Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Ιουν-2018 08:55

  Το "σημεία-κλειδιά" της μεταβίβασης του 5% του ΟΤΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το "σημεία-κλειδιά" της μεταβίβασης του 5% του ΟΤΕ

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Πραγματοποιήθηκε ταχέως, επιτυχώς και, κυρίως, ομαλά. Ο λόγος για τον διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom, έναντι 284 εκατ.ευρώ, που ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 30 Μαΐου με προσυμφωνημένη πράξη μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  Πρόκειται για μια διαδικασία που έτρεξε ταχύτατα και υποδειγματικά όπως επισημαίνουν κύκλοι κοντά σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η διαδικασία  διήρκεσε μόλις 2 μήνες περίπου, καθώς στις 20 Μαρτίου η DT άσκησε το δικαίωμα πρώτης άρνησης, όπως προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία. Και αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στους αποτελεσματικούς χειρισμούς των συμβούλων, ακόμη και σε στιγμές που υπήρξαν προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις.

  Η αλήθεια είναι ότι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ υλοποιήθηκε ως υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς, ωστόσο διέπεται και από έντονους συμβολισμούς, καθώς ιστορικά η ιδιωτικοποίηση του πρώην εθνικού τηλεπικοινωνιακού φορέα αποτέλεσε πολλές φορές σημείο εντονότατων πολιτικών αντιπαραθέσεων.

  Σήμερα, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Deutsche Telekom αποδεικνύεται τελικά σε μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που δημιουργεί "τριπλή” αξία: Για την κυβέρνηση που εκπληρώνει μία από τις βασικές τις υποχρεώσεις προς τους θεσμούς. Για τον καταναλωτή που έχει πρόσβαση σε σύγχρονες τηλεπικοινωνίες εφάμιλλες με αυτές που εξασφαλίζει η τεχνογνωσία της DT σε όλες τις αγορές και για τον ίδιο τον Οργανισμό που ήδη λειτουργεί με όρους σύγχρονης ανταγωνιστικής επιχείρησης σε υψηλό επίπεδο. Μετά τη συναλλαγή, ο γερμανικός όμιλος κατέχει πλέον το 45% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. 

  Καθοριστικό, επίσης, ρόλο στην όλη διαδικασία, από την πλευρά της Deutsche Telekom, έπαιξαν η "ελληνική ομάδα" της Goldman Sachs και η νέα γενιά Ελλήνων τραπεζιτών στο City του Λονδίνου που βρίσκεται πίσω από πολλά σημαντικά deals τα οποία δημιουργούν αξία για την ελληνική οικονομία.

  Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε μεταβιβάσει τον Νοέμβριο του 2016 στο ΤΑΙΠΕΔ τις 24.507.520 μετοχές που αντιστοιχούν στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση του ποσοστού από την DT ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια για αύξηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων