Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Δεκ-2017 08:33

  Τα "μάζεψε" η ΕΑΣ Νάξου

  Τα "μάζεψε" η ΕΑΣ Νάξου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στα "μαλακά" έπεσε τελικά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η οποία απειλούσε του παραγωγούς μέλη της, με οικονομικές κυρώσεις, σε περίπτωση που διέθεταν πριν την 24η Δεκεμβρίου τις πατάτες της φθινοπωρινής σοδειάς.

  Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Ένωση διαβεβαίωσε "ότι δεν επιθυμούσε να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό, ούτε πολύ περισσότερο να χειραγωγήσει τις τιμές στην αγορά πατάτας ή γάλακτος" και η Επιτροπή αποδέχθηκε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΑΣ Νάξου. Σε περίπτωση πάντως παράλειψης συμμόρφωσης με τις αναληφθείσες δεσμεύσεις, οι οποίες καθίστανται υποχρεωτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να επιβάλει πρόστιμο στην ΕΑΣ Νάξου ύψους 2.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης προς τα ανωτέρω.

  Για να αντιληφθούμε τη βαρύτητα της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντος στο καλάθι του καταναλωτή και στον τζίρο των σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι πατάτες, σύμφωνα με εμπορικό διευθυντή μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ που μίλησε στο Capital.gr, είναι το πιο σημαντικό νωπό προϊόν στις πωλήσεις ενός σούπερ μάρκετ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι τομάτες και ακολουθούν οι μπανάνες.

  Ποιες οι δεσμεύσεις της Ένωσης

  Χθες λοιπόν, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με ομόφωνη απόφαση της που λήφθηκε κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, λόγω κατεπείγοντος, αποδέχτηκε τις δεσμεύσεις, της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

  Συγκεκριμένα η ΕΑΣ δεσμεύθηκε όπως:

  - Ανακαλέσει άμεσα και καθ’ όλο το περιεχόμενό της, την από 24.11.2017 υπ’ αριθμ. 217/2017 απόφασή του, με την οποία ζητούσε από τους παραγωγούς πατάτας να μην διαθέτουν (πατάτα) φθινοπωρινής καλλιέργειας σε ανθρώπους που θα τη διέθεταν εκτός Νάξου και  ότι θα γνωρίσει στους παραγωγούς ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να διαθέτουν τις πατάτες φθινοπωρινής καλλιέργειας και εκτός Νάξου, χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς καμία συνέπεια ή κύρωση και ιδίως ως προς την απειλή προμήθειας του παραδιδόμενου από τους παραγωγούς κατά το έτος 2018 στον ΑΕΣ γάλακτος, στη μισή τιμή.

  - Επίσης ανέλαβε την υποχρέωση, την ανακοίνωσή της αυτή να κοινοποιήσει στον τύπο και σε όλα τα μέλη-μετόχους και τους παραγωγούς πατάτας και γαλακτοκομικών προϊόντων της με επιστολή ανάκλησης. Αλλά και να την δημοσιεύσει άμεσα στην ιστοσελίδα και στην εφημερίδα της, καθώς και σε εφημερίδα ημερήσιας τοπικής κυκλοφορίας και να την αναρτήσει σε εμφανή σημεία, όπου προσέρχονται οι παραγωγοί για τις δοσοληψίες τους.

  - Δεσμεύθηκε να αποστείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εντός 15 ημερών, από την κοινοποίηση του διατακτικού της, αποδεικτικά των ανωτέρω ενεργειών της, καθώς, επίσης, και να απέχει στο μέλλον από την έκδοση παρόμοιων αποφάσεων (συμπεριλαμβανομένων συναφών συστάσεων και ανακοινώσεων), οι οποίες περιορίζουν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων