Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Οκτ-2017 08:58

  Νηρέα – Σελόντα: Μέσα Δεκεμβρίου ο στόχος για τις προσφορές

  Νηρέα – Σελόντα: Μέσα Δεκεμβρίου ο στόχος για τις προσφορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με στόχο να έχουν στα χέρια τους τις δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους τις δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, προχωρά ο διαγωνισμός για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη καταγραφεί μια μικρή μετάθεση στη διαδικασία λόγω της ανάγκης να αναρτηθούν στο VDR – virtual data room – το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει ο έλεγχος των δύο εταιρείων από τους υποψήφιους επενδυτές. Παράλληλα θα τρέξει η διαδικασία των παρουσιάσεων από τους επικεφαλής και τα στελέχη των δύο εταιρειών, ενώ η νορβηγική εταιρεία Akvaplan Niva θα πραγματοποιήσει την καταμέτρηση του ιχθυοπληθυσμού των δύο εταιρειών.

  Στόχος των τραπεζών που επιθυμούν να επισπεύσουν τη διαδικασία εν όψει των σημαντικών διεργασιών που αναμένονται στον κλάδο είναι να έχουν στα χέρια τους δεσμευτικές προσφορές για τις Νηρέα και Σελόντα πριν τα Χριστούγεννα. Εφόσον τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα – διότι με τη παρουσία τόσων ενδιαφερόμενων πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος καθυστερήσεων – τότε δεν αποκλείεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 να έχει ανακοινωθεί ο νέος ιδιοκτήτης των δύο εταιρειών.

  Υπενθυμίζεται ότι όπως έγκαιρα έγραψε το Capital.gr, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού βρίσκονται τα επενδυτικά κεφάλαια Harvard Investment Group (HIG), Amerra Capital Μanagement, Diorasis International, Oaktree αλλά και funds, μεταξύ των οποίων, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Tinicum Inc. (Pontos Aqua), το fund Panaxia (ελληνικών συμφερόντων), το Butterfly αλλά και το Duet Group.

  Νηρέας και Σελόντα έχουν ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και εξαμήνου 2017 αντίστοιχα, τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της φύσεως της δραστηριότητας των δύο εταιρειών, δεν είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο του έτους. Παρόλα αυτά, παρέχουν μια σημαντική ένδειξη (ιδιαίτερα στην περίπτωση του Νηρέα) για την εικόνα που θα εμφανίσουν το 2017, εικόνα στην οποία θα επιδράση η μείωση των τιμών.

  Τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2017 του ομίλου Νηρέα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, αφενός λόγω της αύξησης της ποσότητας πωλήσεων ψαριών και αφετέρου στη μείωση του κόστους παραγωγής. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 159,1 εκατ. (+6,8%), ενώ το λειτουργικό EBITDA διαμορφώθηκε σε 19 εκατ. ευρώ (+21,7%). Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (Net Debt) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε στα 156,9 εκατ.ευρώ, έναντι 171,6 εκατ. στις 31/12/2016.

  Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Σελόντα στο εξάμηνο του έτους ανήλθε σε 87,9 εκατ. ευρώ (+6,7% ), ενώ το EBITDA παρουσίασε ζημίες 13,9 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης ανάπτυξης βιομάζας των ιχθύων, η οποία είχε προβλεφτεί σε σημαντικό βαθμό, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ταχύτερη ανάπτυξη της βιομάζας (στα περυσινά επίπεδα), εξέλιξη που θα βελτιώσει σημαντικά τους κύριους παραγωγικούς και οικονομικούς δείκτες. Επίπτωση είχε και η μείωση των τιμών της τσιπούρας, εξέλιξη που επηρεάζει τα έσοδα και κατά συνέπεια επέδρασε στο EBITDA.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ