Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Φεβ-2018 08:21

  Forthnet: Τα νέα δεδομένα στον διαγωνισμό και η Superleague

  Forthnet: Τα νέα δεδομένα στον διαγωνισμό και η Superleague
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Φαβορί, εκπλήξεις και διαζύγια, όπως αυτό με τη Superleague για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του πρωταθλήματος μέσω της κεντρικής διαχείρισης επιφυλάσσει η κούρσα της διεκδίκησης της Forthnet από τους ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές που μετέχουν στο διαγωνισμό της Nomura International για την παραχώρηση της πλειοψηφικής συμμετοχής που κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.

  Σε ό,τι αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία, αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί οι παρουσιάσεις προς τα ενδιαφερόμενα σχήματα, ενώ σταδιακά αναρτώνται οι προβλεπόμενες πληροφορίες στο VDR (virtual data room) για τους σκοπούς του due diligence. Εκτιμάται ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει αναρτηθεί το σύνολο των απαιτούμενων πληροφοριών.

  Με βάση την ίδια πληροφόρηση, η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 5η Μαρτίου, με πιο πιθανή τη 12η Μαρτίου 2018. Δεν αποκλείεται, μετά τις εξελίξεις που αφορούν τη λύση της συνεργασίας (που περιλαμβάνει δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης) με τη Super League, να υπάρξουν αιτήματα από μετέχοντες στο διαγωνισμό για παράταση της προθεσμίας, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα.

  Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα κινήσεις και παρουσία των ενδιαφερόμενων πλευρών, τραπεζικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους καθώς επιβεβαιώθηκε η αρχική τους εκτίμηση περί εκδήλωσης σημαντικού ενδιαφέροντος για τη Forthnet. Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού μετέχουν επτά υποψήφιοι επενδυτές, οι Wind/Vodafone, Apollo Capital Management, Golden Tree Asset Management (εκ των βασικών μετόχων της Wind), Pillarstone, PCCW, Odyssey Consulting και το σχήμα Providence-Antenna Group.

  Η παρουσία διεθνών funds, δύο (από κοινού) ισχυρών "παικτών" της εγχώριας αγοράς των telecoms και ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους στον κλάδο των media στην Ελλάδα, θέτει αυτόματα υψηλότερα τον πήχη του ενδιαφέροντος για τη Forthnet.

  Όπως προκύπτει από τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκαν οι υποψήφιοι επενδυτές στις μέχρι στιγμής παρουσιάσεις, μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών ο σύμβουλος του διαγωνισμού και οι πωλήτριες τράπεζες θα βρεθούν ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή. Αν και η πρόσφατη πώληση της Cyta Ελλάδος στη Vodafone έναντι 118 εκατ. ευρώ δεν είναι πλήρως συγκρίσιμη, εντούτοις αποτελεί σαφής ένδειξη για τη διάθεση ορισμένων εκ των ενδιαφερόμενων να διεκδικήσουν δυναμικά τη Forthnet.

  Κύκλοι της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι δεν θα προχωρήσουν όλοι οι συμμετέχοντες στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Με τα σημερινά δεδομένα, το κοινό σχήμα των Vodafone/Wind, η σύμπραξη των Providence-Antenna Group και τα funds Golden Tree Asset Management και Apollo Capital Management εκτιμώνται από την αγορά ότι έχουν το προβάδισμα στην κούρσα για τη διεκδίκηση της Forthnet.

  Τα νέα δεδομένα με Superleague

  Ζητούμενο είναι πλέον εάν και σε ποιο βαθμό θα μεταβάλει το ύψος και τη δομή των προσφορών που θα κατατεθούν η απόφαση της Forthnet/Nova να ασκήσει το μονομερές δικαίωμά της για τον πρόωρο τερματισμό της "Σύμβασης Κεντρικής Διαχείρισης Super League”, μεταξύ της εταιρείας και των 15 ΠΑΕ για την αγωνιστική σεζόν 2018-19.

  Εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλάζουν τα δεδομένα για ένα σημαντικό asset που διατηρούσε η εταιρεία και για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο (2018-2019), χωρίς αυτό να σημαίνει μια επί τα χείρω μεταβολή.

  Η Nova/Forthnet είχε από καιρό διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλει τα ίδια χρηματικά ποσά σε σχέση με το παρελθόν για ένα τηλεοπτικό προϊόν, όπως το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, η αξία του οποίου έχει υποβαθμιστεί. Περαιτέρω, η σχέση της Nova/Forthnet με τη διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α΄ Εθνικής Κατηγορίας είχε πλέον δοκιμαστεί σοβαρά, λόγω της άρνησης των ΠΑΕ να προχωρήσουν σε κινήσεις με στόχο την αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Η πρόταση της Nova για μείωση των ομάδων από 16 σε 12, για την ανάδειξη του πρωταθλητή από play offs, αλλά και η μη τήρηση του προγραμματισμού σε πολλές περιπτώσεις (αναβολή έναρξης του πρωταθλήματος, αλλαγές στα play offs σε προηγούμενες χρονιές) επιβάρυναν την κατάσταση.

  Το κυριότερο, όμως, ήταν η άρνηση των ΠΑΕ να δεχθεί τη νέα πρόταση της Nova, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ (με την αίρεση συμμετοχής της ΠΑΕ ΠΑΟ στο πρωτάθλημα Ά Εθνικής), για την νέα περίοδο.

  Ο παράγοντας ΠΑΟΚ

  Αφού σημειωθεί ότι η τρέχουσα αγωνιστική σεζόν 2017-2018 θα ολοκληρωθεί κανονικά χωρίς καμία αλλαγή (όλοι οι αγώνες από τα κανάλια της Νova δηλαδή), το νέο τοπίο που διαμορφώνεται θεωρητικά δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ΠΑΕ να διαπραγματευτεί τα τηλεοπτικά της δικαιώματα. Διαφορετική είναι, ωστόσο η τηλεοπτική αξία των "μικρών" του πρωταθλήματος, με αυτή των ισχυρών της Λίγκας που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση.

  Το βασικό σενάριο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων των ΠΑΕ ξεκινά με ένα δεδομένο: η Nova θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της υπογραφής διμερών συμβάσεων, στα πρότυπα δηλαδή του "μοντέλου ΠΑΟΚ", με τον οποίο έχει υπογράψει σύμβαση από το καλοκαίρι του 2017 και ισχύει και για την αγωνιστική σεζόν 2018-2019). Εκτιμάται ότι και άλλες ομάδες θα προχωρήσουν σε συμφωνία με τη Nova ακολουθώντας το παράδειγμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δημιουργώντας ένα ισχυρό μπλοκ, με σημαντική τηλεοπτική αξία. 

  Η Nova/Forthnet επιθυμεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα αυτά με λιγότερα χρήματα από όσα θα δαπανούσε και για τις 16 ομάδες της Superleague, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα χρηματοοικονομικά της αποτελέσματα και, κατά συνέπεια, θα αξιολογηθεί στα δεδομένα της εν εξελίξει διαδικασίας για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή.

  "Κλειδί" αποτελεί ο αριθμός των ομάδων που θα ακολουθήσουν μετά τον ΠΑΟΚ και θα συνεχίσουν να μετέχουν στην πλατφόρμα της Nova και το ποια θα είναι η αντίδραση των ανταγωνιστών. Σε ποιο βαθμό, δηλαδή, ο ανταγωνισμός, Cosmote TV, ΕΡΤ, ΑΝΤ1 και ενδεχομένως άλλοι, θα διεκδικήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα κάποιων από τις ομάδες που "θα βγουν στην αγορά" για να εξασφαλίσουν καλύτερο τίμημα, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και το τοπίο αλλάζει εντυπωσιακά.  

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων