Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Νοε-2017 09:22

  Η μάχη για το Υγεία, η πρόταση Αποστολόπουλου και το παρασκήνιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η μάχη για το Υγεία, η πρόταση Αποστολόπουλου και το παρασκήνιο

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Παλιές, καλές ημέρες στο Χρηματιστήριο θύμισαν οι μετοχές του κλάδου της υγείας (Ιασώ, Ιατρικό, Υγεία) την επομένη της κατάθεσης προαιρετικής δημόσιας πρότασης από εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Αποστολόπουλου για το ποσοστό του Ομίλου Υγεία που βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά (30%).

  Η εταιρεία συμμετοχών μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η δημόσια πρόταση για το Υγεία προσφέρει 0,45 ευρώ ανά μετοχή του Υγεία. Αποτιμά, δηλαδή, την εισηγμένη στα 137,5 εκατ. ευρώ, ήτοι για το 30% που ζητά η πλευρά Αποστολόπουλου η αποτίμηση είναι στα 41,3 εκατ. ευρώ.

  Προχθές, Παρασκευή, η μετοχή του Υγεία καρφώθηκε στα 0,45 ευρώ (δηλ. στο ύψος του προσφερόμενου τιμήματος), με άνοδο 30%. Το Ιατρικό βρέθηκε στο +9,32% (1,29 ευρώ) και το Ιασώ στο +20,15% (0,96 ευρώ). Είναι σαφές πως οι εξελίξεις στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, που πυροδοτήθηκαν μετά την απόκτηση του Metropolitan και του Ιασώ General από το fund CVC, πλέον διευρύνονται και αποκτούν μεγάλο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.

  Σε ό,τι αφορά την ουσία της κίνησης Αποστολόπουλου, πέραν της πρόθεσης να μπει "σφήνα" στις εξελίξεις όχι μόνον γύρω από τον Όμιλο Υγεία και το "Ερρίκος Ντυνάν", στόχος είναι να διεκδικήσει ρόλο ρυθμιστή για λογαριασμό και του Ιατρικού Κέντρου, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο "παίκτη" του κλάδου. Και αυτό ιδιαίτερα εάν καταφέρει να αποκτήσει ένα ποσοστό του Υγεία, ακόμα και εάν χρειαστεί να βελτιώσει την προσφορά του... Ιδιαίτερα μετά το χθεσινό ράλι...

  Εξυπακούεται ότι το Υγεία δεν ήταν ενήμερο για τις κινήσεις της πλευράς Αποστολόπουλου, οι οποίες αιφνιδίασαν την αγορά, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, και ακολούθησε η άμεση απάντηση της MIG ότι δεν προτίθεται να πουλήσει ούτε μία μετοχή από το 70% που κατέχει στην εισηγμένη. Βέβαια, απόλυτος ρυθμιστής της παρτίδας που μόλις τώρα ξεκινά είναι η Τράπεζα Πειραιώς, μέτοχος και κύριος πιστωτής της MIG και ιδιοκτήτρια του "Ντυνάν", το οποίο θα πρέπει να πουλήσει μέχρι τα μέσα του 2018, σύμφωνα με το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί.

  Έμπειρα χρηματιστηριακά στελέχη δεν θα απέκλειαν και μια ανταγωνιστική στην πρόταση του Ιατρικού κίνηση για το Υγεία. Όπως λένε με νόημα, "η ορχήστρα ξεκίνησε να παίζει και θα σηκωθούν και άλλοι από τη θέση τους". Σε όλα αυτά θα πρέπει να αναμένεται και τυχόν αντίδραση του CVC. Το fund, που αποτέλεσε spinout της Citicorp τη δεκαετία του '90, διαχειρίζεται πάγια άνω των 52 δισ. δολαρίων, μόλις προ εβδομάδων ολοκλήρωσε τους ελέγχους για το Ιασώ General και απομένουν τα τυπικά για το financial closing. Στόχο του CVC φέρεται να αποτελεί το "Ντυνάν", αν και "τρώγοντας έρχεται η όρεξη...".

  Σε κάθε περίπτωση, η μάχη για τον έλεγχο της αγοράς υγείας έχει ξεκινήσει και οι μεγάλοι παίκτες έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις. Η κίνηση του κ. Αποστολόπουλου, ακόμα και αν δεν τελεσφορήσει στο σύνολό της, αν οδηγήσει σε συγκέντρωση έστω και ικανοποιητικού ποσοστού, μπορεί να τον φέρει  στην... pole position για διερεύνηση και άσκηση πίεσης προς ενδεχόμενη συγχώνευση των κορυφαίων νοσοκομειακών μονάδων. 

  Όλες αυτές οι εξελίξεις, θα πρέπει να ειπωθεί, έχουν ως αφετηρία την πιεστική κατάσταση στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, που οδηγεί ταχύτατα σε consolidation. Οι δανειακές υποχρεώσεις των εισηγμένων ομίλων της υγείας (Υγεία, Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών, Euromedica) ανέρχονται σε 870 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου, τα μισά εκ των οποίων ανήκουν στη Euromedica, όταν ο κύκλος εργασιών και των τεσσάρων δεν ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι απαιτήσεις του Δημοσίου για να καλυφθούν τα "κενά" στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ έχουν γίνει δυσβάσταχτες, στερεύοντας το ταμείο των θεραπευτηρίων και εξανεμίζοντας τις προοπτικές για νέες επενδύσεις...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων