Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Νοε-2017 07:56

  Τι προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Μ. Τσαμάζ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Μείζον θέμα για την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων που απαιτούνται με στόχο το ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αλλά και για την ίδια τη δραστηριότητα ενός από τους μεγαλύτερους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους δημιουργεί η ρυθμιστική πολιτική της ΕΕΤΤ (Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στον ΟΤΕ, για τις οποίες ο επικεφαλής του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, έχει ήδη διαμαρτυρηθεί εγγράφως τόσο στην Αρχή, όσο και στην ίδια την κυβέρνηση.

  Το ζήτημα των αποφάσεων και πρακτικών της ΕΕΤΤ σε σχέση με τον ΟΤΕ μονοπώλησε σχεδόν την χθεσινή, διάρκειας 2 και πλέον ωρών, συνέντευξη τύπου που παρέθεσε η διοίκηση του Οργανισμού. Σε αυτή, ο Μιχάλης Τσαμάζ στηλίτευσε την πολιτική της Επιτροπής απέναντι στον ΟΤΕ, κάνοντας λόγο για μια αντιμετώπιση "που δεν έχει προηγούμενο”. Όπως ανέφερε, από το 2016, με απόφαση της ΕΕΤΤ, η αγορά της λιανικής δεν απαιτεί ρύθμιση γιατί έχει επαρκή ανταγωνισμό. "Τυπικά, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να προεγκρίνονται τα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ. Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει ακριβώς το αντίθετο”, ανέφερε.

  O Πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ αποκάλυψε στην τοποθέτησή του ότι τον περασμένο Οκτώβριο εκκρεμούσαν από την ΕΕΤΤ 425 εγκρίσεις για τα τιμολογιακά προγράμματα του ΟΤΕ, ενώ τους τελευταίους 8 μήνες εγκρίθηκαν 65 μόλις, με μέσο χρόνο έγκρισης 4 μήνες. "Η ΕΕΤΤ έχει δημιουργήσει βιομηχανία εγκρίσεων. Για παράδειγμα, αν ο ΟΤΕ ήθελε να κάνει σήμερα μία Χριστουγεννιάτικη προσφορά, μια δωροεπιταγή για κάθε νέα σύνδεση σταθερής, με βάση την ιστορική εμπειρία από την ΕΕΤΤ θα χρειαζόταν 35-50 εγκρίσεις και πάνω από 4-5 μήνες, καθώς η ΕΕΤΤ απαιτεί χωριστή έγκριση της προσφοράς για κάθε ένα πρόγραμμα που διαθέτει ο ΟΤΕ. Δηλαδή για κάθε προσφορά ζητείται έγκριση εκ νέου όλου του εμπορικού χαρτοφυλακίου!”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Τσαμάζ 2

  Αυτό που επιθυμεί ουσιαστικά ο ΟΤΕ ζητά να ρυθμίζεται στη λιανική του και εκ των υστέρων (ex post), καθώς δεν είναι δυνατόν να ζητείται έγκριση εκ των προτέρων για κάθε προϊόν και προσφορά του, όπως σημειώθηκε. Δηλαδή η Αρχή να μην λειτουργεί παρεμβατικά αλλά ρυθμιστικά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αγορές. Ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε ότι ένας ακόμη λόγος για να μην ρυθμίζεται η λιανική, είναι ότι ο ανταγωνισμός, με τον κανονισμό vectoring, έχει μπει πλέον και στις υποδομές, άρα όλοι οι βασικοί παίκτες είναι πάροχοι υπηρεσιών και υποδομών.

  Παράλληλα έγινε γνωστό ότι από τις αρχές Οκτωβρίου εκκρεμεί καταγγελία του ΟΤΕ ενώπιον της ΕΕΤΤ, καθώς ανταγωνιστής προσέφερε προϊόντα λιανικής σε περιοχές που έχει αποκλειστικότητα για vectoring, χωρίς να έχει προσφέρει προηγουμένως προϊόντα χονδρικής. Η ΕΕΤΤ, σημειώθηκε από τη διοίκηση του ΟΤΕ, δεν έχει αντιδράσει σε αυτή την στρέβλωση της αγοράς και επιπλέον, στις περιοχές που έχει μονοπώλιο ο ανταγωνισμός, δεν έχει ορίσει αν και πώς θα ελέγχει τις τιμές του λιανικής.

  Κλείνοντας, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε: "Ξέρω ότι η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη δεν μπορούν να κάνουν κάτι, γιατί η ΕΕΤΤ είναι και νομοθέτης, και δικαστής. Τα λέω όμως όλα αυτά για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους (…) Εφόσον όλοι καταλάβουμε ότι ο τελικός στόχος είναι η ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και ότι αυτός ο στόχος είναι πάνω από μικροπολιτικές και προσωπικές ατζέντες, νομίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθούν λύσεις."

  Επιστολή-φωτιά

  Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, η διοίκηση του ΟΤΕ επεδίωξε προ μηνών να γεφυρώσει το χάσμα με την Επιτροπή πραγματοποιώντας συνάντηση με το προεδρείο της. Όπως, ωστόσο, φάνηκε ξεκάθαρα από όσα ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, η προσπάθεια αυτή δεν ήταν επιτυχής.

  Έτσι, ο επικεφαλής του Οργανισμού απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Δημήτρη Τσαμάκη, και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής επιστολή με την οποία μεταφέρεται ο προβληματισμός και η ανησυχία του ΟΤΕ για τη ρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται από την ΕΕΤΤ το τελευταίο διάστημα.

  Στην επιστολή που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι γραμμένη με ιδιαίτερα έντονο ύφος, ο επικεφαλής του ΟΤΕ κατηγορεί την ΕΕΤΤ για εκδικητική στάση απέναντι στο μεγαλύτερο επενδυτή στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα και γίνεται λόγος για εσκεμμένη σύγχυση του ρόλου του Ρυθμιστή με τον εμπορικό διευθυντή του ΟΤΕ Επιτροπής, αφού με την πολιτική της η ΕΕΤΤ επιλέγει εκείνη τι, πως, πότε και αν θα πουλήσει ο ΟΤΕ υπηρεσίες στους καταναλωτές.

  Ο κ. Τσαμάζ στην επιστολή διερωτάται γιατί σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα ο ΟΤΕ δέχεται τόσο σφοδρή επίπεδη από την Αρχή με μια μακρά σειρά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις και συμπεριφορές. Τέλος, ζητείται από την ΕΕΤΤ όχι επιεική ρύθμιση αλλά δίκαιη ρύθμιση με μια διαφανή διαδικασία ώστε να επιτραπεί στον ΟΤΕ να προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή γρήγορα και απλά αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες σε πολύ προσιτές τιμές, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

  Ένταση του ανταγωνισμού

  Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που οι τρεις κύριοι παίκτες της αγοράς των telecoms προχωρούν σε επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα με επίκεντρο τις οπτικές ίνες, υλοποιώντας συγχρόνως επιθετικό μάρκετινγκ με στόχο την προσέλκυση καταναλωτών. Τοποθετούμενος σχετικά, ο επικεφαλής του Ομίλου καταφέρθηκε εναντίον του ανταγωνισμού, λέγοντας ότι πουλάει οπτικές ίνες κυρίως μέσα από το δίκτυο του ΟΤΕ.

  "Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Την περίοδο 2001 – 2020 το επενδυτικό μας πλάνο ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ. Χάρη στις επενδύσεις μας, το δίκτυο COSMOTE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, με μήκος διαδρομής 43.000 χιλιομέτρων", ανέφερε και πρόσθεσε: "Επειδή όλοι διαφημίζουμε νέα δίκτυα, να πω το εξής: Έχουμε ήδη έτοιμες σχεδόν 13.000 καμπίνες. Από αυτές εμπορικά διαθέσιμες είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 11.000. Οι δύο ανταγωνιστές μας μαζί έχουν σήμερα ενεργές το πολύ 400 καμπίνες. Άρα ο ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή διαφημίζει και πουλάει κυρίως μέσα από το δικό μας δίκτυο οπτικών ινών". 

  Βολές κατά των συνδικαλιστών

  Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της διοίκησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων για την νέα ΣΣΕ, ο κ. Τσαμάζ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την τελική έκβαση καθώς, όπως τόνισε, οι συνδικαλιστές έχουν εγκλωβιστεί σε υποσχέσεις που έδωσαν στους εργαζόμενους τις οποίες δεν μπορούν να τηρήσουν. Όπως σημείωσε, οι συνδικαλιστές υποσχέθηκαν μονιμότητα και αύξηση μισθών, κάτι που είναι εντελώς παράλογο, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια τέτοια χρονική στιγμή και με το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

  Ο κ. Τσαμάζ κατηγόρησε τους συνδικαλιστές ότι δεν έχουν αντιληφθεί την ευθύνη που διαχειρίζονται αναφορικά με το μέλλον των εργαζομένων στον ΟΤΕ, σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις. "Εάν συμβεί αυτό, θα μετέλθει η μετενέργεια και μετά οι εργαζόμενοι θα πάνε στα βασικά. Τι σημαίνει αυτό; Θα κοπούν περίπου 30 επιδόματα που σήμερα απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, επιδόματα που δεν απολαμβάνει σήμερα ο μέσος εργαζόμενους στην Ελλάδα. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε αυτά τα επιδόματα καθώς έγινε λόγος για επίδομα βιβλιοθήκης, φωτοτυπικού, δακτυλογράφου, οθόνης, αναλυτή/προγραμματιστή, ακόμη και για ειδικές άδειες, όπως λ.χ. ονομαστικής εορτής, αλλά και δικαιώματος μεταφοράς ημερών ασθενείας στα επόμενα έτη, κάτι που κατά κόρον έχει χρησιμοποιηθεί από εργαζόμενους ώστε να αποχωρούν μήνες νωρίτερα από την εργασία τους πριν βγουν στη σύνταξη….

  Υπενθυμίζεται ότι η 3ετής συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) που υπεγράφη στο τέλος του 2014 προέβλεπε (για όσους εργάζονταν στον ΟΤΕ, τακτικό προσωπικό με σύμβαση αορίστου χρόνου) διασφάλιση θέσεων εργασίας, διατήρηση μεσοσταθμικής μείωσης 11% της προηγούμενης σύμβασης αλλά και ένταξη στη μητρική εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. της πλειονότητας των εργαζομένων της OTEplus.  Η υφιστάμενη ΣΣΕ εκπνέει στο τέλος του έτους και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ