Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Νοε-2017 17:55

  Αποκαλυπτήρια της διαπραγμάτευσης για λιγνίτες /ΔΕΗ από ΥΠΕΝ σε ΓΕΝΟΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αποκαλυπτήρια της διαπραγμάτευσης για λιγνίτες /ΔΕΗ από ΥΠΕΝ σε ΓΕΝΟΠ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Λεπτομέρειες για την πορεία της διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την πώληση του 40% των λιγνιτικών της ΔΕΗ, έδωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Όπως ανέφερε στους συνδικαλιστές ο κ. Σταθάκης ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, κάτι που θα επιδιωχθεί να γίνει σε δύο βδομάδες όταν θα γίνει νέα συνάντηση με εκπροσώπους της Κομισιόν.

  Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πήγες, ο υπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε στην διαπραγμάτευση προτείνοντας, όπως άλλωστε έχει γίνει γνωστό, την πώληση της μονάδας Μελίτη 1, μίας άδειας για κατασκευή δεύτερης μονάδας στην Μελίτη, την μονάδα του Αμυνταίου, καθώς και τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Βεύη και την Αχλάδα. Η απάντηση, όπως επίσης έχει γίνει γνωστό, των θεσμών ήταν αρνητική για την μονάδα του Αμυνταίου.

  Η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς, πάντα σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν συνδικαλιστικές πήγες, ήταν μαζί με το Αμύνταιο να προστεθεί και η μονάδα Μεγαλόπολη 3 που όμως ούτε κι αυτή έγινε δεκτή. Κατά τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να επανέλθει με πρόταση για τις μονάδες Μεγαλόπολη 3,4 καθώς επίσης και αίτημα προς την Κομισιόν να επιτραπεί στη ΔΕΗ να συνεχίσει να λειτουργεί τις μονάδες του Αμύνταιου και της Καρδιάς με αύξηση των προβλεπόμενων ωρών λειτουργίας από 17500 σε 32000. Επίσης η ελληνική πρόταση προβλέπει δυνατότητα αναβάθμισης του Αμυνταίου από τη ΔΕΗ είτε μόνη είτε σε κοινοπραξία με άλλον εταίρο. Να σημειωθεί ότι για την μονάδα του Αμυνταίου έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από κινεζική εταιρία.

  Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει:

  Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΝ με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ.κ. Γιώργο Αδαμίδη και Αντώνη Καρρά. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη δέσμευση της Ελλάδας για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικoύ δυναμικού της Δ.Ε.Η. ως αποτέλεσμα της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

  Ο Υπουργός, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. "Στόχος μας είναι να βρεθεί ένα κοινό πεδίο συμφωνίας", τόνισε και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις με την DG Comp η εκχώρηση υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ δεν ανήκει στη στοχοθεσία του ΥΠΕΝ η πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ.
                                                                                                           

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων