Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιουν-2018 07:48

  Κινητικότητα εκ νέου στον διαγωνισμό για τη Forthnet

  Κινητικότητα εκ νέου στον διαγωνισμό για τη Forthnet
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Κινητικότητα καταγράφεται, έπειτα από διάστημα αρκετών εβδομάδων, στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της συμμετοχής που κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, καθώς και των δανείων της.

  Από τα μέσα Μαρτίου, έπειτα δηλαδή από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, δεν θα είναι υπερβολή να ειπωθεί πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναμένουν νεότερη ενημέρωση από τον σύμβουλο του διαγωνισμού, τη Nomura International και τις πωλήτριες τράπεζες για την πορεία της διαδικασίας.

  Οι τελευταίες, είχαν επιδείξει μέχρι και πριν το Πάσχα (προ διμήνου δηλαδή) χαρακτηριστική βιασύνη να οριστικοποιηθεί η short list και να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Πραγματοποιήθηκαν εκτενείς συναντήσεις και συζητήσεις με τους δύο υποψήφιους επενδυτές που συγκέντρωσαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εισέλθουν στο στάδιο των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, έκτοτε, όμως, δεν υπήρξε πρόοδος.

  Στο διάστημα που μεσολάβησε, προέκυψαν τρεις σημαντικές εξελίξεις: αποτυπώθηκε το γενικό πλαίσιο της πρότασης των Vodafone -Wind, όπως αποκάλυψε το Capital.gr, και προέκυψε το ενδιαφέρον του ολλανδικού επενδυτικού κεφαλαίου που επιχειρήθηκε να πλαισιώσει την πρόταση του σχήματος Odyssey – Athena, στο οποίο συμμετέχει ο επιχειρηματίας από την αγορά των telecoms, Stan Miller μέσω της Leaderman NV. Ωστόσο, η νεότερη πληροφόρηση θέλει τη συνεργασία αυτή να απομακρύνεται. Παράλληλα, ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εξαγορά της Cyta από τη Vodafone, εξέλιξη που προσμετρήθηκε στο γενικότερο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη Forthnet.

  Με αυτά τα δεδομένα, οι δύο προσφορές σχετικά με τα exposures (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών), των τραπεζών έναντι της Forthnet και των θυγατρικών της, δεν φάνηκε να ικανοποιούν τις τράπεζες, για λόγους που ενδεχομένως δεν σχετίζονταν με καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια. Επίσης στο διάστημα αυτό δεν είναι κρυφό ότι αναζήτησαν και άλλες επιλογές. Υπήρξε, για παράδειγμα η πληροφορία πως διερευνήθηκε η πιθανότητα να υπάρξει ενδιαφέρον και από νέους ενδιαφερόμενους, εκτός διαδικασίας, με έμφαση σε ορισμένα από τα μεγάλα funds που κινούνται στην ελληνική αγορά, όπως λ.χ. το Apollo ή η ένταξη της Forthnet σε μια από τις πλατφόρμες διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

  Υπό το πρίσμα της νεότερης πληροφόρησης που θέλει το ολλανδικό κεφάλαιο Reggerborgh Invest να απομακρύνεται από την προοπτική συμμετοχής του στο σχήμα Odyssey-Athena, οι βασικοί παίκτες της κοινοπραξίας εμφανίζονται να έχουν ενημερώσει τις τράπεζες για το ενδιαφέρον νέων επενδυτών. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πληροφορίες για νέες κρούσεις στον όμιλο Antenna, ενώ η πλευρά των Vodafone-Wind παρακολουθεί τις εξελίξεις, εστιάζοντας, όμως, στον χρόνο που χάθηκε και στην επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στο ύψος της προσφοράς τους.

  Τούτων δοθέντων, οι τράπεζες καλούνται να συναινέσουν σε μια κοινή γραμμή και ακολούθως να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό που θα επιλέξουν. Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο Capital.gr έκαναν λόγο για μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς τόσο λόγω του μεγέθους και της αξίας της εταιρείας, όσο και λόγω των δύσκολων αποφάσεων που απαιτούνται, λόγου χάρη για την αρχιτεκτονική της πώλησης, αλλά και του ενδιαφέροντος που υπάρχει από διαφορετικές πλευρές –πολιτικές και μη– για την κατάληξη της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες, υπό το φόβο να μην τηρηθούν κρίσιμες χρονικές προθεσμίες, για να καταλήξουν στη short list των επενδυτών με τους οποίους θα ξεκινήσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

  Την ίδια στιγμή, πάντως, η Forthnet κινείται σταθερά προς την ενίσχυση των εσόδων και δραστηριοτήτων της, έχοντας υλοποιήσει με επιτυχία έργο που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και επικοινωνία όλων των κεντρικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Παράλληλα, η Nova πραγματοποίησε δυναμική είσοδο και στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας με τις υπηρεσίες "Nova Energy", ενώ ανανεώθηκαν σημαντικές συμφωνίες με ξένα κανάλια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων