Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 07:44

  Ενεργειακή απόβαση αξιωματούχων της Κομισιόν

  Ενεργειακή απόβαση αξιωματούχων της Κομισιόν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Κομισιόν για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (που σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές θα γίνουν πολύ σύντομα) σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται δύο σημαντικές επισκέψεις ενεργειακών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

  Η πρώτη επίσκεψη είναι του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο τη δεύτερη πανευρωπαϊκή περιοδεία  για την ενεργειακή ένωση. Μέχρι το Δεκέμβριο ο κ. Σέφτσοβιτς θα έχει επισκεφθεί συνολικά 19 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προωθώντας την κοινή ενεργειακή πολιτική και το στόχο της δημιουργίας ενιαίας αγοράς ενέργειας της ΕΕ

  Γιατί έχει σημασία αυτό για τη χώρα μας; Καταρχάς η ενιαία αυτή πολιτική ενέργειας προϋποθέτει την εφαρμογή των βασικών στρατηγικών της ΕΕ στον τομέα όπως η ασφάλεια εφοδιασμού, η δημιουργία περιφερειακών αγορών με προώθηση έργων ενεργειακών διασυνδέσεων και αγωγών. Και φυσικά ακουμπά στην υιοθέτηση κεντρικών πολιτικών όπως ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, η σταδιακή αποανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα, η υιοθέτηση των ΑΠΕ και η απελευθέρωση των αγορών.

  Έτσι στο πλαίσιο της επίσκεψης Σέφτσοβιτς αναμένεται να υπάρξει μια δεύτερη αξιολόγηση της της ελληνικής αγοράς, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ΓΔ του διεθνούς οργανισμού ενέργειας ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ. Όπως με τον ΙΕΑ έτσι και ο κ. Σέφτοβιτς αναμένεται να αναφερθεί με θετικά λόγια για την πρόοδο που συντελεστεί ιδιαίτερα στο κομμάτι των διεθνών έργων, όπως ο αγωγός TAP. 

  Είναι σαφές λοιπόν ότι για τη χώρα μας η υλοποίηση του στόχου της ενεργειακής ένωσης, οδηγεί σε σημαντικές επενδύσεις ενεργειακών υποδομών, ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της χώρας μας αλλά και σε περαιτέρω άνοιγμα και εκσυγχρονισμό των ενεργειακών αγορών. 

  Εκτός όμως από τις κεντρικές πολιτικές που αφορούν στην ενεργειακή ένωση, με ενδιαφέρον αναμένονται οι αναφορές από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής για το φλέγον θέμα του ανοίγματος των αγορών και ειδικότερα του ηλεκτρισμού, εκεί όπου υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων (40%) της ΔΕΗ).

  Αν και η πώληση των λιγνιτών βρίσκεται εκτός των θεμάτων άμεσης εποπτείας του κ. Σέφτσοβιτς, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σχετικές συζητήσεις αλλά και δημόσιες δηλώσεις.

  Το ίδιο ισχύει και για τον έτερο ενεργειακό εκπρόσωπο της Κομισιόν που θα βρίσκεται στην Αθήνα. Ο λόγος για τον πανίσχυρο Γενικό Διευθυντή Ενέργειας της ΕΕ, Ντομινίκ Ριστορί, έναν από τους ανθρώπους από τους οποίους περνά το οριστικό ok, όχι μόνο για την υπόθεση των λιγνιτών αλλά και για όλες τις υπόλοιπες ενεργειακές εκκρεμότητες της συμφωνίας με τους θεσμούς. Άλλωστε ειδικά για τα θέματα της ενέργειας, η εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας επαφίεται πρωτίστως στην DG Energy της οποίας προΐσταται ο κ. Ριστορί. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  αντιπρόεδρος της επιτροπής αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη αλλά και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη, ενώ για τον κ. Ριστορί δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση της ατζέντας των επαφών και των συσκέψεων που θα έχει με θεσμικούς φορείς της αγοράς αλλά και με στελέχη του υπουργείου ενέργειας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων