Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Νοε-2017 08:27

  Τι δείχνει η επιτυχία του Τιτάνα να δανειστεί με επιτόκιο 2,37%

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Με επιτόκιο που απέχει μακράν από οποιαδήποτε άλλη χρηματοδότηση ελληνικού Ομίλου μέσω των αγορών, πέτυχε να αναχρηματοδοτήσει ο όμιλος Τιτάν μέρος του δανεισμού του. 

  Η επιτυχία του Τιτάνα είναι διπλή: πέραν του επιτοκίου 2,375% που εξασφάλισε η έκδοση των ομολογιών του ομίλου, σε επίπεδα δηλαδή που πραγματικά πλησιάζουν των αντίστοιχων για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του ιδίου μεγέθους, η ζήτηση για το ομόλογο της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας είναι αρκούντως εντυπωσιακή. Ο Τιτάνας ζήταγε 250 εκατ.ευρώ κυρίως για να αποπληρώσει παλαιότερο ομόλογο, λήξης 2019, που είχε συναφθεί με τοκομερίδιο 4,25%. Το ύψος των εντολών που υποβλήθηκαν, υπερέβη το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρχε υπερπενταπλάσια ζήτηση για τις ομολογίες του.  

  Χωρίς να διατυμπανίζει την επίδοση αυτή, όπως ενδεχομένως άλλοι όμιλοι να έπρατταν, η διοίκηση της Τιτάν πέτυχε με την έκδοση αυτή να επιδράσει θετικά στο προφίλ δανεισμού της, που από το 2009 βρίσκεται, με μικρά διαλείμματα, σε τροχιά διαρκούς βελτίωσης. Σε δεύτερο επίπεδο, η συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση (σ.σ. οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην εποπτευόμενη από το Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας αγορά, Global Exchange Market) και το επιτόκιο που εξασφάλισε, πιστοποίησε την πορεία αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού για την κατηγορία αυτή των ελληνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν εξωστρεφή χαρακτήρα και μικρή εξάρτηση από την ελληνική αγορά και είναι σε θέση να απευθυνθούν σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια για χρηματοδότηση. Στον αντίποδα, για την ευρεία πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ο δανεισμός παραμένει μια "ακριβή υπόθεση". 
   


  Η πορεία των βασικών αγορών 

  Όπως αναφέρθηκε, τα κεφάλαια που άντλησε ο Τιτάνας από την έκδοση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά παλαιότερων ομολογιών (με λήξη τον Ιούλιο του 2019 ) με τοκομερίδιο 4,25%. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 διαμορφώθηκε στα 758 εκατ.ευρώ, χαμηλότερος κατά 29 εκατ.ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2ου τριμήνου.

  Σε ότι αφορά την πορεία των κύριων αγορών που δραστηριοποιείται ο όμιλος και την πορεία των οικονομικών του μεγεθών, τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2017 επηρεάστηκαν αρνητικά από δύο έκτακτα γεγονότα, τον τυφώνα Ίρμα στην Αμερική και το κόστος αναδιάρθρωσης με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού στην Αίγυπτο.

  Σε ότι αφορά στην αμερικανική αγορά, η εικόνα έχει αναστρεφεί και μέχρι το τέλος του έτους η διοίκηση αναμένει το χαμένο έδαφος να αναπληρωθεί από υψηλότερη τιμολόγηση και σταθερά υψηλή ζήτηση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση προ ημερών στο πλαίσιο της ενημέρωσης με τους αναλυτές, είναι ειλημμένη η απόφαση για αύξηση των τιμών στα προϊόντα. Το ενδιαφέρον με την αμερικανική αγορά είναι ότι εκτός από τα εργοστάσια του ομίλου στις ΗΠΑ, προσφέρει απασχόληση και στα ελληνικά εργοστάσια, καθώς η υποτονική εγχώρια ζήτηση στρέφει την παραγωγή σε εξαγωγές. 

  Στην Ελλάδα η ζήτηση αναμένεται να βελτιωθεί μόνο όταν ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα υποδομής, χωρίς να υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και η καθυστέρηση στη συμβολαιοποίηση νέων – με εξαίρεση τα έργα στα περιφερειακά αεροδρόμια – αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω την εικόνα. Παράλληλα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, παρά την εμφάνιση ορισμένων έργων τουριστικού χαρακτήρα. Η διοίκηση του ομίλου έχει αναφέρει πως η παραγωγή τσιμέντου στην Ελλάδα και το 2017 θα διοχετευτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε εξαγωγικούς προορισμούς.

  Αγορά - κλειδί παραμένει η Αίγυπτος όπου οι προοπτικές λόγω υποτίμησης και υπερβάλλουσας προσφοράς παραμένουν δύσκολες, ενώ η προσπάθεια για βελτίωση των τιμών οδήγησε σε μικρή υποχώρηση του μεριδίου αγοράς. Ωστόσο ο όμιλος θα έχει το πλεονέκτημα της μείωσης του εργατικού κόστους και άλλων εξοικονομήσεων από του χρόνου. Ο όμιλος ως αντιστάθμισμα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει τις στοχευμένες προσπάθειες για περαιτέρω μείωση του κόστους, αύξηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και βελτίωση των τιμών πώλησης.

  Τέλος στις βαλκανικές αγορές καταγράφονται εμφανή σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης, στην Τουρκία η αυξημένη ζήτηση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί στο επόμενο διάστημα, ενώ στην Βραζιλία η κατάσταση της οικονομίας δείχνει να σταθεροποιείται μετά την έξοδο της χώρας από την ύφεση, δημιουργώντας προσδοκίες για αρχή του κύκλου ανάκαμψης εντός του επόμενου έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων