Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Σεπ-2017 08:02

  Ν. Δρανδάκης (Beat): Αναπόφευκτη η προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του νέου νόμου για τα ταξί

  Ν. Δρανδάκης (Beat): Αναπόφευκτη η προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του νέου νόμου για τα ταξί
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  "Εάν γνωρίζαμε ποιο πρόβλημα δημιουργούμε στην αγορά θα αντιλαμβανόμασταν, ως ένα βαθμό, το σκεπτικό του προς ψήφιση νόμου" σημειώνει στο Capital.gr o Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής Beat, σχολιάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών να αλλάξει, επί τα χείρω, το καθεστώς με το οποίο λειτουργούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής μεταφορικών υπηρεσιών.

  Το νομοσχέδιο

  Την περασμένη εβδομάδα, ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας επαγγελματιών ιδιοκτητών αυτοκινητιστών ταξί και αγοραίων, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το νέο νομικό πλαίσιο που σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Υποδομών, σχετικά με τον κλάδο των ταξί και τις εφαρμογές παροχής μεταφορικού έργου, όπως η Beat που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

  Η πρωτοβουλία του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύναψη τριετούς διάρκειας σύμβασης μεταξύ των εταιρειών που παρέχουν μεταφορικό έργο μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και των αυτοκινητιστών ταξί. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο λειτουργίας τους θα αλλάξει: οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει τις εφαρμογές θα πρέπει να μετατραπούν σε επιχειρήσεις παροχής μεταφορικού έργου, ενώ, σήμερα, λειτουργούν ως "διαμεσολαβητές".

  Αρχικά θεωρήθηκε ότι το νομοσχέδιο Σπίρτζη θα κάνει δύσκολη την επόμενη μέρα για την αμερικανική Uber που συνεργάζεται μόνο με αυτοαπασχολούμενους οδηγούς. Ωστόσο, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι εφαρμογές, που στηρίζονται στην συνεργασία με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, έχοντας παγκοσμίως εξασφαλίσει "ασυλία".

  "Πρόκειται για ευθεία επίθεση στο μοντέλο που φτιάξαμε, του οποίου την κατάργηση φαίνεται ότι επιδιώκει η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία. Αγνοούμε ποιο είναι το πρόβλημα που λύνει. Στη Βραζιλία, το Περού και το Μεξικό, οι αρχές ελάμβαναν τη γνώμη μας, πολύ καιρό προτού καταρτίσουν ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο για τη συγκεκριμένη αγορά" σημειώνει ο κ. Δρανδάκης.

  Ψηφοθηρία

  Όσοι γνωρίζουν συνδέουν την πρωτοβουλία Σπίρτζη, που θα πλήξει καίρια μία από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές start-ups- με αμιγώς ψηφοθηρικούς σκοπούς. 

  Υπολογίζεται ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 30.000 ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι μπορούν να κινητοποιήσουν μέχρι και τετραπλάσιο αριθμό ατόμων-ψηφοφόρων, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε μία άδεια ταξί αντιστοιχούν, έως, τρεις άμεσες θέσεις εργασίας, όπως και οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις (της κάθε θέσης εργασίας).

  Εάν οι υφιστάμενες start-ups δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς λόγω είτε γραφειοκρατίας είτε άλλων παραγόντων, οι παραδοσιακοί παίκτες της αγοράς ταξί-τους οποίους δεν θα επηρεάσει το νέο νομικό πλαίσιο- θα αποκτήσουν άμεσα προβάδισμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Αττικής έχει, από το 2015, δημιουργήσει τη δική του εφαρμογή (Sata-IQ) εντοπισμού ταξί, η οποία στηρίζεται στο πρότυπο που έχει δημιουργήσει η Beat.

  "Σκοπεύουμε να καταδείξουμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών των συγκεκριμένων εφαρμογών που έχει δυσαρεστηθεί από το ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση να τις χρησιμοποιεί, εάν αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο. Έχουμε εγγεγραμμένους περίπου 1 εκατομμύριο χρήστες, ενώ υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο όσοι κάνουν συχνή εφαρμογή του beat. Οι εγγεγραμμένοι οδηγοί ταξί στην εφαρμογή μας ανέρχονται σε 8.500" σημειώνει ο κ. Δρανδάκης.

  Όπως ο ίδιος τονίζει, η εταιρεία του την οποία εξαγόρασε ο γερμανικός όμιλος Daimler έχει καταβάλει από το 2012 έως σήμερα το ποσό των 5 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

  Ως εκ τούτου, όπως σημειώνει, η προσφυγή στη δικαιοσύνη μάλλον θα αποτελέσει μονόδρομο.

  "Θα πρέπει να εξετάσουμε το νομοσχέδιο όταν αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Είμαι βέβαιος ότι θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε κάποια ανώτερη αρχή είτε σε Ελλάδα είτε σε Ευρώπη" αναφέρει.

  Σημειώνεται ότι προσωπικά κατά του επικεφαλής της Beat έχει στραφεί, με βαριές εκφράσεις, η πανελλήνια ομοσπονδία επαγγελματιών ιδιοκτητών αυτοκινητιστών ταξί και αγοραίων.

  Για πολλούς πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες εναπομείνασες συντεχνίες στην Ελλάδα.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων