Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιουν-2018 08:08

  Έλληνες και Τσέχοι για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έλληνες και Τσέχοι για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Δύο εκπλήξεις είχε η χθεσινή καταληκτική ημερομηνία της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για τους λιγνίτες της ΔΕΗ. Στα αναμενόμενα 4 σχήματα - εταιρείες από την ελληνική αγορά ήρθαν να προστεθούν δύο ακόμη εταιρίες από την Τσεχία, η EPH και η ICII. Όπως και για τους υπόλοιπους επενδυτές έτσι και για τις δύο τσέχικες εταιρείες, απομένει να φανεί στην πράξη εάν προσέρχονται στο διαγωνισμό με στόχο να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά ή εάν απλώς ενδιαφέρονται να συλλέξουν στοιχεία για τη λειτουργία και τα κόστη των μονάδων της ΔΕΗ.

  EPH

  Πάντως η μία εκ των δύο εταιρειών είναι γνωστή στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς εμπλέκεται στην τελευταία εξαγορά μονάδων άνθρακα στην Ευρώπη. Η συναλλαγή που έγινε επί ζημία για τον πωλητή, προσέδωσε στην EPH τη φήμη του distress επενδυτή, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το momentum της στροφής των μεγάλων εταιρειών στις ΑΠΕ, ώστε να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιό του σε μονάδες άνθρακα και λιγνίτη. 

  Συγκεκριμένα η Energetický a průmyslový holding (EPH) εξαγόρασε στα τέλη του 2016 από τη Σουηδική Vattenfall μονάδες λιγνίτη συνολικής ισχύος 8000 MW στην Ανατολική Γερμανία. Αν και το τίμημα δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ωστόσο από δημοσιεύματα προκύπτει ότι στο πλαίσιο της μεταβίβασης η αξία των εργοστασίων (περίπου τα μισά κατασκευής τη δεκαετία του 80 και τα υπόλοιπα κοντά στο 2000) υπολογίστηκε στα 3,4 δισ. ευρώ, συν 1 δισ. ταμείο. Επίσης η συμφωνία περιέλαβε  την ανάληψη υποχρεώσεων και προβλέψεων ύψους 2 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους παροπλισμού των μονάδων και των ορυχείων. Για τη Vattenfall η πώληση έγινε κάτω από την πίεση που δέχθηκε η Σουηδική εταιρεία που ανήκει στο Δημόσιο, να περιορίσει την έκθεσή της στο ρυπογόνο άνθρακα. Στα βιβλία της η Σουηδική εταιρεία έγραψε ζημιές 2 δισ. από την πώληση των συγκεκριμένων παγίων. 

  Κάποια άλλα δημοσιεύματα, ήθελαν η πώληση να γίνεται  έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, ενώ η διαφορά μεταξύ καθαρής λογιστικής αξίας (2,4 δις ευρώ) και της ζημιάς που ενέγραψε η Vattenfall (2 δισ.) καλύφθηκε με προμήθεια ενέργειας ύψους 400 εκ. ευρώ. 

  H EPH είναι εταιρεία ισομεγέθης με τη ΔΕΗ, διαθέτοντας πάγια αξίας 12,8 δις ευρώ ενώ πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 6 δις και εμφανίζει σαφώς καλύτερη κερδοφορία από την ΔΕΚΟ, (EBITDA 1,9 δισ. ευρώ). Διαθέτει πάγια στην κεντρική Ευρώπη (Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία) καθώς και στην Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

  Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2009 και εκ των ιδρυτικών μετόχων είναι η PPF Group γνωστή στην Ελλάδα από την επένδυση στον ΟΠΑΠ. Η εταιρεία μέσω θυγατρικών της, κατέχει, διαχειρίζεται και λειτουργεί μονάδες άνθρακα, ορυχεία άνθρακα, συστήματα τηλεθέρμανσης, δίκτυα και αποθήκες αερίου, ενώ λειτουργεί και trader άνθρακα αλλά και ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Επίσης διαθέτει έναν αριθμό μονάδων ΑΠΕ. 

  Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, ο 42χρονος Daniel Kretinsky,  το 2016 πούλησε το 31% της EPH infrastructure στην Αυστραλιανή Macquarie Infrastructure and Real Assets. Ο ίδιος έχει μερίδια σε τσεχικά ΜΜΕ ενώ είναι συνιδιοκτήτης της ομάδας ποδοσφαίρου Σπάρτα Πράγας. 

  Ο Tσέχος μεγιστάνας

  Η δεύτερη τσεχική εταιρεία Indoverse (Czech) Coal Investments είναι ο ιδιοκτήτης της Czech Coal Group, δραστηριοποιείται στην αγορά άνθρακα της Τσεχίας, κατέχοντας ένα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και ορυχεία. Πίσω από την εταιρεία βρίσκεται ο επενδυτής Pavel Tykac, ο οποίος δήλωσε στις αρχές του έτους ότι προτίθεται να επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκούς σταθμούς άνθρακα, ακολουθώντας το μοντέλο ανάπτυξης και τη στρατηγική της EPH.  Ο Tykac δραστηριοποιείται στην αγορά ενέργειας ως επενδυτής και θεωρείται ένας από τους  πέντε πλουσιότερους ανθρώπους στην Τσεχία.

  Η εταιρεία 7 energy στην οποία ανήκει η Indoverse,, είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος από τη ΔΕΗ: παράγει ετησίως περίπου 10 εκ. τόνους λιγνίτη, ενώ διαχειρίζεται μία λιγντική μονάδα με ισχύ 410MW.

  Οι Έλληνες

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εταιρείες ο όμιλος Κοπελούζου είναι ο μόνος που συνασπίζεται με ξένη εταιρεία εξαρχής την Beijing Guohua Power Company, που είναι επενδυτικός βραχίονας και θυγατρική της Shenhua, ενώ αυτόνομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η Μυτιληναίος. 

  Αυτή τη στιγμή οι προσδοκίες που καλλιεργούνται για το διαγωνισμό είναι περιορισμένες, με δεδομένο ότι είναι άγνωστες ακόμη οι προθέσεις των εταιρειών από την Τσεχία. Οι Έλληνες παίκτες, που δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους, αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους μόλις αποκτήσουν πλήρη εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα των μονάδων. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων