Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Νοε-2017 08:14

  ΕΛΠΕ: Το ρεκόρ υπό αντίξοες συνθήκες "φουσκώνει" το μέρισμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕΛΠΕ: Το ρεκόρ υπό αντίξοες συνθήκες "φουσκώνει" το μέρισμα

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ακόμη και τις προσδοκίες της διοίκησης ξεπέρασαν τα αποτελέσματα και οι επιδόσεις του ομίλου των ΕΛΠΕ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Στεργιούλη να σημειώνει κατά το χθεσινό conference call για την παρουσίαση των μεγεθών εννεαμήνου ότι δεν περιμέναμε να διατηρηθούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οι πωλήσεις ρεκόρ.

  Μάλιστα όπως ανέφερε ο CEO των ΕΛΠΕ, οι επιδόσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τον Οκτώβριο ενώ νωρίτερα σύμφωνα με τον αναπληρωτή Ceo Α. Σιάμιση, εάν ο όμιλος έχει ένα νορμάλ Δ τρίμηνο τότε θα κλείσει το 2017 με νέο ρεκόρ παραγωγής και πωλήσεων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής 9μηνου στους 10 εκατ. τόνους επετεύχθη παρά το το κλείσιμο του διυλιστηρίου της Ελευσίνας για περίπου 1 μήνα, ωστόσο η βελτιωμένη παραγωγή της Θεσσαλονίκης ουσιαστικά αναπλήρωσε με επιτυχία το κενό.

  Πως αξιοποιούνται τα θετικά αποτελέσματα; Όπως αναφέρθηκε χθες, οι αυξημένες χρηματοροές χρηματοδοτούν τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και ενισχύουν τη μερισματική πολιτική.

  Εδώ να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο θα διανεμηθεί προμέρισμα ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση, η μερισματική πολιτική πλέον επιστρέφει στα επίπεδα του παρελθόντος.

  Σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών του αργού, αυτή επηρεάζει θετικά την αξία των αποθεμάτων ενώ στο κομμάτι των προμηθειών υπάρχει μια αλλαγή καθώς αυξήθηκαν οι τιμές στα βαριά αργά της ανατολικής Μεσογείου ενώ μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ του brent και των urals. Σε κάθε περίπτωση τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται όχι μόνο στις προμήθειες αλλά και στο μείγμα αργών. Στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται σημαντική αύξηση των προμηθειών Λιβυκού, Ιρακινού αλλά και Σαουδαραβικού αργού και μείωση του ρωσικού, του καζακικού και του Αιγυπτιακού αργού. 

  Στην εσωτερική αγορά καυσίμων,  οι θυγατρικές του ομίλου ενίσχυσαν τις πωλήσεις τους όχι όμως λόγω αύξησης της κατανάλωσης αλλά λόγω ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς. 

  Τέλος στις θυγατρικές ο ηλεκτρισμός (Elpedison) συνέχισε να δοκιμάζεται με ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή που η ΔΕΠΑ σημείωσε σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων