Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Δεκ-2017 08:05

  Νέα επένδυση με στόχο την Κίνα για την Τσέλεπος Οινοποιητική

  Νέα επένδυση με στόχο την Κίνα για την Τσέλεπος Οινοποιητική
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  "Μαύρο" και φυσικά χωρίς παραστατικά, κυκλοφορεί το 50% της παραγωγής οίνου στην Ελλάδα. Γιατί; Γιατί ενώ η νομοθεσία προβλέπει τη δήλωση παραγωγής στο αρμόδιο υπουργείο, αυτό όχι μόνο δεν τηρείται, αλλά δεν υπάρχει και η πολιτική βούληση για τη διενέργεια ελέγχων, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο. 

  Αυτό είπε χθες, ο οινοποιός και επιχειρηματίας κ. Γιάννης Τσέλεπος, ο οποίος εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή εκ μέρους των οινοποιητικών επιχειρήσεων αγγίζει το 50% της συνολικής παραγωγής. 

  Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική στρέβλωση στον κλάδο, όπου σύμφωνα με τον κ. Τσέλεπο, "οι σωστές επιχειρήσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα”. Ένα εξίσου σοβαρό θέμα είναι ότι εταιρείες που δεν πληρώνουν φόρους και εμφανίζουν ζημιές, συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, λαμβάνουν χρηματοδότηση και πραγματοποιούν επενδύσεις.  

  Σχολιάζοντας την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, σημείωσε ότι είναι αντίθετος στο μέτρο, ενώ έσπευσε να συμπληρώσει πως διαφωνεί με τη λογική των "αντιμέτρων” από την πλευρά των οινοποιών, σε μια ενδεχομένως άδικη και αναποτελεσματική φορολογική πολιτική. 

  "Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αποδίδουμε το μάξιμουμ και να πληρώνουνε τους φόρους", είπε ο ίδιος, ο οποίος στη συνάντηση που επιχείρηση με δημοσιογράφους: "δεν φτάνει μόνο να φτιάχνεις ένα καλό κρασί, αλλά να έχεις και χρηματοοικονομική υγεία." Ενώ εξέφρασε την ελπίδα "οι πολιτικοί να δουν ότι η υγεία της οικονομίας είναι οι επιχειρήσεις."

  Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 400 οινοποιεία, το 90% των οποίων παράγουν το 10% της συνολικής παραγωγής και το υπόλοιπο 10% το 90% της παραγωγής. 

  Νέες επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ 

  Εν τω μεταξύ, επενδυτικό πλάνο 2,5 εκατ. ευρώ έχει σχεδιάσει η εταιρεία, η οποία στοχεύει σε τζίρο 5 εκατ. ευρώ την προσεχή τριετία, με την καθαρή κερδοφορία της να κυμαίνεται στο 20% του τζίρου.  

  Το μεγαλύτερο μέρος των προς επένδυση κεφαλαίων, ήτοι τα 1,6 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για τη δημιουργία οινοτουριστικής μονάδας και νέου βιοκλιματικού οινοποιείου στη Νεμέα, του οποίου η παραγωγή θα διοχετεύεται αποκλειστικά στην αγορά της Κίνας. Στο συγκεκριμένο οινοποιείου, εκτός από την οικογένεια Τσέλεπου στρατηγικός συνεργάτης θα είναι η εταιρεία Amphora που εδράζεται στην Κίνα και ελέγχεται από τον επιχειρηματία Παύλο Κοντομίχαλο.

  Επίσης προγραμματίζονται επενδύσεις για την κατασκευή εξ’ ολοκλήρου νέου οινοποιείου, στην Κάναβα της Σαντορίνης, για την επέκταση του οινοποιείου στο Κτήμα της Τεγέας, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αλλά και για την αγορά νέων αμπελώνων, έκτασης 100 στρεμμάτων. 

  Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων της με premium κρασιά από τις ΠΟΠ ποικιλίες Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο και Ασύρτικο και από επιλεγμένα αμπελοτόπια, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας. 

  Σήμερα 1 στα 2, κρασιά που παράγει η Τσέλεπος Οινοποιητική, εξάγονται σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ-Κονγκ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Ρωσία και άλλες.

  Η οικογένεια Τσέλεπου, ελέγχει συνολικά τρία κτήματα στη Μαντίνεια, τη Νεμέα και τη Σαντορίνη, αναπτύσσεται τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδών. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για την περίοδο 1/7/2016 μέχρι 30/6/2017 παρουσίασε αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 914.401,95 ευρώ έναντι 609.346,71 το αντίστοιχο διάστημα 2015-16. (αύξηση 50,06%), ενώ καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στα 2.921.338,26 ευρώ (αύξηση 6,97%).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων