Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Απρ-2018 07:43

  Στην αντεπίθεση ο ΟΠΑΠ για δικαιώματα, παράνομο τζόγο, ιππόδρομο

  Στην αντεπίθεση ο ΟΠΑΠ για δικαιώματα, παράνομο τζόγο, ιππόδρομο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε κατά τη 18η γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ η διοίκηση του ομίλου, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματά που διαθέτει στην online αγορά και την επένδυση που έχει υλοποιήσει στον ελληνικό Ιππόδρομο, επικροτώντας παράλληλα την αυξανόμενη διάθεση του κράτους να πατάξει τις παράνομες δραστηριότητες στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

  Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ κληθείς να σχολιάσει την διατυπωμένη – πλην ακόμη ανεφάρμοστη – πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσει την online αγορά, επεσήμανε ότι η εταιρεία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα στο διαδίκτυο και η επικείμενη ρύθμιση της αγοράς θα πρέπει να στηριχθεί και να σεβαστεί αυτό το δεδομένο. Όπως σημείωσε, ο ΟΠΑΠ κατέθεσε τις θέσεις του στην ανοιχτή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης της ΕΕΕΠ και "δεν φοβάται τον δίκαιο και υγιή ανταγωνισμό".

  "Για κάποιες εταιρείες υπάρχει ανοχή στην δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα μέσα σε ένα ασαφές και ομιχλώδες πλαίσιο. Εμείς ζητάμε ένα διαφανές πλαίσιο και σε αυτό να αναγνωριστεί ότι ο ΟΠΑΠ είναι ο μόνος αδειοδοτημένος πάροχος τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο και στην αγορά των VLTs. Δεν μας φοβίζει ο δίκαιος ανταγωνισμός, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει τέτοιος. Ο ανταγωνισμός είναι μη εποπτευόμενος. Αν τα δικαιώματα του ΟΠΑΠ γίνουν σεβαστά και η αγορά είναι δίκαια ρυθμισμένη, δεν έχουμε να φοβηθούμε τον ανταγωνισμό", σημείωσε χαρακτηριστικά.

  "Επικρατεί ζούγκλα"

  Στο ίδιο θέμα, ο κ. Ζίγκλερ σχολίασε πως μέχρι σήμερα έχουν περιληφθεί στη λεγόμενη black list πάνω από 1.000 ιστοσελίδες από την ΕΕΕΠ. "Επικρατεί κυριολεκτικά ζούγκλα. Εμείς λέμε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι πια ανεκτή, δεν ευνοεί κανέναν. Αν το πλαίσιο είναι δίκαιο και σεβαστεί τα δικαιώματα του ΟΠΑΠ, δεν φοβόμαστε κανέναν. Έχουμε ήδη ανταγωνισμό, δεν θα αλλάξει κάτι. Απλώς ζητάμε δίκαιο ανταγωνισμό".

  Παράλληλα, επεσήμανε πως ο παράνομος τζόγος στη χώρα ξεπερνάει τη νόμιμη δραστηριότητα και υπολογίζεται στα επίπεδα των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στα κρατικά έσοδα και εκθέτοντας τους παίκτες σε σημαντικούς κινδύνους. Στηλίτευσε, δε, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλα ποσά τζογάρονται στα καζίνο τον Σκοπίων, ανεβάζοντας το ύψος τους στο 1,5-2 δισ. ευρώ.

  Ο εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, πάντως, ανέδειξε τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται από το Κράτος, την ΕΕΕΠ και τις άλλες αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση της μάστιγας του παράνομου τζόγου, τόσο στο επίγειο, όσο και το online περιβάλλον.

  Τόνισε, δε, πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιχειρήσεις κατά παράνομων καταστημάτων και έχουν κατασχεθεί 20.000 παράνομες μηχανές.

  Βολές για τον Ιππόδρομο

  Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στον ιππόδρομο και την Φίλιππο Ένωση, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ, Σπύρος Φωκάς επεσήμανε ότι δυστυχώς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΕ έχει εκτραπεί των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και υπεισέρχεται σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΟΠΑΠ. "Η κατάσταση που επικρατεί είναι ανεπίτρεπτη. Η εταιρεία από την πλευρά της θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της καθώς έχουμε υλοποιήσει μια σημαντική επένδυση στον Ιππόδρομο", σημείωσε.

  Νέα προϊόντα και υπηρεσίες

  Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ είχε αναφέρει νωρίτερα πως ο Οργανισμός καταφέρνει να υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις, επιτυγχάνοντας διαρκώς αυξανόμενες οικονομικές επιδόσεις, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του ευρύτερου κλίματος. Αναφερόμενος στα VLTs εκτίμησε πως η ανάπτυξη του δικτύου θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του παράνομου τζόγου. Για το 2018 ο κ. Ζίγκλερ τόνισε ότι θα είναι ένα έτος σκληρής δουλειάς στον ΟΠΑΠ με στόχο να επιτεχθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ομίλου.

  Με τη σειρά του ο Ντάμιαν Κόουπ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ σημείωσε ότι το 2017 έγιναν σημαντικά βήματα για να καταστεί ο Όμιλος ένας διεθνής πάροχος παροχής τυχερών παιχνιδιών. Έχουμε δει σημαντικά αποτελέσματα σε επίπεδο δικτύου, πρακτορείων, εμπειρίας πελατών, ανέφερε. Σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση του δικτύου, σε επίπεδο υποδομής και νέων σημείων, αλλά και προϊόντων.

  Για τα VLTs ανέφερε ότι η επέκταση του δικτύου θα συνεχιστεί. Ειδικότερα, η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs προχωρά με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας, με σχεδόν 11.800 παιγνιομηχανήματα να λειτουργούν ήδη σε gaming halls και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Ο κ. Κόουπ, κατέδειξε επίσης τις θετικές επιδόσεις του στοιχηματικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, κυρίως λόγω της θετικής συνεισφοράς των Virtual παιχνιδιών και των  SSBTs. Ήδη λειτουργούν 2.400 SSBTs σε πρακτορεία ΟΠΑΠ και ότι στόχος της εταιρείας είναι η λειτουργία 3.000-3.500 μηχανών έως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα online στοιχηματική πλατφόρμα που αναπτύσσει ο ΟΠΑΠ, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του στοιχηματικού χαρτοφυλακίου του. Ακόμη, μίλησε για τη τη σημαντική πρόοδο που συντελείται στο έργο του τεχνολογικού μετασχηματισμού του ΟΠΑΠ, το οποίο θα προσφέρει στην εταιρεία μεγαλύτερες λειτουργικές δυνατότητες και περισσότερο στρατηγικό έλεγχο.

  Για το 2018 προέβλεψε ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά, με σημαντικές δραστηριότητες για τον όμιλο που θα φέρει πιο κοντά τον ΟΠΑΠ στην ολοκλήρωση του "Οράματος 2020", να καθιερωθεί δηλαδή ο ΟΠΑΠ ως μια εταιρεία ψυχαγωγίας και τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίου επιπέδου. Το βάρος θα δοθεί επίσης στην ενίσχυση του δικτύου, στην ανακαίνιση υφιστάμενων σημείων, νέων πρακτορείων και gaming halls, καθώς και στη διάθεση νέων προϊόντων και παιχνιδιών προς το τέλος του έτους.

  Όπως σημείωσε, η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία αυτό το καλοκαίρι θα δώσει την ευκαιρία στους παίκτες και πελάτες του ΟΠΑΠ να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα στα πρακτορεία της εταιρείας.

  Αναφορικά με τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί το 2018, η διοίκηση σημείωσε ότι η πολιτική - εκτός απροόπτου - θα είναι η διανομή μερίσματος και προμερίσματος, όπως έγινε και στις προηγούμενες χρήσεις. Προτάθηκε από το δ.σ. και εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Μαζί με το προμέρισμα των 0,10 ευρώ, το συνολικό ποσό ανεβαίνει στο 0,40 ευρώ, κάτι που έρχεται να προστεθεί στο επιπλέον ποσό 0,70 ευρώ που διανεμήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. Συνολικά οι μέτοχοι μοιράζονται το ποσό των 127 εκατ.ευρώ. Η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 7η Μαίου, με έναρξη διανομής την 14η Μαίου 2018.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ