Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Δεκ-2017 13:57

  Απόφαση - σοκ του Τελωνείου Ξάνθης για τη ΣΕΚΑΠ

  Απόφαση - σοκ του Τελωνείου Ξάνθης για τη ΣΕΚΑΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:41

  Εξαιρετικά δυσοίωνη τροπή λαμβάνει πλέον η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ καθώς μετά την επιβολή προστίμου ύψους 38,2 εκατομμυρίων ευρώ που επικυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, με απόφασή του το Τελωνείο Ξάνθης μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της καπνοβιομηχανίας στην ελληνική αγορά και μάλιστα σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημίες για την εταιρεία.

  Πλέον η κατάσταση γύρω από την ΣΕΚΑΠ είναι ασφυκτική και οι εξελίξεις προοιωνίζονται δυσοίωνες τόσο για την εταιρεία, όσο και για τους εργαζομένους της μετά από αυτή την εξέλιξη. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται έχει ως εξής: ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας επιτρέπει στις καπνοβιομηχανίες να διανέμουν στην ελληνική αγορά προϊόντα με πίστωση φόρου 28 ημερών. Προς τον σκοπό αυτό, οι καπνοβιομηχανίες έχουν καταθέσει, όπως προβλέπεται, εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

  Στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, η εταιρεία έχει καταθέσει εγγύηση άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το Τελωνείο Ξάνθης, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επικύρωσε το πρόστιμο και ενώ η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται αδικαιολόγητα την πίστωση. Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, το τελωνείο ουσιαστικά επιβάλλει αναστολή στη λειτουργία της εταιρείας "εκ των πραγμάτων".

  Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ΣΕΚΑΠ προσπαθεί να διαχειριστεί, τόσο λειτουργικά όσο και δικαστικά, το βαρύ πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ, που της επιβλήθηκε για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν εξαγοραστεί από τον όμιλο Σαββίδη. Οι κυρώσεις γνωστοποιήθηκαν στην εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του νέου ιδιοκτήτη της. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η ATEBank πούλησε στην Donskoy Tabak JSC τη συμμετοχή της στη ΣΕΚΑΠ, έναντι 3,3 εκατ, ευρώ. 

  Η ΣΕΚΑΠ κατέθεσε αίτηση αναστολής των μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο Κομοτηνής και θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της απόφασης του διοικητικού εφετείου Κομοτηνής. Ωστόσο, τυχόν αδυναμία να διακινήσει τα προϊόντα λόγω της συγκεκριμένης απόφασης θα προκαλέσει "ξαφνικό θάνατο" στην ιστορική καπνοβιομηχανία που σήμερα απασχολεί 170 εργαζομένους και οι οποίοι πλέον τελούν σε κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας για το εργασιακό τους μέλλον και τις προοπτικές της εταιρείας.

  Εν τω μεταξύ, για το ίδιο θέμα, πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σημείωναν πως η εγγύηση που έχει κατατεθεί από την εταιρεία, έχει σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί από προηγούμενες συναλλαγές, για τις οποίες δεν έχει παρέλθει η προθεσμία αποδέσμευσης των τεσσάρων εβδομάδων, που προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα, μετά και την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία είναι εκτελεστή, και όσο αυτή δεν έχει ανασταλεί, να απαιτούνται κατά νόμο πρόσθετες εγγυήσεις, εφόσον το διαθέσιμο υπόλοιπο της εγγύησης δεν επαρκεί για τις μελλοντικές της συναλλαγές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων