Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Δεκ-2017 08:37

  Το άδοξο τέλος των warrants

  Το άδοξο τέλος των warrants
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου
   
  Πίσω στο 2013, μεγάλος αριθμός επενδυτών προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τι σήμαιναν οι λέξεις "τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών", πιο απλά warrants, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και, κυρίως, κατά πόσον ήταν συμφέρουσα μια επένδυση σε αυτά.
   
  Η κινητοποίηση του συστήματος ήταν τότε συντεταγμένη και πράγματι πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια πείσθηκαν να τοποθετηθούν σε κάτι που στην πράξη αποτελούσε ένα εξαιρετικά σύνθετο παράγωγο προϊόν, (covered call warrants).

  Όπως εξηγούσαν τότε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, το προϊόν αυτό ενσωμάτωνε το δικαίωμα (αλλά όχι την υποχρέωση) στον κάτοχό τους να αγοράσει προκαθορισμένο αριθμό μετοχών της τράπεζας που ανακεφαλαιοποιήθηκε σε προκαθορισμένη τιμή και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, με ανώτατο χρονικό όριο εξάσκησής του δικαιώματος τους 54 μήνες.
   
  Ουσιαστικά, η αξία των παραστατικών τίτλων συνδέθηκε με την πιθανότητα η μετοχή κάθε τράπεζας να είναι πάνω από την τιμή εξάσκησης τους στις συγκεκριμένες αυτές ημερομηνίες. Οι ημερομηνίες άσκησης ήταν εξ αρχής διαφορετικές για κάθε τράπεζα και ανέρχονταν σε εννέα συνολικά (μία ανά εξάμηνο) για τη διάρκεια των 4,5 χρόνων ζωής του warrant. 

  Σε κάθε ημερομηνία άσκησης ο κάτοχος είχε τη δυνατότητα να εξασκήσει μερικώς ή ολικώς ή να μην εξασκήσει καθόλου το δικαίωμα μετατροπής ενώ μπορούσε να πωλήσει μέρος ή όλα τα warrants στο ΧΑ σε κάθε συνεδρίαση ανεξάρτητα από τις ημερομηνίες εξάσκησης.
   
  Ήταν ένα στοίχημα που πολλοί, συνειδητά ή όχι, πήραν και το οποίο "δεν βγήκε", αφού εκτός των άλλων μεσολάβησαν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών το 2015, ενώ και οι αρχικές τιμές εξάσκησής τους αποτύπωναν υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες. Αυτό έχει ήδη μεταφραστεί σε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ για κατόχους τους και εν τέλει το ΤΧΣ, το οποίο επεδίωκε μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων να ανακτήσει μέρος των 25 δισ. ευρώ που τοποθέτησε στις τράπεζες στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης.
   
  Το οριστικό πλήρωμα του χρόνου για τα warrants έφθασε, 54 μήνες μετά την έκδοση τους και η διαφορά μεταξύ της τιμής εξάσκησης και της τιμής των τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α. είναι χαώδης, καθιστώντας εξαιρετικά ασύμφορη την όποια εξάσκησή τους.
   
  Σήμερα είναι η τελευταία ημερομηνία εξάσκησης για τα warrants της Alpha Bank, που εκδόθηκαν στις 10 Ιουνίου 2013. Η τιμή της άσκησης είναι τα 27,72 ευρώ, όταν το ταμπλό του Χ.Α. ο τίτλος της τράπεζας βρίσκεται στα 1,63 ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, τα warrants που δεν θα ασκηθούν θα παύσουν να ισχύουν και θα ακυρωθούν από το ΤΧΣ μετά την ημερομηνία διακανονισμού, την 14η Δεκεμβρίου 2017 (Τ+3).
   
  Το ίδιο θα ισχύει και για τις υπόλοιπες τράπεζες (σ.σ. η Eurobank δεν είχε warrants), καθώς έπεται η λήξη των warrants της Εθνικής (26 Δεκεμβρίου) και της Πειραιώς ( 2 Ιανουαρίου). Οι τιμές για την 9η και τελευταία περίοδο εξάσκησης είναι σε δυσθεώρητα επίπεδα σε σχέση με την τρέχουσα τιμή των μετοχών στο ταμπλό, για τη μεν Εθνική στα 81,08 ευρώ και για την Πειραιώς στα 214,20 ευρώ, καθιστώντας την οποία εξάσκηση εκτός επενδυτικής λογικής.
   
  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων