Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Νοε-2017 10:54

  Τα σχέδια Αποστολόπουλου που οδήγησαν στη δημόσια πρόταση για το ΥΓΕΙΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα σχέδια Αποστολόπουλου που οδήγησαν στη δημόσια πρόταση για το ΥΓΕΙΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:35

  "Σε ένα χρόνο από σήμερα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στο χώρο της Υγείας. Θα υπάρχουν δύο κυρίαρχοι όμιλοι και μόνο ο ένας θα είναι ελληνικός”. Αυτό είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος του ομίλου Ιατρικού Αθηνών Γιώργος Αποστολόπουλος κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, προμηνύοντας με τον τρόπο αυτό τις μεγάλες ανακατατάξεις και τις ζυμώσεις στην αγορά των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

  Ο Γιώργος Αποστολόπουλος έκανε τη δική του κίνηση στη "σκακιέρα" της ιδιωτικής περίθαλψης, υποβάλλοντας χθες το βράδυ προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ. H "Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.", συμφερόντων της οικογένειας Αποστολόπουλου και βασικός μέτοχος της εισηγμένης Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ, ανακοίνωσε ένα ιδιαίτερα υψηλό premium για την απόκτηση της συμμετοχής, με το προσφερόμενο τίμημα να καθορίζεται στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 137,5 εκατ. ευρώ  και με το 30% να αποτιμάται σε 41,3 εκατ. Η δημόσια πρόταση απευθύνεται στους μετόχους μειοψηφίας, που κατέχουν το 29,62 %, δεδομένου πως η MIG κατέχει το 70,3% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

  Οι λόγοι πίσω από την απόφαση έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό του κ. Αποστολόπουλου για ενίσχυση της παρουσίας του στο χώρο των θεραπευτηρίων, μετά και την εξαγορά της γενικής κλινικής Ιασώ General από το  fund CVC Capital έναντι 19,4 εκατ. ευρώ (το οποίο  αναλαμβάνει και τον τραπεζικό δανεισμό), μια συμφωνία που έκλεισε στις αρχές του Νοεμβρίου. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο η εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan, deal που σηματοδότησε την είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου στο χώρο της περίθαλψης.

  Οι πληροφορίες λένε πως θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις από τη CVC Capital το επόμενο διάστημα, ενώ ο επικείμενος διαγωνισμός από την τράπεζα Πειραιώς για το νοσοκομείο Ε. Ντυνάν μέσα στην επόμενη χρονιά έχει τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εκτιμάται δε πως στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν τόσο ο όμιλος ΥΓΕΙΑ, όσο και το Ιατρικό Αθηνών.

  Είναι ενδεικτικό πως στη χθεσινή ανακοίνωση για την υποβολή δημόσιας πρότασης αναφέρεται πως "Οι αιφνίδιες και απρόβλεπτες από 8ετίας δυσμενείς συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας και με τα επιπρόσθετα εξοντωτικά μέτρα, των rebate και claw back (σ.σ. αναγκαστικές εκπτώσεις και επιστροφή της διαφοράς ανάμεσα στις πραγματικές δαπάνες και τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ),  κατέστησαν τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας ευάλωτο.

  Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ελληνικές κλινικές να στοχοποιηθούν από ξένα κερδοσκοπικά funds.  Κύριος σκοπός είναι να στηρίξει με τη μακροχρόνια εμπειρία, τεχνογνωσία και οικονομική της ευρωστία τις μονάδες στις οποίες θα συμμετάσχει, εξασφαλίζοντας έτσι ένα περιβάλλον λειτουργίας υψηλού επιπέδου, σταθερό και προβλέψιμο για όλο το εμπλεκόμενο σύστημα (τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τις ασφαλιστικές εταιρίες, τους προμηθευτές, κ.λ.π.). Βεβαίως, στον ίδιο αυτό σκοπό εντάσσεται η θέληση και η προσπάθεια της εταιρίας  για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας του ιδιωτικού κλάδου υγείας".

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΥΓΕΙΑ για το εννεάμηνο, τα ενοποιημένα κέρδη  προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα  23,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  αύξηση 7,4%. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 168,4 εκατ. ευρώ και κατέγραψαν αύξηση 0,6%.

  MIG: Δεν πουλάμε 

  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η MIG πάντως, η οποία ελέγχει σήμερα το 70,38% των μετοχών και ασκεί τον αποκλειστικό έλεγχο του "Υγεία", αναφέρει πως δεν προτίθεται να προβεί στην πώληση ουδεμίας μετοχής του "Υγεία". Επιπλέον, τονίζει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του "Υγεία".

  Η ανακοίνωση της MIG:

  Σε σχέση με τη Δημόσια Πρόταση της "Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε." για την απόκτηση ποσοστού έως 30% των μετοχών της "Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία Α.Ε." (εφεξής το "ΥΓΕΙΑ"), η MIG ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό τα ακόλουθα:

  - Η MIG που κατέχει σήμερα το 70,38% των μετοχών και ασκεί τον αποκλειστικό έλεγχο του ΥΓΕΙΑ δεν προτίθεται να προβεί στην πώληση ουδεμίας μετοχής.

  - Η Διοίκηση της MIG έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του ΥΓΕΙΑ και στη δυνατότητά του να αποτελεί σήμερα και στο μέλλον τον κυρίαρχο πυλώνα στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας στην Ελλάδα.

  Νωρίτερα, το Capital.gr ανέφερε τα εξής: Στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 30% του "Υγεία", ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στην ελεύθερη διασπορά  των μετοχών της, προχώρησε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Αποστολόπουλου (που ελέγχει το Ιατρικό Αθηνών).

  H "Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.", βασικός μέτοχος της εισηγμένης Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ, με αυτή την κίνηση επιχειρεί να καταστεί ρυθμιστής των εξελίξεων στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, σε μια περίοδο που οι εταιρείες του χώρου έχουν γίνει στόχος ξένων funds. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου, "οι αιφνίδιες και απρόβλεπτες από 8ετίας δυσμενείς συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας και με τα επιπρόσθετα εξοντωτικά μέτρα, των rebate και clawback,  κατέστησαν τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας ευάλωτο με αποτέλεσμα οι ελληνικές κλινικές να στοχοποιηθούν από ξένα κερδοσκοπικά funds".

  Επιπλέον, σημειώνεται από την πλευρά των μετόχων του Ιατρικού Αθηνών, "μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών και εξελίξεων στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες απέκτησαν συμμετοχές στον κλάδο της υγείας. Συνακόλουθα ανέκυψε η υποχρέωσή τους απέναντι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καταστήσουν, στο επόμενο διάστημα, συγκεκριμένες μονάδες και μάλιστα από τις σημαντικές του κλάδου, αντικείμενα πώλησης".

  Στρατηγικός σχεδιασμός

  Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η  "Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.", βασικός μέτοχος της εισηγμένης Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ, ξεκινά, αρχής γενομένης από σήμερα, να υλοποιεί το στρατηγικό σχεδιασμό της.

  Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την απόκτηση συμμετοχών και σε άλλες επιλεγμένες νοσηλευτικές μονάδες που ανήκουν σε εισηγμένες και μη εταιρίες. "Κύριος σκοπός είναι να στηρίξει με τη μακροχρόνια εμπειρία, τεχνογνωσία και οικονομική της ευρωστία τις μονάδες στις οποίες θα συμμετάσχει, εξασφαλίζοντας έτσι ένα περιβάλλον λειτουργίας υψηλού επιπέδου, σταθερό και προβλέψιμο για όλο το εμπλεκόμενο σύστημα (τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τις ασφαλιστικές εταιρίες, τους προμηθευτές, κ.λ.π.). Βεβαίως, στον ίδιο αυτό σκοπό εντάσσεται η θέληση και η προσπάθεια της εταιρίας  για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας του ιδιωτικού κλάδου υγείας", τονίζεται.

  Το πρώτο βήμα του σχεδιασμού αυτού αφορά στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ και η δημόσια πρόταση για την απόκτηση ποσοστού 30% του μετοχικού της κεφαλαίου κατατέθηκε προκειμένου να αποκτηθεί μια άμεση στρατηγική συμμετοχή στην εταιρεία.

  Οι λεπτομέρειες της πρότασης  

  Με βάση την ενημέρωση προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Προτείνων ("Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.") προσφέρει ένα ιδιαίτερα υψηλό premium για την απόκτηση της στρατηγικής αυτής συμμετοχής, καθόσον το Προσφερόμενο Τίμημα των 0,45 Ευρώ ανά Μετοχή αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 137.579.596 Ευρώ με το 30% να αποτιμάται σε 41.273.879 Ευρώ.

  Το premium, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της Μετοχής (22.11.2017), αντιστοιχεί σε 39,3%, ενώ σε σχέση με την  Μεσοσταθμισμένη Χρηματιστηριακή Τιμή Μετοχής (ΜΧΤΜ) εξαμήνου 29,4% και σε σχέση με τα χαμηλά του έτους 2017 σε 202%.

  Ο Προτείνων, αναφέρεται στην ενημέρωση προς το Χ.Α., φρονεί ότι δίνει στους Μετόχους τη δυνατότητα να αποκομίσουν, με βεβαιότητα και άμεσα, μεγάλες χρηματικές υπεράξιες, απεμπλέκοντας τους από το συστημικό ρίσκο του κλάδου και της χώρας και προεξοφλώντας έτσι σήμερα ένα καλό μελλοντικό σενάριο.

  Σημειώνεται ότι ποσοστό 70,38% του Ομίλου Υγεία ελέγχεται από τη Marfin Investment Group, στην οποία μέτοχος και κύριος πιστωτής είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Το υπόλοιπο ποσοστό τελεί σε ελεύθερη διασπορά. Ρυθμιστής των εξελίξεων στον κλάδο και της τύχης βασικών deals Που προωθούνται καθίσταται η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δεσμεύεται από το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει υπογράψει να πουλήσει και το Ερρίκος Ντυνάν ως τα μέσα του 2018.

  Η μετοχή του Υγεία ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο Χ.Α. τη Πέμπτη (23/11) με άνοδο 7,12%, στα 0,346 ευρώ. Μόλις προ ημερών το Υγεία ανακοίνωσε πως ήλθε σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού του με επιμήκυνση κατά 5 έτη, με option για 2 ακόμη.

  Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γ. Αποστολόπουλος Εταιρία Συμμετοχών Α.Ε.

  H "Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.", μια εταιρία αμιγώς ελληνική, υπέβαλλε σήμερα προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση ποσοστού 30% της εισηγμένης εταιρίας Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία Α.Ε. (ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στην ελεύθερη διασπορά  των μετοχών της).

  Οι αιφνίδιες και απρόβλεπτες από 8ετίας δυσμενείς συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας και με τα επιπρόσθετα εξοντωτικά μέτρα, των rebate και clawback,  κατέστησαν τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας ευάλωτο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ελληνικές κλινικές να στοχοποιηθούν από ξένα κερδοσκοπικά funds.

  Επιπλέον, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών και εξελίξεων στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες απέκτησαν συμμετοχές στον κλάδο της υγείας. Συνακόλουθα ανέκυψε η υποχρέωσή τους απέναντι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καταστήσουν, στο επόμενο διάστημα, συγκεκριμένες μονάδες και μάλιστα από τις σημαντικές του κλάδου, αντικείμενα πώλησης.

  Η "Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.", βασικός μέτοχος της εισηγμένης Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ, ξεκινά, αρχής γενομένης από σήμερα, να υλοποιεί το στρατηγικό σχεδιασμό της. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την απόκτηση συμμετοχών και σε άλλες επιλεγμένες νοσηλευτικές μονάδες που ανήκουν σε εισηγμένες και μη εταιρίες. Κύριος σκοπός είναι να στηρίξει με τη μακροχρόνια εμπειρία, τεχνογνωσία και οικονομική της ευρωστία τις μονάδες στις οποίες θα συμμετάσχει, εξασφαλίζοντας έτσι ένα περιβάλλον λειτουργίας υψηλού επιπέδου, σταθερό και προβλέψιμο για όλο το εμπλεκόμενο σύστημα (τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τις ασφαλιστικές εταιρίες, τους προμηθευτές, κ.λ.π.). Βεβαίως, στον ίδιο αυτό σκοπό εντάσσεται η θέληση και η προσπάθεια της εταιρίας  για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας του ιδιωτικού κλάδου υγείας.

  Το πρώτο βήμα του σχεδιασμού αυτού αφορά στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ και η δημόσια πρόταση για την απόκτηση ποσοστού 30% του μετοχικού της κεφαλαίου κατατέθηκε προκειμένου να αποκτηθεί μια άμεση στρατηγική συμμετοχή στην Εταιρεία.

  Ο Προτείνων ("Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.") προσφέρει ένα ιδιαίτερα υψηλό premium για την απόκτηση της στρατηγικής αυτής συμμετοχής, καθόσον το Προσφερόμενο Τίμημα των 0,45 Ευρώ ανά Μετοχή αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 137.579.596 Ευρώ με το 30% να αποτιμάται σε 41.273.879 Ευρώ.

  Το premium, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της Μετοχής (22.11.2017), αντιστοιχεί σε 39,3%, ενώ σε σχέση με την  Μεσοσταθμισμένη Χρηματιστηριακή Τιμή Μετοχής (ΜΧΤΜ) εξαμήνου 29,4% και σε σχέση με τα χαμηλά του έτους 2017 σε 202%.

  Ο Προτείνων φρονεί ότι δίνει στους Μετόχους τη δυνατότητα να αποκομίσουν, με βεβαιότητα και άμεσα, μεγάλες χρηματικές υπεράξιες, απεμπλέκοντας τους από το συστημικό ρίσκο του κλάδου και της χώρας και προεξοφλώντας έτσι σήμερα ένα καλό μελλοντικό σενάριο.

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων