Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 08-Οκτ-2017 08:35

    Αντίστροφη μέτρηση για το restart της Frigoglass

    Αντίστροφη μέτρηση για το restart της Frigoglass
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Νίκου Χρυσικόπουλου

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κεφαλαιακή και δανειακή αναδιάρθρωση του ομίλου Frigoglass, σε συνέχεια της δικαστικής επικύρωσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας του σχεδίου συνδιαλλαγής (scheme of arrangement).

    Με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η αναδιάρθρωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, και πιο συγκεκριμένα κατά ή περί την 23η Οκτωβρίου. Το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά των νέων μετοχών που θα εκδοθούν, στα πλαίσια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, έχει ήδη εκδοθεί και σε αυτό περιλαμβάνεται ο "οδικός χάρτης" της όλης διαδικασίας.

    Συγκεκριμένα, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 136,3 εκατ. ευρώ (εφόσον η αύξηση καλυφθεί πλήρως), με καταβολή μετρητών, με την έκδοση και διάθεση 378.884.574 νέων κοινών, ονομαστικών μετοχών, με δικαίωμα ψήφου και με τιμή διάθεσης 0,36348 ευρώ. Η αναλογία υπέρ των παλαιών μετόχων είναι 22,46 νέες μετοχές για κάθε μια παλαιά μετοχή. Για την δημοσιά προσφορά νέων μετοχών δεν υπάρχει εγγύηση κάλυψης επομένως, εάν η κάλυψη του ποσού της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν είναι πλήρης, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί μέχρι το ποσό της κάλυψης.

    Σημειώνεται πως η Συμφωνία Αναδιάρθρωσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση νέου δανεισμού ύψους 40 εκατ. ευρώ από τους υφιστάμενους ομολογιούχους υπό την μορφή ομολογιών πρώτης τάξης και τους συμμετέχοντες τραπεζικούς δανειστές υπό τη μορφή ανακυκλούμενων πιστώσεων (revolving credit facilities), την αναδιάρθρωση του υπολειπόμενου δανεισμού, ύψους 251,5 εκατ., και την αποπληρωμή του δανείου της Boval, το οποίο θα εξοφληθεί από μέρος κεφαλαίου εκ του συνολικού ποσού των 60 εκατ. που η Boval θα καταβάλλει στα πλαίσια άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησής της στην ΑΜΚ.

    Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, βασικός μέτοχος της Frigoglass είναι η Boval (ελέγχεται από την Truad Verwaltungs) με ποσοστό 43,57%.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου Frigoglass που στο τέλος του 2016 είχε βραχυπρόθεσμο δανεισμό 381 εκατ. ευρώ και εμφάνιζε αρνητική καθαρή θέση κατά 128 εκατ. ευρώ, αναμένεται να βελτιωθεί λόγω:

    - της σημαντικής μείωσης του δανεισμού,

    - της βελτίωσης της ρευστότητας κατά 70 εκατ. ευρώ (θα προέλθει κατά 30 εκατ. από τη Boval σε μετρητά μέσω της συμμετοχής της στην ΑΜΚ, ενώ ποσό 40 εκατ. θα διατεθεί μέσω παροχής νέου δανεισμού από τους συμμετέχοντες τραπεζικούς δανειστές και τους υφιστάμενους ομολογιούχους, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο νέο δανεισμό με εξασφάλιση πρώτης τάξης),

    - της σημαντικής μείωσης του ετήσιου κόστους σε τόκους που υπολογίζεται σε περίπου 13 εκατ. ευρώ, και

    - της σημαντικής παράταση λήξης δανειακών συμβάσεων, καθώς οι ημερομηνίες λήξης των κυριότερων δανειακών συμβάσεων του ομίλου θα παραταθούν κατά περίπου μια πενταετία.

    Σημειώνεται ότι στο τέλος του περασμένου Ιουνίου οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου Frigoglass υπερέβαιναν τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις κατά 271,7 εκατ. ευρώ, με συνέπεια τη διαμόρφωση ισόποσου ελλείμματος στο κεφάλαιο κίνησης.

    Με την ολοκλήρωση της υλοποίησης της Συμφωνίας Αναδιάρθρωσης θα επιτευχθεί επάρκεια του κεφαλαίου κίνησης, δεδομένου ότι μέσω αυτής θα ταξινομηθούν ως μακροπρόθεσμα, δανειακά κεφάλαια ύψους 186,5 εκατ. ευρώ, τα οποία στις οικονομικές καταστάσεις του εξαμήνου (30/6/2017) ταξινομήθηκαν ως βραχυπρόθεσμα, ενώ θα διαγραφούν δάνεια 45 εκατ. και θα αποπληρωθούν δάνεια 95,6 εκατ. ευρώ.

    Οι εκτιμήσεις για το 2017

    Για το σύνολο του 2017, στο ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ αναφέρεται πως οι τιμές πώλησης επαγγελματικών ψυγείων αναμένεται να μειωθούν το 2017, σε σύγκριση με το 2016, κυρίως λόγω των επιπλέον εκπτώσεων. Αντίστοιχα, το κόστος πωλήσεων αναμένεται να επηρεασθεί αρνητικά από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και ειδικότερα του χάλυβα και του χαλκού.

    Η αρνητική αυτή επιρροή στο κόστος πωλήσεων αναμένεται να περιορισθεί μερικώς από τη μείωση των γενικών βιομηχανικών εξόδων λόγω της διακοπής της παραγωγικής δραστηριότητας στην Κίνα και της υψηλότερης απορρόφησης των σταθερών εξόδων παραγωγής καθώς και της καλύτερης γεωγραφικής μίξης των πωλήσεων. Επιπλέον, τα λειτουργικά κέρδη του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης για το έτος 2017 εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν, σε σχέση με το 2016, κυρίως λόγω των πρωτοβουλιών μείωσης των λειτουργικών εξόδων.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ