Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Μαϊ-2018 09:19

  To μήνυμα της Fosun και τα νέα δεδομένα για την υπόθεση Folli Follie

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  To μήνυμα της Fosun και τα νέα δεδομένα για την υπόθεση Folli Follie

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του ομίλου Fosun με την οποία ζητά από τα εμπλεκόμενα μέρη "εξηγήσεις και άμεσες διευκρινίσεις" αναφορικά με τις καταγγελίες του αμερικανικού fund QCM κατά της Folli Follie Group (FFG), μέρος των οποίων χαρακτηρίζει ταυτόχρονα "απλώς εικασίες".

  Κύκλοι με γνώση των εξελίξεων γύρω από το επιχειρηματικό και επενδυτικό θρίλερ που αισίως σήμερα κλείνει τη δεύτερη εβδομάδα και αναμένεται να διαρκέσει για αρκετό διάστημα ακόμη, δεν συμμερίζονταν τις απόψεις περί ρήξης μεταξύ Fosun και οικογένειας Κουτσολιούτσου, αν και παραδέχονται πως και με την πλέον καλόπιστη προσέγγιση, τα ερωτήματα που έχουν τεθεί γύρω από την υπόθεση Folli Follie παραμένουν αναπάντητα από την πλευρά των βασικών μετόχων και ιδρυτών της εταιρείας.

  Σημείωναν επίσης με νόημα πως η ανακοίνωση της Fosun απευθύνεται πρωτίστως προς τις χρηματιστηριακές αρχές του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Για αυτό και η αναφορά στο τέλος της ανακοίνωσης προς τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί στο χειρισμό των μετοχών της Fosun και όχι της FFG, όπως πολλοί παρερμήνευσαν. Πρόκειται για μια εξαιρετικά προσεκτικά διατυπωμένη επιστολή, με πρόθεση να καταστεί σαφής η θέση του κινεζικού ομίλου, σε νομικό και όχι μόνο επίπεδο, αναφορικά με την υπόθεση, να καταγραφούν οι ενέργειες που πραγματοποίησε για να προστατεύσει τα συμφέροντά της ως μέτοχος μειοψηφίας στην Folli Follie και των ίδιων των μετόχων της και παράλληλα για να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

  Ένα από αυτά τα μηνύματα είναι ξεκάθαρο: η Fosun στο διάστημα αυτό προχώρησε σε αγορές μετοχών της FFG, ανεβάζοντας το ποσοστό της από το 13,89%, στο 16,37%. Αυτό μεταφράζεται στην απόκτηση 1,66 εκατ. μετοχών της FFG, σε τιμή που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Αυτό που είναι γνωστό, όμως, με βάση την ανακοίνωση είναι πως οι μετοχές αποκτήθηκαν στο διάστημα 8-11 Μαΐου. Κατά συνέπεια, μένει να αποσαφηνιστεί εάν μετά τις 11/5 η Fosun πραγματοποίησε εκ νέου αγορές μετοχών της ελληνικής εισηγμένης προχωρώντας σε νέα αύξηση της συμμετοχής της στην Folli Follie Group.

  Ακόμη ένα ξεκάθαρο σημείο είναι η αναφορά στην ίδια την εισηγμένη, τους βασικούς μετόχους και το μάνατζμεντ. Η Fosun αναφέρει πως έχοντας αξιολογήσει την επίσημη πληροφόρηση που έδωσε η Folli Follie, τις εκθέσεις των ελεγκτών, την άνω των 20 ετών πορεία της ως εισηγμένη εταιρεία και την εμπιστοσύνη της  (δηλαδή της Fosun) στον βασικό μέτοχο και στη διοίκηση, αποφάσισε να αυξήσει τη συμμετοχή της στην FFG.

  Ερωτήματα

  Παρόλα αυτά, παραμένει ξεκάθαρο πως η Fosun ζητά ουσιαστικές εξηγήσεις, τις οποίες στο διάστημα αυτό των δύο εβδομάδων συνάγεται πως δεν έλαβε. Αναφέρει πως "απαντήσεις σε σχέση με τις έρευνες της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν ανακοινώθηκαν" και στο πλαίσιο αυτό "επέδωσε έγγραφο ερωτημάτων (enquiry letter) μέσω του μη εκτελεστικού μέλους που αντιπροσωπεύει τον όμιλο στο δ.σ. της Folli Follie,  ζητώντας από τα εμπλεκόμενα μέρη εξηγήσεις και άμεσες διευκρινίσεις". Τέλος, καθιστά σαφές πως θεωρεί ορισμένες παραδοχές του report του QCM "απλές εικασίες".

  Αυτό που, όμως δεν είναι σαφές είναι γιατί επελέγη τώρα ο χρόνος να πραγματοποιηθεί αυτή η δήλωση. Μια αρχική εξήγηση, λένε παράγοντες της αγοράς είναι για να υπάρξει πλήρης κάλυψη σε σχέση με τις σημαντικές αγορές τίτλων της FFG που πραγματοποιεί, τη στιγμή που δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις  από τις Αρχές οι οποίες να ξεκαθαρίζουν την υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του ανεξάρτητου οικονομικού ελέγχου που διενεργεί η ΕΥ, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Κατά μια ερμηνεία, η μομφή για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών εποπτικών αρχών είναι συγκαλυμμένη, αλλά παρούσα.

  Χθες, ο πρόεδρος της εποπτικής αρχής Χαράλαμπος Γκότσης ανάφερε ότι "η Ernst & Young  για να ολοκληρώσει την έρευνά της χρειάζεται αρκετό χρόνο, γιατί πρέπει να αντικρούσει όλα τα επιχειρήματα ή να τα επιβεβαιώσει, που αναφέρονται στην έκθεση του συγκεκριμένου fund και βέβαια θα πρέπει να κάνει και επιτόπιο έλεγχο στην Ασία, κυρίως, διότι το 70% δραστηριότητας της FFG γίνεται σε θυγατρικές εταιρείες στην Ασία. Συνεπώς, είναι μια υπόθεση, για την οποία θα πρέπει να έχουμε υπομονή να περιμένουμε τα αποτελέσματα”…

  Η παραδοχή αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην αγορά αναφορικά με το χρονικό ορίζοντα διατύπωσης επίσημων απαντήσεων επί των ζητημάτων που έχει θέσει το QCM, κάτι που αποτελεί και την ουσία της υπόθεσης Folli Follie. Και αυτό όταν η FFG έχει χάσει άνω του 55% της αξίας της στο Χρηματιστήριο και οι μέτοχοί της, μεταξύ των οποίων μεγάλα θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (όπως η Fidelity που κατέχει το 5%) βλέπουν σε διάστημα δύο εβδομάδων να κλυδωνίζεται ένας από τους ομίλους "πρεσβευτές" της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στις ξένες αγορές. Χθες ήταν η πρώτη συνεδρίαση που ο όγκος των συναλλαγών στη μετοχή ήταν συγκριτικά μικρός (285 χιλ. τεμάχια) έναντι των προηγούμενων ημερών, δείχνοντας ενδεχομένως πως η προσφορά τίτλων έχει περιοριστεί σε αυτά τα επίπεδα. Ερώτημα είναι εάν θα διαφοροποιηθεί σήμερα αυτή η εικόνα.

  Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από αυτό το επιχειρηματικό-επενδυτικό θρίλερ. Για μερίδα της αγοράς, η διατύπωση της ανακοίνωσης της Fosun έχει δώσει λαβή για διάφορα σενάρια, ένα από τα οποία αφορά το πώς έχουν πλέον διαμορφωθεί οι σχέσεις των δύο πλευρών, FFG – Fosun και, προχωρώντας ακόμη παραπέρα, κατά πόσον τίθεται ζήτημα αλλαγής του μετοχικού ελέγχου της FFG. Αυτά είναι ερωτήματα που θέτει η ίδια η αγορά, αναζητώντας απαντήσεις στο κατά πόσον τις τελευταίες ώρες εκτυλίσσεται ένα ιδιότυπο "bras de fer", και βρίσκονται σε γνώση της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η οποία, σημειωτέον, όλο αυτό το διάστημα παραμένει στο Χονγκ Κονγκ και καλείται επίσης από την Fosun να τοποθετηθεί επί των ζητημάτων που θέτει ο κινεζικός όμιλος.

  Ενδεχομένως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν…. την ίδια την αγορά να δώσει την απάντηση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη χθεσινή ακρόαση στη Βουλή. "Σε περίπτωση που η εταιρεία αποδοθεί καθαρή, με την έννοια ότι δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, η μετοχή θα επανέλθει στα πρότερα επίπεδα, ενώ σε περίπτωση που επαληθευτεί, αντιλαμβάνεσθε ότι θα υπάρξει τιμωρία, πάλι εκ μέρους της αγοράς", σημείωσε ο κ. Γκότσης.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων