Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Ιουλ-2007 08:50

  Τα placements της ΑΤΕ, οι ξένοι και οι νέες αποκρατικοποιήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Στέλιου Κράλογλου

  Προάγγελο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας θεωρούν τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι την πώληση των συμμετοχών της σε διάφορες δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ για τις σχετικές αποφάσεις οι ίδιοι κύκλοι ερμηνεύοντας τις θέσεις του υπουργού Οικονομίας μεταφέρουν το placement της ΑΤΕ σε περίοδο μετά τις εκλογές.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγροτική θα προχωρήσει σε νέο placement για επιπλέον 3,9 εκατ. μετοχές του ΟΤΕ, ενώ εξετάζεται -σύμφωνα με τραπεζίτες και χρηματιστές- και η πώληση σημαντικού μέρους του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου συμμετοχών της (ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ). Με αυτά ως δεδομένα οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι, η κυβέρνηση προετοιμάζει ως πρώτο placement μετά τις εκλογές την ΑΤΕ, γεγονός που "δικαιολογεί" το πρόγραμμα πωλήσεων συμμετοχών.

  Με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για την περίοδο 2004- 2007 να ανέρχονται ήδη σε 6,225 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζεται το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, υπό την αίρεση, φυσικά, ότι το νυν κυβερνών κόμμα θα αποκτήσει εκ νέου την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και αν η παρούσα τετραετία χαρακτηρίστηκε από την ουσιαστικά απεμπλοκή του Δημοσίου από τον πιστωτικό τομέα (η διάθεση των μετοχών που ελέγχει εμμέσως στην Τράπεζας Αττικής δεν θεωρείται ως άμεση αποκρατικοποίηση), στην επόμενη περίοδο αναμένεται να ενταχθούν οι υποδομές, αλλά και εταιρείες που θεωρούνταν "ταμπού", όπως τα λιμάνια της χώρας και η ΔΕΗ.

  Παράλληλα, το κράτος θα διαθέσει σημαντικά ποσοστά από τη συμμετοχή -ή ακόμη και το σύνολο των μετοχών- σε ΔΕΚΟ.

  Την περίοδο 2004- 2005, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά το 2005 πραγματοποιήθηκε υπέρβαση κατά 31,3% σε σχέση με τους αρχικούς στόχους για τα έσοδα (2,1 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 1,6 δισ. ευρώ). Το 2006 -με στόχο την περαιτέρω απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος- τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ανήλθαν σε 1,74 δισ. ευρώ και υπερέβησαν τον αρχικό στόχο του 1,65 δισ. ευρώ.

  Παράλληλα, το 75% των εσόδων αυτών προήλθε από εισροές ξένων κεφαλαίων. Το τρέχον έτος, από τη διάθεση του 10,7% του ΟΤΕ και του 20% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα έως τώρα αντληθέντα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ανήλθαν σε 1,632 δισ. ευρώ και προσέγγισαν τον στόχο του προϋπολογισμού για περίπου 1,7 δισ. ευρώ -για να μειώσουν, επίσης, το δημόσιο χρέος. Ο στόχος αυτός θα υπερκαλυφθεί εάν τελικά προστεθούν και τα έσοδα από τα καζίνο.

  Χαρακτηριστικό, επίσης, των αποκρατικοποιήσεων εφέτος ήταν η υψηλή συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών -παρά το γεγονός ότι κατά περιόδους οι χρηματιστηριακές αγορές έδειχναν να αναζητούν κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών ανήλθε σε 88% (εισροή ξένων κεφαλαίων 449 εκατ. ευρώ). Συνολικά, την τελευταία τριετία εισέρευσαν διεθνή κεφάλαια ύψους 4,428 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 71,1% των συνολικών εσόδων του Δημοσίου από αποκρατικοποιήσεις.


  Το έντονο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών αποτέλεσε, άλλωστε, την αιτία για το γεγονός ότι το "ρεκόρ" του ΟΠΑΠ "έσπασε" δύο φορές. Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ το 2005 οι μετοχές διατέθηκαν με ελάχιστο discount (έκπτωση στην τιμή) σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την προηγούμενη ημέρα. Στον ΟΤΕ, εφέτος, το discount μηδενίστηκε. Και οι μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διατέθηκαν με υπερτίμημα (premium) 0,56% σε σχέση με το κλείσιμο στο Χρηματιστήριο Αθηνών την προηγούμενη ημέρα (τιμή διάθεσης 18,10 ευρώ ανά μετοχή έναντι τιμής κλεισίματος 18 ευρώ ανά μετοχή).

  Στις μελλοντικές δράσεις περιλαμβάνονται η έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση -μετά από συμφωνία με τον Γερμανό εταίρο- του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος". Το βάρος, επίσης, θα δοθεί στα βασικά λιμάνια της χώρας (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη), για τα οποία έχει εκδηλωθεί διεθνές ενδιαφέρον για την ανάδειξή τους σε σημαντικά διαμετακομιστικά κέντρα.

  Στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων μπορούν, εξάλλου, να ενταχθούν η ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ, ενώ έχει "δοθεί σήμα" στους ξένους τηλεπικοινωνιακούς οίκους ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί η αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου για τον ΟΤΕ.

  Συμμετοχή διεθνών επενδυτών στις αποκρατικοποιήσεις

  Εταιρεία

  Έτος

  Ποσοστό κατανομής μετοχών σε διεθνείς επενδυτές

  Κεφάλαια που εισέρευσαν (*)

  Εθνική Τράπεζα

  2004

  84%

  472

  ΟΠΑΠ

  2005

  61%

  772

  ΟΤΕ

  2005

  89%

  743

  ΑΤΕ

  2006

  94%

  309

  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

  2006

  60%

  367

  Εμπορική Τράπεζα

  2006

  100%

  364

  ΟΤΕ

  2007

  85%

  952

  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

  2007

  88%

  449

  ΣΥΝΟΛΟ

   

   

  4.428


  (*) Ποσά σε εκατ. ευρώ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ