Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Νοε-2017 08:53

  Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2,5 δισ. πωλεί η Alpha Bank

  Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2,5 δισ. πωλεί η Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την επωνυμία Venus φέρει το πακέτο κόκκινων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που πωλεί η Alpha Bank, αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή".

  Σύμβουλος πώλησης είναι η KPMG Λονδίνου και το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 240.000 καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, που είναι σε καθυστέρηση περίπου επτά χρόνια.

  Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στην πώληση δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσει έως τον Απρίλιο και πριν από την ολοκλήρωση των stress tests και η Εθνική Τράπεζα, όπως της ανακοίνωσε χθες.

  Το πρώτο πακέτο αποτελείται από καταναλωτικά δάνεια, χρέη πιστωτικών καρτών και υπεραναλήψεις μετρητών χωρίς εξασφαλίσεις και το δεύτερο από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις.

  Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να πουλήσουν κόκκινα δάνεια 12,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, στο πλαίσιο των σχεδίων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40%.

  Από τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί ήδη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο στόχος των 12,5 δισ. ευρώ θεωρείται πλέον εφικτός και θα πρέπει να συνδυαστεί με μια αποτελεσματικότερη πολιτική ρυθμίσεων, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τα 104 δισ. ευρώ στα 66 δισ. ευρώ στο τέλος της προσεχούς δεκαετίας.

  Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Venus της Alpha Bank αναμένονται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ τότε τοποθετείται και η ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Arktos, το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων που προωθεί προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς. 

  Ουσιαστικά, οι δύο τράπεζες αναμένεται να βγάλουν προς πώληση δύο χαρτοφυλάκια ύψους 4 δισ. ευρώ με τις δεσμευτικές προσφορές να τοποθετούνται τον Ιανουάριο του 2018.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινή", στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο των 2,5 δισ. ευρώ της Alpha Bank, περιλαμβάνονται δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή καταναλωτικά έως 10.000 ευρώ, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών και δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις.

  Για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων, η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει διαγραφές, στον βαθμό που πρόκειται για δάνεια που είναι σε καθυστέρηση 6 ή 7 χρόνια.

  Αντίστοιχα, χωρίς εξασφαλίσεις είναι και τα δάνεια που περιλαμβάνονται στο πακέτο Arktos της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει δρομολογήσει παράλληλα και την πώληση ενός δεύτερου πακέτου εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ με την επωνυμία Amoeba.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων