Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Δεκ-2017 08:02

  Πωλητήριο για την Hellenic Steel

  Πωλητήριο για την Hellenic Steel
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Γυρίζει σελίδα η Hellenic Steel, καθώς χθες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι εκκαθαριστές της εταιρίας προχώρησαν σε ανακοίνωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την εξαγορά της.

  Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι αγοραστές  θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου στην σύμβουλο Deloitte, προκειμένου να αποκτήσουν εν συνεχεία πρόσβαση στο Virtual Data Room και να υποβάλουν τις τελικές δεσμευτικές προσφορές. Η πώληση, όπως προβλέπεται, μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της προ-πτωχευτικής διαδικασίας του νόμου 4446/2016 και των άρθρων 106β και 106δ. 

  Ειδικότερα, προς πώληση τίθεται όλο το ενεργητικό της εταιρίας και όχι μόνο τα πάγια, σε μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του ΔΟΛ. Ο αγοραστής πρέπει να καταβάλει το τίμημα ενιαία και χωρίς αιρέσεις, θα επιβαρύνεται με πρόσθετα κόστη για την επανεκκίνηση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, αλλά όχι με τις υποχρεώσεις που έχει η Hellenic Steel προς τους πιστωτές της. Τα χρέη προς τους πιστωτές (εκ των οποίων κανείς δεν είναι τράπεζα) κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 75 εκατ. ευρώ και πρόκειται να καλυφθούν από τους εκκαθαριστές μέσω του τιμήματος της πώλησης. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση δεν έχει οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. 

  Η εκκαθάριση της Hellenic Steel έγινε με το ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιριών. Εκκαθαριστές είναι οι κ.κ. Ν. Μαράντος και Δ. Αντωνίου, εκ των οποίων ο πρώτος βρίσκεται πίσω από την επιτυχημένη εκκαθάριση των εταιριών Δωδώνη και ΣΕΚΑΠ της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Στην περίπτωση της Hellenic Steel οι δύο εκκαθαριστές είχαν την συνδρομή της Deloitte, η οποία έχει ενεργό συμμετοχή σε αρκετές περιπτώσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως εν προκειμένω ο στόχος επαναλειτουργίας της Hellenic Steel.

  Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ενδιαφέρον εξαγοράς της Hellenic Steel από Ινδία, Κίνα και Ολλανδία.

  Ο "Γολγοθάς" για την υγιή και κερδοφόρο Hellenic Steel είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν από την υπαγωγή της σε εκκαθάριση το 2014. Ήταν τότε που ο βασικός μέτοχος, ILVA Com τέθηκε σε ειδική διαχείριση από το ιταλικό Δημόσιο, κατόπιν πολύχρονης δικαστικής περιπέτειας λόγω περιβαλλοντικού σκανδάλου στον κόλπο του Τάραντα. Από το σχέδιο διάσωσης του ομίλου εξαιρέθηκαν όλες οι εκτός Ιταλίας μονάδες, μεταξύ των οποίων και η Hellenic Steel. Καθώς η τελευταία είχε χρέος 60 εκατ. ευρώ στη μητρική της, ILVA, οι διαχειριστές που είχε ορίσει το ιταλικό Δημόσιο έδωσαν εντολή στους εκκαθαριστές να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρίας. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προσφορές για την εξαγορά της υγιούς και κερδοφόρου Hellenic Steel. 

  Έτσι, τον Οκτώβριο του 2014 η Hellenic Steel τέθηκε σε εκκαθάριση και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έκλεισε το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι η κρίση στην ελληνική Οικονομία το 2015 με την αλλαγή κυβέρνησης και την ανερμάτιστη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία προκάλεσε τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη και έφερε τα capital controls, αποτέλεσε ακόμη ένα πλήγμα στην ελληνική εταιρία χάλυβα. Ο οίκος Mittal που είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της Hellenic Steel απέσυρε το ενδιαφέρον του λόγω της αβεβαιότητας στην ελληνική Οικονομία, με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος να απευθύνει τότε έκκληση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος στην αγορά εξαιτίας της αβεβαιότητας και της διαμόρφωσης κλίματος ακύρωσης των επενδύσεων. 

  Σημειώνεται ότι η Hellenic Steel λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1960 σε έκταση 1.000 στρεμμάτων εκ των οποίων περί τα 150 στρέμματα είναι στεγασμένοι χώροι (όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, το οικόπεδο της εταιρίας έχει έκταση 979,545 τετραγωνικά μέτρα και τα κτίσματα καλύπτουν 107,486 τ.μ.). Η εταιρία δούλευε με περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό που αν και είχε μειωθεί στην πορεία, έφτανε περίπου τα 400 άτομα όταν έκλεισε το εργοστάσιο στα τέλη του 2014.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ