα οποία εικάζεται ότι (πιθανόν) ήταν μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, πήραν management fee 28 εκατ. ευρώ από τον ελβετικό πολυεθνικό όμιλο Dufry, με αφορμή την απόσχιση και πώληση του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου (ΚΑΕ).

  Η έρευνα θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει το αληθές της πληροφορίας, καθώς η παραπάνω αμοιβή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δεν ανακοινώθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

  Παρότι, τυπικά, όσοι την έλαβαν δεν υποχρεούνταν να την ανακοινώσουν, πρακτικά επρόκειτο για κομβικό μέρος μιας συμφωνίας συνολικής αξίας 864 εκατ. ευρώ (529 εκατ. σε μετρητά και μετοχές Dufry και ανάληψη δανεισμού από την Dufry 335 εκατ. ευρώ), η οποία άλλαζε τον χαρακτήρα της εισηγμένης.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων