Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Οκτ-2017 07:51

  Αναταράξεις στην αγορά ρεύματος προκαλεί η δημοπρασία - μαμούθ

  Αναταράξεις στην αγορά ρεύματος προκαλεί η δημοπρασία - μαμούθ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στη λιανική ρεύματος μετά το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ΝΟΜΕ της περασμένης εβδομάδας, όπου η τιμή διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ των 45,2 ευρώ/MWh.

  Σε αυτά τα επίπεδα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές εταιρείες θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους καθώς, ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, η τιμή που προέκυψε από τη δημοπρασία είναι μη βιώσιμη. Καθώς λοιπόν η υψηλή τιμή για την ενέργεια των 717MWh/h θα ισχύσει για ένα χρόνο, η αγορά αναμένει το επόμενο διάστημα αλλαγές που θα επηρεάσουν συγκεκριμένες  κατηγορίες πελατών. 

  Ποιους αφορά η εξέλιξη αυτή; Κυρίως πελάτες της Μέσης Τάσης αλλά και επαγγελματικούς πελάτες (αλυσίδες, καταστήματα κλπ) της Χαμηλής Τάσης, για τους οποίους ο ανταγωνισμός είχε δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό (και μη βιώσιμο πλέον) τιμολογιακό περιβάλλον. Αντίθετα στη Χαμηλή Τάση (οικιακοί και μικροί επαγγελματικοί πελάτες) δεν αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Εδώ η επίπτωση από την υψηλή τιμή των δημοπρασιών περιορίζεται στο ότι ενώ πολλές εταιρείες είχαν έτοιμα στα συρτάρια τους νέα τιμολογιακά προϊόντα με ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις, τα σχέδια αυτά παγώνουν. 

  Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα των δημοπρασιών επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι ένα σημαντικό κομμάτι της φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας του ελληνικού συστήματος θα εξαχθεί σε άλλες γειτονικές αγορές. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο εταιρείες  trading εξασφάλισαν ποσότητες της τάξης των 22MWh/h  ενώ ακόμη μία εταιρεία που έχει άδεια εμπορίας στην ελληνική αγορά αλλά πολύ μικρό μερίδιο και πελατολόγιο, εξασφάλισε ποσότητα 50MWh/h. Δηλαδή περίπου το 10% της δημοπρασίας μαμούθ φαίνεται να οδηγείται εκτός των συνόρων της ελληνικής αγοράς, για εξαγωγή.

  Μια ακόμη έκπληξη προήλθε από τα ΕΛΤΑ, τα οποία πήραν ένα σημαντικό μερίδιο της δημοπρασίας άνω των 20MWh/h, την ίδια στιγμή που οι δύο εταιρείες αερίου ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας κινήθηκαν συντηρητικά στην παρθενική τους συμμετοχή σε δημοπρασία και εξασφάλισαν μερίδια κάτω των 10MWh/h.

  Επιπτώσεις όμως αναμένεται να υπάρξουν και για τη ΔΕΗ, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της δημοπρασίας, υπό την έννοια ότι εισέπραξε 82,5 εκ. ευρώ περισσότερα από την τιμή εκκίνησης. Εκτός όμως από την απροσδόκητη τόνωση των εσόδων, η εταιρία αναμένεται να δεχθεί το επόμενο διάστημα πιέσεις για αλλαγές στην εμπορική της πολιτική, η οποία στοχοποιείται ως μια από τις βασικές αιτίες για την ανάσχεση του ρυθμού απελευθέρωσης της αγοράς. Ειδικά η έκπτωση του 15% που εφαρμόστηκε από πέρυσι το καλοκαίρι έχει στοχοποιηθεί και δεν αποκλείεται να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης και με την Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλευρο.

  Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε από ανεξάρτητο οίκο για λογαριασμό της ΡΑΕ, πριν την τελευταία δημοπρασία αλλά μετά την εφαρμογή της χρέωσης προμηθευτή, το μεικτό περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες προμήθειας διαμορφώθηκε στα 3 έως 4 ευρώ η μεγαβατώρα, ποσό που καλείται να καλύψει μια σειρά από άλλα κόστη της αγοράς όπως επισφάλειες, προσέλκυση πελατών, λειτουργικά κλπ. 

  Τέλος να σημειωθεί ότι με βάση τις πρώτες πληροφορίες, οι δανειστές δεν θεωρούν ότι η υψηλή τιμή που διαμορφώθηκε στη δημοπρασία συνιστά πρόβλημα, στο βαθμό που το πλαίσιο παραμένει ανταγωνιστικό και δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία συναλλαγών. Βεβαίως η συνολική αποτίμηση των δημοπρασιών ενέργειας ΝΟΜΕ θα γίνει στο τέλος του έτους, όταν και θα διαπιστωθεί η απόκλιση έναντι των στόχων που έχουν τεθεί στο μνημόνιο για περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ. Και τότε αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των δανειστών, με δεδομένο ότι πιθανή αποτυχία ενεργοποιεί τη ρήτρα των "εναλλακτικών δομικών μέτρων” που θα πρέπει να συμφωνηθούν εκ νέου με την ελληνική κυβέρνηση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020