Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Μαρ-2018 07:37

  ΡΑΕ: Ψαλίδι 15 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΑΔΜΗΕ

  ΡΑΕ: Ψαλίδι 15 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΑΔΜΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:59

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ο ΑΔΜΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και είναι κατά το ήμισυ εισηγμένη εταιρεία μέσω της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, είναι μια εταιρεία με ρυθμιζόμενα έσοδα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η εταιρεία αιτείται κάθε ρυθμιστική περίοδο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να της εγκριθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων της, το λεγόμενο WACC (weighted average cost of capital). Βάσει αυτού του WACC στη συνέχεια καταθέτει τα κόστη και τις επενδύσεις της και καθορίζονται οι ταρίφες του δικτύου, που αποτελούν και το ρυθμιζόμενο έσοδο της εταιρείας. 

  Αυτές τις ημέρες λοιπόν, αναμενόταν από τη ΡΑΕ να καθοριστεί το WACC, για το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της περιόχου 2018 - 2021. Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε στείλει επιστολή στη ΡΑΕ ζητώντας να επισπευσθεί η ανακοίνωση της ρυθμιζόμενης απόδοσης, καθώς βάσει αυτής θα καθοριστούν σημαντικές παράμετροι του επενδυτικού προγράμματος του διαχειριστή.

  Εδώ να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ, τις διαπραγματεύσεις με τη ΡΑΕ, δεν χειρίστηκαν υπηρεσιακά στελέχη της εταιρείας, αλλά οι σύμβουλοι της διοίκησης, οι οποίοι και ζήτησαν να διαμορφωθεί το WACC το 2018 στο 8,8% τα έτη 2018 και 2019 και στο 8,6% στα έτη 2020 και 2021.

  Πράγματι λίγες ημέρες μετά την επιστολή της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στις 23 Μαρτίου, ήρθε η απάντηση της ΡΑΕ, με την απόφαση του ρυθμιστή για τον καθορισμό του WACC να έχει ημερομηνία 7 Μαρτίου. Μόνο που η απόφαση αυτή περιλάμβανε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον ΑΔΜΗΕ και αντίστοιχα μια ευχάριστη για τους καταναλωτές. 

  Και αυτό διότι το WACC που ενέκρινε ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά από 7% το 2018, μειώνεται στο 6,9% το 2019, πέφτει στο 6,5% το 2020 και καταλήγει στο 6,3% το 2021 (αντί για 8,6 έως 8,8% που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ)

  Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα της εταιρείας ήταν το 2016 249 εκατ. ευρώ και το 2015 265 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, το 2018 θα κυμανθούν στα 233,959 εκατ. ευρώ το 2019 στα 252,427 εκατ. ευρώ, για να αυξηθούν στα 281,018 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 285,895 εκατ. ευρώ το 2021 (καθώς θα αυξηθεί η περιουσιακή βάση από το 1,48 δις στα 2,1 δισ. το 2021).

  Δηλαδή για φέτος προβλέπεται ψαλίδι της τάξης των 15 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση της απόδοσης (το παλιό WACC ξεκινούσε από 8% και έπεφτε στο 7,3%) συνεπάγεται μικρότερα έσοδα στην πενταετή ρυθμιστική περίοδο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ (σε σχέση με τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ εάν είχε διατηρηθεί στα προηγούμενα επίπεδα το WACC).

  Το ψαλίδι στο WACC που αποφάσισε η ΡΑΕ, καθιστά πιο δύσκολη την υλοποίηση των επενδύσεων που έχει  προγραμματίσει ο διαχειριστής ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ζητήματα σε σχέση με το δανεισμό και την περαιτέρω χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ. Επίσης αναμένεται να δημιουργήσει τριβές και με το στρατηγικό επενδυτή, την κινεζική State Grid, η οποία βλέπει να μειώνεται σημαντικά η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων της εταιρείας. 

  Στον αντίποδα, η απόφαση της ΡΑΕ μεταφράζεται σε τέλη δικτύου μεταφοράς (η χρέωση περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας) σταθερά ή και μειωμένα για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών. Σύμφωνα πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις για τα τέλη δικτύου μεταφοράς αναμένεται να γίνουν από το Ρυθμιστή την επόμενη εβδομάδα. 

  Τι απαντά ο ΑΔΜΗΕ

  Τα στοιχεία του Capital.gr για το WACC και τα ρυθμιζόμενα έσοδα επιβεβαιώνει πλήρως ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

  Σχολιάζοντας σε σχέση με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την Έγκριση του Επιτρεπόμενου Εσόδου για τη ρυθμιστική περίοδο 2018-2021 του ΑΔΜΗΕ και για την αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διευκρινίζει ότι εκδόθηκε στις 23 Μαρτίου, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, η απόφαση της ΡΑΕ για το Επιτρεπόμενο Έσοδο του ΑΔΜΗΕ, η οποία προσφέρει ορατότητα για την Ρυθμιστική Περίοδο 2018-2021. Τα βασικά στοιχεία της Απόφασης παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.

  Σημειώνει ότι η μείωση του WACC αντανακλά κυρίως τη μείωση του μακροοικονομικού ρίσκου της χώρας και τη μείωση του κόστους του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας.

  Οι επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία που προγραμματίζει η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. οδηγούν σε σημαντική ενίσχυση της περιουσιακής βάσης του Διαχειριστή και κατά συνέπεια σε αύξηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου, που αντισταθμίζει το μειωμένο WACC.

  Παρά το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε αιτηθεί WACC 8,6-8,8% και εγκρίθηκε 6,3-7%, η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ σημειώνει εξάλλου ότι "εντύπωση προκαλεί η αναφορά στην δημιουργία προβλημάτων σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό της εταιρείας, καθώς ο Διαχειριστής αποτελεί έναν από τους Διαχειριστές με τη μικρότερη χρηματοοικονομική μόχλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε καμία περίπτωση η μικρή μείωση του WACC δεν θα μπορούσε να έχει κάποια επίδραση στον τραπεζικό δανεισμό".

  Παράλληλα, αναφέρονται τα εξής:

  "Η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ σε στενή συνεργασία με την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και με τον στρατηγικό επενδυτή State Grid of China συνεχίζει την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος όπως αυτό αποτυπώνεται στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης και με βασικό εργαλείο την βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων και των εξειδικευμένων τεχνικών δυνατοτήτων του ΑΔΜΗΕ.

  Επιπροσθέτως, η επιτάχυνση των διασυνδέσεων των νησιών θα οδηγήσει σε
  αξιοσημείωτη μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών όλης της χώρας λόγω της μείωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

  Η Διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. έχει δώσει απτά δείγματα γραφής αυξημένης αποδοτικότητας και επιτάχυνσης των μεγάλων έργων, όπως φάνηκε από την ταχεία ολοκλήρωση της Α’ Φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, την επιτάχυνση της Φάσης Γ των Κυκλάδων, την ενσωμάτωση στον σχεδιασμό και των επόμενων διασυνδέσεων νησιών καθώς και από το= επιτυχημένο πρόγραμμα εθελουσίας, με το οποίο επιτυγχάνεται ετήσια μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά περίπου € 8,5 εκατ."

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων