Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 08:55

  Τουρκικός "δάκτυλος" στο deal για την Avis

  Τουρκικός "δάκτυλος" στο deal για την Avis
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή εισέρχεται η συμφωνία μεταβίβασης της Avis (Olympic) από τη μητρική Τράπεζα Πειραιώς, στo σχήμα Olympia Group  - Virtus International.

  Η σύμβαση μεταβίβασης από την Τράπεζα Πειραιώς του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της που κατέχει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα, σε εταιρία συμφερόντων των εταιρειών "Olympia Group SA" και "Virtus International Partners LP", υπεγράφη στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

  Είχε προηγηθεί ένας πολύμηνος διαγωνισμός που ανέδειξε πλειοδότη το σχήμα Olympia Group  - Virtus International, έπειτα από την κατάθεση προσφοράς συνολικού ύψους 83 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε εταιρική αξία άνω των 320 εκατ. ευρώ για την Avis Hellas (Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.)

  Στη διαγωνιστική διαδικασία είχε συμμετάσχει η κοινοπραξία του γνωστού τουρκικού ομίλου Koc Group με την Avis Budget Group, τον licensor των σημάτων  Avis, Budget και Payless. Η Τράπεζα Πειραιώς (κατέχει το 94% της Avis-Olympic) ξεκίνησε διαπραγματεύσεις, κατά προτεραιότητα, με την κοινοπραξία Otokoc Otomotiv - Avis Budget Group σε εφαρμογή της συμφωνίας παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης (license agreement) των σημάτων μεταξύ του μητρικού αμερικανικού ομίλου και της Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.

  Ωστόσο, η μη δεσμευτική προσφορά που κατετέθη κρίθηκε μη ικανοποιητική έναντι της αποτίμησης (enterprise value) της Avis Hellas ενώ η κοινοπραξία κατά πληροφορίες απαίτησε και τον έλεγχο του στόλου των 30.000 αυτοκινήτων της εταιρείας, κάτι τεχνικά ανέφικτο. Βελτιωμένη προσφορά δεν υπήρξε, έτσι οι σύμβουλοι (Citigroup  Global Markets Ltd ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και "Ποταμίτης Βεκρής Law Firm" και  "Norton Rose Fulbright"  ως νομικοί σύμβουλοι) του διαγωνισμού άνοιξαν το δρόμο για να πραγματοποιηθούν συζητήσεις με άλλους ενδιαφερόμενους, οι οποίες κατέληξαν στην ανάδειξη του σχήματος Olympia Group  - Virtus International ως πλειοδότη, όπως αναφέρθηκε.

  Εν αναμονή της τυπικής ολοκλήρωσης της συναλλαγής (financial closing), τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται, ωστόσο, μια περίεργη κινητικότητα που εμφανίζει την Avis Budget Group να προσανατολίζεται στην άσκηση του δικαιώματος τελικής συναίνεσης που διατηρεί, προκειμένου να παραχωρήσει η ίδια το franchise για την Ελλάδα στον όμιλο Koc, με τον οποίο είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό!

  Εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές θα πρόκειται για μια αναπάντεχη απόφαση που θα ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και, όπως έχει καταγραφεί στην πλειονότητα αντίστοιχων περιπτώσεων, θα οδηγήσει στη λήψη νομικών μέτρων.

  Από το σχήμα Olympia Group  - Virtus International, πάντως, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ουδεμία τοποθέτηση ή σχόλιο, καθώς τηρείται στάση αναμονής για τις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της Avis Budget Group.

  Σημειώνεται ότι η Avis (Olympic) που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1960, αποκτήθηκε από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς το 2007. Από το 2009 έχει συγχωνευθεί πλήρως με την Πειραιώς Best Leasing, ενώ το 2010 απορρόφησε την Πειραιώς Multifin Χρηματοδοτικές Μισθώσεις, έχοντας αποκτήσει παράλληλα το master franchise της Avis Rent a Car και της Budget Rent a Car για όλη την Ελλάδα. Η Πειραιώς κατέχει το 94% των μετοχών της Olympic, ενώ το υπόλοιπο 6% ανήκει στους κληρονόμους του Ηρακλή Πέττα, πρώην επικεφαλής της Avis στην Ελλάδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων