Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Δεκ-2017 08:24

  Πλησιάζει η ώρα της δημόσιας προσφοράς για την Energean

  Πλησιάζει η ώρα της δημόσιας προσφοράς για την Energean
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Έχουμε μέχρι σήμερα μεγαλώσει ως ιδιωτική εταιρεία, είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και άλλο έτσι. Το πότε θα κάνουμε δημόσια προσφορά θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς. Το μόνο χρηματιστήριο που μπορεί να σηκώσει τα  μεγέθη που αναζητούμε είναι το Λονδίνο. Με αυτά τα λόγια πηγές της Energean επιβεβαίωσαν χθες ότι η εταιρεία εξετάζει και βρίσκεται πολύ κοντά στη δημόσια προσφορά μετοχών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να διασφαλιστεί το χρηματοδοτικό σχήμα που θα καλύψει τις ανάγκες για τη μεγάλη επένδυση της εταιρείας στο Ισραήλ. Θυμίζουμε ότι η Energean, μέσω της Energean Israel (50%) έχει το 100% των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν τα οποία έχουν πιστοποιημένα αποθέματα 2,4 τρισ. κυβικά πόδια αερίου ή αλλιώς 446 εκ. βάρελια ισοδύναμου πετρελαίου. 

  Η Energean έχοντας ήδη συμβολαιοποιήσει πωλήσεις συνολικής ποσότητας 4 δισ. κυβικών ποδιών ετησίως σε αγοραστές στο Ισραήλ, έχει εξασφαλίσει έσοδα της τάξης των 10 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Βεβαίως για να προχωρήσει η εκμετάλλευση απαιτείται η σημαντική επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της οποίας εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές και δυνατότητες μεταξύ των οποίων και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

  Εδώ να σημειωθεί ότι για αυτόν ακριβώς το σκοπό, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας έχει ουσιαστικά εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα στο Λονδίνο, όπου και εργάζεται ακριβώς για το project του Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας το χρηματοδοτικό σχήμα και η τελική επενδυτική απόφαση για τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν θα κλείσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2018. 

  Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, στις ελληνικές δραστηριότητες της  Energean αποφασίστηκαν διοικητικές ανακατατάξεις με τον Δημήτρη Γόντικα να αναλαμβάνει διευθύνων στην Ελλάδα και τον κ. Ρήγα να παραμένει διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

  Στην Ελλάδα μάλιστα και ειδικότερα στο Κατάκολο είχαμε και θετικές εξελίξεις αφού ο ανεξάρτητος αποτιμητής αύξησε σημαντικά τα πιστοποιημένα αποθέματα του κοιτάσματος, στα 10,7 εκατ. βαρέλια (αρχικά την περίοδο του διαγωνισμού open door γινόταν λόγος για 3 εκατ. βαρέλια).

  Στο Κατάκολο βρίσκεται σε εξέλιξη η Περιβαλλοντική Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων που θα τεθεί σε διαβούλευση ώστε αρχές του 2019 να γίνει η γεώτρηση, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της και στον Πρίνο. Συγκεκριμένα με στόχο τη σταθεροποίηση της παραγωγής θα γίνουν νέες γεωτρήσεις τόσο στον Πρίνο όσο και στο κοίτασμα Ε όπου και θα εγκατασταθεί νέα πλατφόρμα. Εκεί τα πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο βεβαιωμένα αποθέματα φτάνουν τα 40 εκατ. βαρέλια ενώ τα δυνητικά είναι επιπλέον 20 εκατ. βαρέλια.

  Τέλος στα Ιωάννινα η Repsol συνεταίρος της  Energean συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αναμένεται η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή ώστε να προχωρήσει η ενεργοποίηση της συμφωνίας με την ισπανική εταιρεία που θα μπει ως κάτοχος του 60% και διαχειριστής της παραχώρησης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ