Τρίτη, 20-Μαρ-2018 08:13
H Forthnet και οι μνηστήρες της

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσαν τα αρμόδια στελέχη και οι διοικήσεις των τραπεζών τον υψηλό, συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις, αριθμό των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή στη Forthnet.
Οι προσφορές των πέντε, τελικώς, σχημάτων που κατατέθηκαν, όπως ανέφερε το Capital.gr μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας την περασμένη Παρασκευή, θα περάσουν από την κρησάρα των συμβούλων προκειμένου να κριθούν ως "fit and proper”. Ακολούθως, η Nomura International, ως σύμβουλος του διαγωνισμού θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων, εστιάζοντας σε όσους επενδυτές διαπιστωθεί ότι κατέθεσαν τις πιο συμφέρουσες για τις πωλήτριες τράπεζες, προσφορές. Δεν αποκλείεται, χωρίς να έχει εντοπιστεί κάτι τέτοιο, κάποια από τις προσφορές να μην πληροί τους όρους του διαγωνισμού, οπότε ο κύκλος των ενδιαφερόμενων θα μειωθεί.
Όπως έχει φανεί στους τελευταίους διαγωνισμούς πώλησης τραπεζικών assets, η κατευθυντήρια γραμμή για την υλοποίηση των συναλλαγών οδηγεί στην αποφυγή "κουρέματος" . Με τις τράπεζες να βρίσκονται σε θέση ισχύος, είναι πολύ πιθανό η δεδηλωμένη πρόθεση της πλειονότητας των υποψήφιων επενδυτών για "κούρεμα” υποχρεώσεων να συναντήσει αντιστάσεις. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή θα έχει ποιος από τους υποψήφιους επενδυτές θα συνδράμει το restart της Forthnet με νέα κεφάλαια και, φυσικά, ποιο θα είναι τo business plan για την εταιρεία, τη συνδρομητική της πλατφόρμα και το σκέλος της τηλεφωνίας. Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία εμφανίζει (Ιούνιος 2017) δανειακές υποχρεώσεις 255 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές 100 εκατ. ευρώ.
Οι διεκδικητές
Όπως αναμένονταν, Vodafone και Wind από κοινού μετέχουν και σε αυτό τον κύκλο πώληση της Forthnet. Οι δύο εταιρείες που είναι και μέτοχοι της εισηγμένης (η Wind έμμεσα μέσω της μητρικής Crystal Almond - πρώην Largo Limited - με ποσοστό 22,17% και η Vodafone Ελλάς με 4,37%), αν και το ΜΟΔ της εταιρείας βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών (ελέγχουν άμεσα το 32,8%), με τη συμμετοχή τους επιβεβαιώνουν το σταθερό ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν την εισηγμένη, διαβλέποντας στις σημαντικές συνέργειες που μπορούν να προκύψουν από την απόκτησή της, με τη Vodafone να έχει ήδη εξαγοράσει τη Cyta Eλλάδος.
Ο όμιλος Αntenna εξαρχής εμφανίζονταν επίσης ως ένας από τους κύριους διεκδικητές της εισηγμένης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Ο όμιλος επιθυμεί να ενισχύσει το αποτύπωμά του στην εγχώρια αγορά των media, σε Ελλάδα και Βαλκάνια, διαθέτοντας ήδη σημαντική δραστηριότητα και εμπειρία στο σκέλος του pay tv. Η Antenna TV Pay προμηθεύει με πρόγραμμα κυρίως του Ant1 τα τηλεοπτικά κανάλια στις ΗΠΑ (ANT1 Prime), Αυστραλία (ANT1 Pacific, Blue Channel) και την Ευρώπη (ANT1 Europe). Στο διαγωνισμό το Antenna Group εμφανίζεται να συνεργάζεται με το fund Providence.
Διαψεύδοντας όσους εκτιμούσαν ότι δεν θα κατέθετε δεσμευτική προσφορά, το Odyssey Consulting Management εμφανίζεται να έχει διαμηνύσει σε τράπεζες και κυβέρνηση τη δέσμευσή να αναδειχθεί η αξία της Forthnet. Η Odyssey αποτελεί εταιρεία συμβούλων, συμφερόντων Γ. Παλυβού, που εμφανίζεται να συνδέεται με ομάδα ελληνοαμερικάνων επενδυτών που έχει τοποθετηθεί, μεταξύ άλλων, στο real estate. Συμμετοχή στο σχήμα εμφανίζεται να έχει, μέσω της Leaderman NV, ο επενδυτής Stan Miller, γνώστης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, νυν μέλος του δ.σ. της MTS Russia, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας και μέλος του δ.σ. της νοτιοαφρικανικής MTN Group. Ο Miller εμφανίζεται να είχε συμμετάσχει ως στέλεχος της Nethold (Netmed) στην πώληση της Nova στη Forthnet.
Η συνεργασία των Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners λειτουργεί ως "δικλείδα” ασφαλείας για τους βασικούς μετόχους της Wind Hellas στο διαγωνισμό. Τα δύο funds λειτουργούν συνδυαστικά για τη διεκδίκηση της Forthnet. Το Golden Tree που ιδρύθηκε από τον Steven Tananbaum διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 24 δισ.δολαρίων, ενώ το Cyrus Capital που ιδρύθηκε από τον Stephen Freidheim διαχειρίζεται κεφάλαια 4 δισ. δολαρίων.
Τέλος, προσφορά κατέθεσε και η Pillarstone, η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που ιδρύθηκε από το fund KKR και τον John Davison το 2015 και δραστηριοποιείται στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα η Pillarstone έχει συμμετάσχει σε αρκετές διαγωνιστικές διαδικασίες για την πώληση τραπεζικών non-core assets, ενώ έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση της Famar και, σύμφωνα με πληροφορίες, της Καλλιμάνης.