Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Δεκ-2017 08:27

  Ανοικτή η παράταση στο διαγωνισμό για Νηρέα – Σελόντα

  Ανοικτή η παράταση στο διαγωνισμό για Νηρέα – Σελόντα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε ολιγοήμερη παράταση είναι πιθανόν να οδηγηθεί η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα από τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, τους βασικούς μετόχους και πιστωτές συγχρόνως των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.

  Η Lazard Frères SAS που "τρέχει” τη διαγωνιστική διαδικασία, μαζί με τις PwC και Alvarez & Marsal, έχει γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέκτης αιτήματος από δύο εκ των υποψηφίων επενδυτών να παραταθεί η σχετική προθεσμία, που είχε οριστεί για τις 13 Δεκεμβρίου.

  Επί του αιτήματος δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, ωστόσο πιθανολογείται πως το αίτημα θα γίνει αποδεκτό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόθεση τραπεζών και συμβούλων δεν είναι να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση και για το λόγο αυτό, σε περίπτωση που τελικώς ικανοποιηθεί το αίτημα, η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να οριστεί πριν τα Χριστούγεννα.

  Επί της ουσίας, η παράταση – εφόσον δοθεί – δεν μεταβάλει ουσιαστικά το σχεδιασμό των βασικών διεκδικητών των δύο εταιρειών, αφού ο φάκελος με την πρόταση και το business plan που θα υποβάλλουν είναι ήδη έτοιμος. Αντίθετα, ίσως εξυπηρετήσει κάποια σχήματα που έχουν μείνει πίσω στην προετοιμασία τους να καταθέσουν ανταγωνιστικότερη προσφορά.

  Στην τελική φάση του διαγωνισμού, υπενθυμίζεται, έχουν περάσει οκτώ σχήματα. Πρόκειται για τα επενδυτικά κεφάλαια Harvard Investment Group (HIG), Amerra Capital Μanagement, Diorasis International, Oaktree αλλά και funds που μέχρι σήμερα δεν είχαν παρουσία στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τα Panaxia, Butterfly, Duet Group και Tinicum Inc. (Pontos Aqua). Σε ορισμένα εξ αυτών εκτιμάται ότι συμμετέχουν παλαιότεροι μέτοχοι των δύο εταιρειών και επιχειρηματίες του κλάδου. Εκεί αποδίδουν κύκλοι της αγοράς ορισμένες προσπάθειες που εκδηλώθηκαν να προκριθεί η πώληση των δύο εταιρειών ξεχωριστά ή ακόμη και να αλλάξει το πλαίσιο πώλησης των δύο εταιρειών.

  Πώληση "πακέτο”

  Οι τράπεζες εμφανίζονται σταθερές στην πρόθεσή τους να πραγματοποιηθεί συνδυαστική πώληση, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το τίμημα και έτσι να αποσυμφορήσουν τους ισολογισμούς τους από τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει στις δύο εταιρείες, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους. Στο τέλος του 2016, Nηρεύς και Σελόντα είχαν καθαρό δανεισμό περίπου 340 εκατ. ευρώ, με αθροιστικά EBITDA, προ αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων, 42 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2017, η πορεία των αποτελεσμάτων έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, βελτιωθεί σε επιμέρους σημεία των ισολογισμών των δύο εταιρειών.

  Τις τελευταίες ημέρες η διαδικασία προχώρησε με την πραγματοποίηση παρουσιάσεων από τις διοικήσεις των εταιρειών στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, με τους τελευταίους να πραγματοποιούν και τους δικούς τους ελέγχους στις εταιρείες στο πλαίσιο του due diligence που διενεργείται. Παράλληλα, έτρεξε η καταμέτρηση της βιομάζας των Νηρέα και Σελόντα, από την οποία θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το τελικό ύψους των προσφορών. Σημαντικό, επίσης, ρόλο στο ύψος των προτάσεων που θα κατατεθούν θα έχουν παράγοντες όπως η διάρκεια της επένδυσης, η διαχείριση των δανείων των δύο εταιρειών και φυσικά το μοντέλο αξιοποίησης που θα προτείνει κάθε υποψήφιος.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων