Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Νοε-2017 18:50

  Εθνική: Τον Απρίλιο 2018 η πώληση χαρτοφυλακίου NPLs

  Εθνική: Τον Απρίλιο 2018 η πώληση χαρτοφυλακίου NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:41

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Επιθετικότερη πολιτική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα. Όπως ανέφεραν στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας  πριν από λίγο στους αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων, η ΕΤΕ θα προχωρήσει σε περισσότερες διαγραφές το δ΄ τρίμηνο του 2017, ενώ τον Απρίλιο του 2018 θα προχωρήσει σε πώληση χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων δανείων, αλλά και εξασφαλισμένων δανείων μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το πακέτο θα είναι άνω των 2 ενδεχομένως και 3 δισ. ευρώ. 

  Για το 2017, όπως αναφέρθηκε, οι στόχοι για τη μείωση των NPEs έχουν ξεπεραστεί, ενώ σημειώθηκε αρνητικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ειδικότερα, φάνηκε ότι στα επιχειρηματικά δάνεια τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έπιασαν οροφή, ενώ στα δάνεια λιανικής δεν δημιουργήθηκαν νέα NPEs). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αρνητικό σχηματισμό NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών) στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, κάτι που αποδόθηκε στο πολύ αποτελεσματικό προϊόν split and freeze που προωθεί η Τράπεζα τα τελευταία δύο τρίμηνα.

  Όπως αναφέρθηκε, η Εθνική θα κινηθεί δυναμικά και στους πλειστηριασμούς, και μάλιστα αποκλειστικά στους ηλεκτρονικούς, "με ορισμένες εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες θα προχωρήσει σε ρευστοποίηση ενεχύρων". Στους πρώτους πλειστηριασμούς, όπως αναφέρθηκε, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε υποβολή προσφοράς η ίδια προκειμένου οι πλειστηριασμοί να μην καταλήξουν άγονοι. "Η κίνηση αυτή δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν διακινδυνεύουμε γιατί έχουμε λίγα ακίνητα στον ισολογισμό μας", αναφέρθηκε.

  Σημαντικές αναφορές έγιναν για την εξάρτηση από τον ELA, όπου εκτιμήθηκε πως η πλήρης αποπληρωμή του από την τράπεζα θα γίνει μέσα στο προσεχές δίμηνο. Το ετήσιο όφελος από την κίνηση αυτή εκτιμήθηκε στα 60 εκατ. ευρώ.
  Η μείωση του ELA και των NPEs, όπως επίσης και το ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα που διατηρεί η Τράπεζα, οδηγούν, όπως αναφέρθηκε, στην ισχυροποίηση του ισολογισμού της. Σε συνδυασμό με την υπερεπάρκεια ρευστότητας, η Τράπεζα θα πρωταγωνιστήσει στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις. Σε αντίθεση, deleverage θα σημειωθεί στις χορηγήσεις λιανικής και δη στη στεγαστική πίστη.

  Όπως σημειώθηκε, η ρευστότητα της Τράπεζας θα ενισχυθεί κατά 1 δις. ευρώ από την ολοκλήρωση, εντός του α΄ τριμήνου 2018, των πωλήσεων των θυγατρικών σε Ρουμανία και Σερβία και κατά 770 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταβίβασης της Εθνικής Ασφαλιστικής.  Οι δύο αυτές εξελίξεις, αναφέρθηκε ότι θα συμπεριληφθούν στην αξιολόγηση της ΕΤΕ κατά τα stress tests του 2018, καθώς ατύπως η Τράπεζα έχει λάβει από τον SSM την πληροφόρηση ότι εφόσον οι συναλλαγές ολοκληρωθούν πριν από την ολοκλήρωση του stress test, θα συνυπολογιστούν σε αυτό. 

  Αναφορικά με την επίπτωση του IFRS 9 δεν έγιναν σχόλια, ενώ σχετικά με το αποτέλεσμα των ελέγχων TAR και TRIM που διενήργησε στην Τράπεζα πρόσφατα ο SSM, αναφέρθηκε ότι η Τράπεζα θα έχει πληροφόρηση τις επόμενες εβδομάδας. Ωστόσο, δεν ανησυχεί, αλλά αναμένει από τον SSM αύξηση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων