Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιουλ-2007 16:46

  Μάρακ: Συμμετοχή στην κατασκευή συστήματος ναυσιπλοΐας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην κατασκευή και παρουσίαση του πρώτου για τα ελληνικά δεδομένα "Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Συστήματος Παρακολούθησης και Πρόγνωσης κυματισμών με Εφαρμογές στην Ελληνική Ναυσιπλοΐα - ΕΣΠΕΝ" θα συμμετάσχει η Μάρακ Ηλεκτρονική, μαζί με το ΕΛΚΕΘΕ, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. Σημειώνεται ότι η παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί στις 11 Iουλίου στο ξενοδοχείο Metropolitan.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω σύστημα δίνει τη δυνατότητα εξορθολογισμού των αποφάσεων σχετικά με την απαγόρευση απόπλου των επιβατηγών πλοίων, που αποτελεί, ως γνωστόν, σημαντικό κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα.


  Όπως αναφέρεται, το έργο αυτό χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του "Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα", και βασικό στοιχείο του Συστήματος Πρόγνωσης αποτελεί δίκτυο κυματογράφων, που είναι διασκορπισμένοι στις ελληνικές θάλασσες.

  Κατόπιν της καταγραφής των στοιχείων που αποστέλλουν οι κυματογράφοι, μετά την επεξεργασία τους, διοχετεύονται μέσω τηλεπικοινωνιακού κέντρου στους χρήστες του συστήματος, όπως είναι τα Λιμεναρχεία, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

  Οι χρήστες αυτοί, με τις παρεχόμενες πληροφορίες που συγκεντρώνουν, καθιστούν "πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματική την επιχειρησιακή δραστηριότητα επιχειρήσεων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα".


  Συγκεκριμένα, ωφελούμενοι κατά κύριο λόγο από τη λειτουργία του συστήματος είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μελετητικές και Κατασκευαστικές Εταιρείες Παράκτιων και Λιμενικών Έργων, το υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, η Ένωση Ελλήνων Ακτοοπλόων, τα Πλοία εν Πλω, οι Ιστιοπλόοι και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι Αλιείς, οι Ναυτιλιακές εταιρίες, οι Ναυταθλητικοί όμιλοι και σωματεία, κ.λπ.

  Επισημαίνεται επίσης, ότι στις 5/7/2007, η Μάρακ βραβεύτηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, σε ειδική τελετή (05/07/07) από το υπουργείο Ανάπτυξης "για τις ιδιαίτερα αυξημένες επιδόσεις της σε δραστηριότητες έρευνας - τεχνολογίας - καινοτομίας το έτος 2005 καθώς και για την ανταγωνιστική παρουσία της στον ευρωπαϊκό χώρο".


  Τέλος, αναφέρεται ότι, η τιμητική αυτή διάκριση απονεμήθηκε στη Μάρακ για την καινοτομική και ερευνητική της δραστηριότητα, η οποία αξιολογήθηκε σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Πίνακα Επιδόσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (European Industrial R&D Investment Scoreboard). Η Βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση της μακροχρόνιας αναπτυξιακής προσπάθειας της ΜΑΡΑΚ στον Ελληνικό και το Βαλκανικό χώρο σε πρωτοποριακούς τομείς της υψηλής τεχνολογίας, στο σύγχρονο και παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ