Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 09:50

  Τι σχολιάζει η Moody's για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου από Eurobank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι σχολιάζει η Moody's για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου από Eurobank

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:18

  Σύμφωνη με τον πρόσφατο νόμο που επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αντικαταστήσουν τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου με ομόλογα Tier 2 και να μην καταβάλλουν μετρητά, ήταν η απόφαση της Eurobank να εξαγοράσει τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου, ύψους 950 εκατ. ευρώ, με μειωμένης εξασφάλισης ομολογίες Tier 2 και ετήσιο κουπόνι 6,4%, αναφέρει η Moody’s.

  Ο οίκος επισημαίνει ωστόσο ότι τα ομόλογα Tier 2 θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας, ενώ η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών θα μειώσει το δείκτη CET κατά περίπου 250 μονάδες, που συνιστά πιστωτικά αρνητική εξέλιξη (credit negative).

  Το κουπόνι του 6,4% των ομολόγων Tier 2, θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας κατά 60 εκατ. δολάρια προ φόρων. Το επιπλέον κόστος χρηματοδότησης θα είναι ένα σημαντικό βάρος για την τράπεζα που εμφάνισε προ φόρων κέρδη 103,6 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2017 και 226,4 εκατ. ευρώ το 2016.

  Αντιθέτως, οι προνομιούχες  μετοχές του δημοσίου δεν έφεραν κάποιο επιπλέον κόστος για τη Eurobank, από τη στιγμή που κεφαλαιακό αυτό μέσο είναι μη σωρευτικό και έφερε κουπόνι 10%, με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που έχει θέσει η ΤτΕ και θα υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεματικών προς διανομή.

  Δεδομένου ότι η τραπεζα δεν έχει αποθεματικά προς διάθεση εξαιτίας των συσσωρευμένων ζημιών και επειδή δεν έχει καταβάλει μέρισμα μετά από την έκδοση αυτών των προνομιούχων μετοχών το Μάιο του 2009, επωφελήθηκε από αυτή την πηγή χρηματοδότησης με μηδενικό κόστος.

  Σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλεία ΙΙΙ, οι προνομιούχες μετοχές του δημοσίου της Eurobank δεν είναι επιλέξιμες για αναγνώριση ως κεφάλαιο CET1, από τον Ιανουάριο του 2018. Συνεπώς, και ανεξαρτήτως της εξόφληση αυτών των προνομιούχων μετοχών με Tier 2 ομόλογα, η Moody’s εκτιμά ότι ο pro forma κεφαλαιακός δείκτης CET1 θα μειωθεί σημαντικά στο περίπου 14,9% από το 17,4% από τον Ιούνιο του 2017.

  Η αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών με Tier 2 ομόλογα, θα διασφαλίσει τουλάχιστον ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank θα παραμείνει σύμφωνα με εκτιμήσεις της Moody’s, στο 17,7% περίπου.

  Τα νέα Tier 2 ομόλογα θα έχουν διάρκεια 10 ετών, θα μπορούν να ανακληθούν μετά από πέντε χρόνια και θα είναι κατηγοριοποιημένα ως τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης, υψηλότερα από τις κοινές μετοχές. Επιπλέον, αυτά τα Tier 2 ομόλογα είναι μη μετατρέψιμα.

  Όπως σχολιάζει η Moody’s, η τράπεζα έχει σχετικά χαμηλής ποιότητας κεφάλαια δεδομένου του μεγάλου ποσού αναβαλλόμενου φόρου (DTA) επιλέξιμου ως κεφάλαιο CET1 που συνολικά ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ, και που αντιστοιχούν στο 70% στο σύνολο του κεφαλαίου CET1, χωρίς τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου.

  Αυτοί οι DTAs, που είναι επιλέξιμοι για μετατροπή σε πιστώσεις αναβαλλόμενου φόρου (DTCs) εάν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαια λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε τέτοιους μεγάλους DTAs.

  Οι σχετικά αδύναμες κοινές μετοχές της τράπεζας, εκτός των επιλέξιμων DTAs, παρέχουν ένα λεπτό "μαξιλάρι" απορρόφησης ζημιών για τους πιστωτές, στο πλαίσιο των σημαντικά υψηλών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 44,1% του συνόλου δανείων (Ιούνιος 2017).

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων