Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 09:20

  Forthnet: Τα funds, οι παλαιοί γνώριμοι και οι τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Forthnet: Τα funds, οι παλαιοί γνώριμοι και οι τράπεζες

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή στην Forthnet από την Nomura International, για λογαριασμό των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών και, επισήμως πλέον, μετόχων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

  Οι Wind και Vodafone θεωρούνταν εξ αρχής βέβαιοι ενδιαφερόμενοι, αφού γνωρίζουν πολύ καλά την εταιρεία ως μέτοχοί της αλλά ως επί σημαντικού χρονικού διαστήματος διεκδικητές της. Οι δύο εταιρείες είχαν καταθέσει το 2014 από κοινού πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών Forthnet (σ.σ. είχε προηγηθεί μια ακόμη, από τη Wind το 2012 για το σκέλος της τηλεφωνίας).

  Την περίοδο εκείνη οι δύο εταιρείες έλεγχαν περίπου το 39,5% της εισηγμένης, ενώ ακολούθως είχε υπογραφεί συμφωνία με την οποία η Vodafone αποκτούσε δικαίωμα (option) να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό (13,25%) που θα της παραχωρούσε η Wind.

  Οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε πολύμηνο due diligence αλλά η προσπάθεια να αποκτήσουν τη Forthnet δεν ευδοκίμησε, κυρίως διότι η πρόταση για σημαντική απομείωση ("κούρεμα”) του δανεισμού της δεν έγινε αποδεκτή από τις τράπεζες.

  Παρόλα αυτά οι δύο εταιρείες συνέχιζαν όλο αυτό το διάστημα να παρακολουθούν τις εξελίξεις: η Wind, εξάλλου, αν και δεν συμμετείχε στο ΜΟΔ της Forthnet που υλοποιήθηκε πέρυσι το Νοέμβριο διατηρεί ακόμη συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο της εισηγμένης.

  Το περασμένο Φθινόπωρο, οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) κάλυψαν το ΜΟΔ που εξέδωσε η εταιρεία μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

  Οι τέσσερις τράπεζες έβαλαν 70 εκατ. ευρώ (το ελάχιστο αναγκαίο ποσό σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης) και απέκτησαν τον έλεγχο της Forthnet, καθώς στην κατοχή τους πέρασαν περίπου 230 εκατ. ομολογίες.

  Εξ αυτών, άσκησαν το δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές για περίπου 53 εκατ. ομολογίες, ώστε να μην ξεπεράσουν την καταστατική μειοψηφία (33%), για να αποφύγουν την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της Forthnet, όπως προβλέπει η χρηματιστηριακή νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις.

  Εν συνεχεία ενεργοποίησαν την συνεργασία με τη Nomura International για την εξεύρεση επενδυτή, με σκοπό την υποβολή προσφορών σχετικά με τα ανοίγματά τους (exposures) (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της εταιρείας και των θυγατρικών της.

  Πέραν των Wind και Vodafone, ενδιαφέρον εκδήλωσαν, όπως είχε γράψει το Capital.gr., δύο ακόμη private equity funds, γνωστά και αρκετά δραστήρια στην ελληνική αγορά.

  Το πρώτο ενδέχεται την περίοδο αυτή να βρεθεί με κεφάλαια που είχε μεν δεσμεύσει για άλλο deal, πλην αυτό δείχνει να μην προχωρά, χωρίς να υπάρχει δική του ευθύνη. Σε αυτό έχουν επενδυθεί, πέραν αυτών των ιδρυτών του, σημαντικά επιχειρηματικά κεφάλαια.

  Το έτερο, αμερικανικών συμφερόντων, εμφανίζεται μεν να έχει καταθέσει μια ενδιαφέρουσα πρόταση προς τις τράπεζες, που αφορά στο σκέλος των δανείων, καθώς εμφανίζεται να μην επιθυμεί απομείωση, αλλά ευρύτατη αναδιάρθρωση της λειτουργίας της εταιρείας.

  Γενικώς, οι γνωρίζοντες των διεργασιών γύρω από το συγκεκριμένο εγχείρημα δείχνουν να έχουν αντιληφθεί μια διστακτικότητα από πλευράς τραπεζών αναφορικά με την ανάληψη ευθυνών και οριστικών αποφάσεων για την Forthnet, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο ζήτημα μιας ενδεχόμενης απομείωσης υποχρεώσεων.

  Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, από την άλλη πλευρά, έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα σημαντικά assets που διαθέτει η εταιρεία, με επίκεντρο το αποκλειστικό περιεχόμενο που έχει εξασφαλίσει (Superleague, Euroleague κ.α.) και το μέγεθος της συνδρομητικής της βάσης που παραμένει ευμέγεθες.

  Επί του παρόντος, πάντως, όλα βρίσκονται σε επίπεδο εκδήλωσης προθέσεων. Μέχρι το τέλος του έτους να υπάρχει σαφής εικόνα για το εάν και ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα προχωρήσουν στην κατάθεση μη δεσμευτικής πρότασης, ώστε να εισέλθουν στη διαδικασία του due diligence.

  Το βέβαιο είναι πως οι τράπεζες επιθυμούν να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 να έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή που, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα αναλάβει το τιμόνι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας εντός του επόμενου έτους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων