Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιουν-2018 13:53

  ΔΕΗ: Νέο δάνειο 45 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για τα δίκτυα

  ΔΕΗ: Νέο δάνειο 45 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για τα δίκτυα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:35

  Τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, ύψους 45 εκατ. ευρώ μέρος της συνολικής χρηματοδότησης 85 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά και την καλύτερη παροχή ανανεώσιμης ενέργειας από το εθνικό δίκτυο, υπέγραψαν σήμερα Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ΔΕΗ.

  Στο περιθώριο της τελετής υπογραφής ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι βαίνει προς ολοκλήρωση η συμφωνία της εταιρείας με τις συστημικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει και επιπλέον γραμμή χρηματοδότησης 175 εκατ. ευρώ.

  Ήδη σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη δόθηκε η έγκριση από την ΕΤΕ ενώ εκκρεμεί η σχετική απόφαση και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

  Στην εκδήλωση παρέστη ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το τοπίο στην ενέργεια θα αλλάξει την επόμενη 10ετία προσθέτοντας ότι τα δίκτυα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης.

  Στο πλαίσιο αυτό θα αυξηθεί το μερίδιο των ΑΠΕ και θα αυξηθούν οι στόχοι για εξοικονόμηση ενέργειας όπως φάνηκε και από τη συμφωνία για προσδιορισμό στόχου 32% (για ΑΠΕ και εξοικονόμηση) μέχρι το 2030. Ο ΥΠΕΝ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα θα επιτύχει τους στόχους συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ενώ επεσήμανε ότι θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις στο σύνολο της οικονομίας (μεταφορές, κτίρια, βιομηχανία) για την επίτευξη των στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

  Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια οι ΑΠΕ, η ενεργειακή αποδοτικότητα και τα δίκτυα θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης για την εταιρεία,. Σημείωσε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου των καταναλωτών θα είναι οι επενδύσεις στα δίκτυα. Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση και τη μετατροπή των δικτύων σε έξυπνα, ανέφερε.

  Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε εξάλλου στο περιθώριο της εκδήλωσης ότι εντός των ημερών ολοκληρώνεται το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, στο οποίο θα περιγράφονται τα βήματα αναδιοργάνωσης του ομίλου ενόψει των αλλαγών στην αγορά. Όπως είπε εάν δεν αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις "σε πέντε χρόνια δε θα υπάρχουμε”. Αυτό δε σημαίνει ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλά αντίθετα ότι πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση προκειμένου να μην οδηγηθούμε εκεί.

  "Η επένδυση στις ενεργειακές υποδομές είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση αξιόπιστης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και αντικατοπτρίζει τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει τη χαρά να διαθέσει 85 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων μετασχηματισμού από το ΔΕΔΔΗΕ, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του εθνικού δικτύου ηλεκτρισμού, στην αύξηση της κατανάλωση ενέργειας που αντανακλά την οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση της παροχής αξιόπιστης ενέργειας σε εκατομμύρια πελάτες σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η χρηματοδότηση έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης προϊστορίας της ΕΤΕπ στη στήριξη ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, τις διασυνδέσεις στα νησιά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.", επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος δανειοδοτήσεων στην Ελλάδα Jonathan Taylor, .

  Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ν. Χατζηαργυρίου δήλωσε σχετικά: "Τα Δίκτυα Διανομής διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση του ελληνικού συστήματος ενέργειας σε μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Η οικονομική στήριξη από την ΕΤΕπ είναι θεμελιώδους σημασίας για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος διανύει μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, υλοποιώντας το 5ετές στρατηγικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του, με στόχο τον μετασχηματισμό των δικτύων του. Ο μετασχηματισμός των δικτύων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλότερη και μεγαλύτερη ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την υψηλότερη ενεργειακή αποδοτικότητα και ασφάλεια και για την εξοικονόμηση ενέργειας".

  Το εικοσαετές δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ, μητρική εταιρεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) υπέγραψαν οι Μ. Παναγιωτάκης, και Peter Jacobs, επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων στην Ελλάδα της ΕΤΕπ, παρουσία του υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη.

  Παρών στην τελετή υπογραφής ήταν και ο πρόεδρος του Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας Νίκος Χατζηαργυρίου. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την υλοποίηση διασυνδέσεων νησιών την ενίσχυση υποσταθμών με υπόγεια καλώδια, καθώς και υπό προϋποθέσεις για το project των έξυπνων μετρητών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων