Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Νοε-2017 08:44

  Μακέτα η επένδυση €220 εκατ. της Κάντζας μετά από 11 χρόνια γραφειοκρατίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μακέτα η επένδυση €220 εκατ. της Κάντζας μετά από 11 χρόνια γραφειοκρατίας

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Εάν το 2006 κάποιος ισχυριζόταν ότι η μικτής χρήσης ανάπτυξη Cambas project, που περιλαμβάνει γραφεία υψηλών προδιαγραφών με χώρους εμπορίου, αναψυχής και πολιτισμού στην Κάντζα, θα βρίσκεται πολύ μακριά από την έναρξη της κατασκευής, ύστερα από 11 χρόνια, ίσως να χαρακτηριζόταν γραφικός. Ωστόσο, αυτή είναι η πραγματικότητα της επένδυσης, ύψους 220 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η εταιρεία ανάπτυξης Reds στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα.

  Τον περασμένο Ιανουάριο το υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης νεώτερων και σύγχρονων μνημείων) ενέκρινε την μελέτη πολεοδόμησης περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) τριτογενούς τομέα. Η χωροθέτηση μιας περιοχής ως ΠΟΑΠΔ επιτρέπει την οργανωμένη ανάπτυξη, μέσω πολεοδόμησης, μιας περιοχής για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα.

  Το βήμα αυτό, τότε, αρχές της χρονιάς, έμοιαζε να φέρνει πιο κοντά στην έναρξη κατασκευής το έργο. Με δύο βέβαια, προϋποθέσεις. Πρώτον το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) να εκδώσει τη γνωμοδότησή για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την πολεοδόμηση της περιοχής. Και δεύτερον το υπουργείο Περιβάλλοντος να αποστείλει το σχέδιο π.δ. προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Ωστόσο, εδώ και δέκα μήνες περίπου, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει λάβει χώρα, καθώς το θέμα δεν έχει καν εισαχθεί στο αρμόδιο ΚΕΣΥΠΟΘΑ με το αίτημα να έχει υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τον Δεκέμβριο του 2014!

  Ως αποτέλεσμα η όποια πρόοδος είχε διαφανεί αρχές της χρονιάς, έχει πλέον, εξανεμιστεί, με τους επενδυτές να έχουν, ήδη, δαπανήσει 2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί, ως επί το πλείστον (1,5 εκατ.), στο κόστος των δοκιμαστικών τομών και ανασκαφών που πραγματοποίησαν.
   
  Αδειοδοτικός μαραθώνιος χωρίς τέλος 

  Από το μακρινό 2006 έως σήμερα έχει υπάρξει ένας αδειοδοτικός μαραθώνιος, του οποίου η γραμμή τερματισμού βρίσκεται ακόμη μακριά. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρήσχε η εταιρεία Reds στο Capital.gr, ύστερα από σχετικό αίτημα, ο αγώνας δρόμου των επενδυτών αποτελείται από τους εξής… σταθμούς.
   
  - Το 2006 υπεβλήθη ο φάκελος μελέτης χαρακτηρισμού και οριοθέτησης ΠΟΑΠΔ Τριτογενούς Τομέα στην Κάντζα Παλλήνης με τη συνοδευτική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

  - Από το 2006 έως το 2009 πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση με τον Δήμο Παλλήνης, φορείς και τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

  - Το διάστημα 2009 -2011 πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία και έκδοση του προεδρικού διατάγματος έγκρισης ΣΜΠΕ και χαρακτηρισμού και οριοθέτησης ΠΟΑΠΔ.

  - Το 2010 ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές τομές και ανασκαφικές εργασίες της περιοχής με την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και δαπάνες της εταιρείας.

  - Το 2012 υποβλήθηκε προς έγκριση η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας της, προς πολεοδόμηση, οριοθετηθείσας περιοχής ΠΟΑΠΔ.


  - Το 2013 εκδόθηκε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αφότου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες δοκιμαστικών τομών και ανασκαφής με κόστος 1,5 εκατ. ευρώ.

  - Τον Ιούνιο του 2014 εγκρίθηκε η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότατος.

  - Τον Δεκέμβριο του 2014 υποβλήθηκε η Πολεοδομική Μελέτη.

  - Τον Μάρτιο του 2015 ξεκίνησε η διαβούλευση με το Δήμο, φορείς και υπηρεσίες.

  - Τον Ιανουάριο του 2017 ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης, με την εισαγωγή του θέματος στο αρμόδιο ΚΕΣΥΠΟΘΑ να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
   
  Hub γραφείων
   
  Η ανάπτυξη φιλοδοξεί, να αποτελέσει γραφειακό hub υψηλών προδιαγραφών, προσελκύοντας μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν την ανάδειξη των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης την οποία η Reds φιλοδοξεί να μετατρέψει σε υπερτοπικό εμπορικό και τουριστικό προορισμό.
   
  Το έργο θα διαθέτει επιφάνεια 132.815 τετραγωνικά μέτρα από τα οποία οι ανοιχτοί χώροι θα είναι 53.115 τ.μ. και η δομήσιμη επιφάνεια θα είναι 79.700 τ.μ. Από αυτά σε 30.000 – 40.000 τ.μ. θα αναπτυχθούν χώροι γραφείων, με την υπόλοιπη ανάπτυξη να διαθέτει κινηματογραφικές αίθουσες, καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, χώρους αναψυχής, χώρους πολιτιστικών χρήσεων και ξενοδοχείο. Ακόμη τα σχέδια περιλαμβάνουν και την υλοποίηση μουσείου οινοποιίας που θα αναδεικνύει την ιστορία του χώρου.
   
  Το Cambas project, που θα απασχολεί 1.600 εργαζόμενους, υπολογίζεται ότι θα διαθέτει ετήσια έσοδα από μισθώματα ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος τζίρος των μισθωτών τοποθετείται στα 150 εκατ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων