Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Μαϊ-2018 01:19

  Συνεδριάζει εκτάκτως το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

  Συνεδριάζει εκτάκτως το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη πρωί, και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να έχει, μεταξύ άλλων, ως αντικείμενο συζήτησης την υπόθεση Folli Follie, καθώς χθες υπήρξε νεότερη επικοινωνία της εταιρείας με την εποπτική Αρχή.

  Στην παρούσα φάση δεν είναι ασφαλές να ειπωθεί τι διημείφθη μεταξύ των δύο πλευρών, ούτε εάν υπήρξε κατάθεση υπομνήματος όπως κάποιες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ανέφεραν. Το βέβαιο είναι πως χθες δεν υπήρξε συνάντηση του CEO της FFG, Τζ. Κουτσολιούτσου με το προεδρείο της Επιτροπής, αλλά κυρίως με στελέχη του ομίλου, στα κεντρικά της FFG στον Άγιο Στέφανο, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς και με το σύνολο των πιστωτών που έχουν δανειοδοτήσει την εταιρεία. Τραπεζικές πηγές έπειτα από την επικοινωνία που προηγήθηκε σημείωναν πως εντός των ημερών έχουν δρομολογηθεί σχετικές συναντήσεις.

  Όπως ανέφερε το Capital.gr, ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου εμφανίζεται να βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή σε ελληνικό έδαφος, με πρωταρχικό στόχο να αντιμετωπίσει, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, τις συνέπειες του τυφώνα που ξέσπασε στις αρχές Μαΐου, όταν δημοσιοποιήθηκε το report του fund QCM το οποίο, μεταξύ άλλων, αμφισβητεί βασικά οικονομικά στοιχεία του ομίλου και το εύρος των δραστηριοτήτων του, ιδίως στην Κίνα.

  Υπό το πρίσμα της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie στο Χ.Α. και της γνωστοποίησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εισηγμένη "δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις", το εγχείρημα κρίνεται ότι διαθέτει υψηλότατο βαθμό δυσκολίας.

  Από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει διαρκής επικοινωνία με την ΕΥ που πραγματοποιεί τον οικονομικό έλεγχο επί των λογιστικών καταστάσεων της FFG. Η πορεία και η έκβαση του ελέγχου που πραγματοποιεί η ΕΥ είναι, ξεκάθαρα, κομβική για την όποια τροπή λάβει η υπόθεση και θα κρίνει τους χειρισμούς που μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν καθώς και τις αποφάσεις που θα ακολουθήσουν για τον καταλογισμό ευθυνών, σε όλα τα επίπεδα, θεσμικά και εταιρικά.

  Και αυτό διότι στην αγορά υπάρχει έντονη φημολογία περί δικαστικών παρεμβάσεων καθώς και για το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου, φημολογία που εντείνεται όσο η εταιρεία τελεί, σύμφωνα με την Ε.Κ., σε αδυναμία να παραθέσει προς τις εποπτικές αρχές τα στοιχεία που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις. Η υπόθεση FFG έχει πλέον προσλάβει μεγάλες διαστάσεις και ήδη υπάρχει έντονη ανησυχία σε κυβερνητικό επίπεδο για τη ζημία που προκλήθηκε και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει.

  Την ίδια στιγμή, η εικόνα των δύο ομολόγων της FFG είναι συντριπτική, καθώς το πιο πρόσφατο, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2017 έφθασε να διαπραγματεύεται ακόμη και στο 30% της ονομαστικής του αξίας. Αντίστοιχα, το ομόλογο που εκδόθηκε το 2014, μετατρέψιμο σε μετοχές, έφθασε να διαπραγματεύεται στο 62% της ονομαστικής του αξίας. Παράλληλα, σε διάστημα τριών εβδομάδων, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μειώθηκε κατά 700 εκατ. ευρώ, με την τελευταία αποτίμηση πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης να ανέρχεται στα  321 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ