Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Σεπ-2017 14:04

  Ξεκινά επίσημα η διαιτησία Δημοσίου - Eldorado Gold

  Ξεκινά επίσημα η διαιτησία Δημοσίου - Eldorado Gold
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιδόθηκε σήμερα στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αίτηση προσφυγής σε Διαιτησία του ελληνικού δημοσίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

  Με την κοινοποίηση αυτή ξεκινά επίσημα η διαδικασία της Διαιτησίας, σημειώνει το υπουργείο.

  Το αντικείμενο της διαιτησίας, δηλαδή τα αιτήματα του ελληνικού Δημοσίου προς την εταιρεία είναι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, τρία:

  1. Να αναγνωριστεί από την πλευρά της εταιρείας η υποχρέωση για κατασκευή μονάδας επεξεργασίας Χρυσού, Αργύρου και Χαλκού στη θέση Μαντέμ Λάκκος

  2. Να αναγνωριστεί από την πλευρά της εταιρείας πως η τεχνική μελέτη που έχει υποβληθεί το 2014 για την μεταλλουργική μονάδα αποτελεί τροποποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

  3. Να αναγνωριστεί πως δεν μπορεί να παραχθεί κάποιο άλλο μετάλλευμα από όσα έχει δεσμευθεί.

  Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός όμιλος διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα αναστείλει το σύνολο των εργασιών του σε Ολυμπιάδα, Σκουριές, Σάππες και Πέραμα Έβρου, εάν η ελληνική πολιτεία δεν προχωρήσει, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, στην χορήγηση των απαιτούμενων αδειών. 

  Χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος χορήγησε δύο άδειες για το έργο στην Ολυμπιάδα. Ωστόσο, εκκρεμεί η έγκριση της άδειας ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης του εργοστασίου στις Σκουριές, όπως και η έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

  Και με τα αιτήματα της διαιτησίας να μην σχετίζονται με την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μένει να φανεί πώς θα "απαντήσει" η καναδική πολυεθνική.

  Ανακοίνωση της Eldorado για τη Διαιτησία

  Η Διαιτησία είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της Σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός, αναφέρει η Eldorado σε σημερινή ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσημη ειδοποίηση από τα υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας & Περιβάλλοντος για την έναρξη της διαιτησίας, που προηγήθηκε. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εμμένει ωστόσο στις θέσεις της ως προς τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων της και επαναλαμβάνει ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή χωρίς προσφυγή στη Διαιτησία.
   
  Σύμφωνα με την Eldorado, η ειδοποίηση της Διαιτησίας αναφέρει ότι η Τεχνική Μελέτη Μονάδας Μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι μη πλήρης και συνεπώς παραβιάζει τη Σύμβαση Μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. "Η Εταιρεία είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η εν λόγω Τεχνική Μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου", τονίζεται στην ανακοίνωση.
   
  Σε δήλωσή του ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, αναφέρει τα εξής:
   
  "Η Eldorado πάντοτε επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση και διάλογο με όλα τα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Παρά την άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Eldorado, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων. Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πληρότητα των προσπάθειών μας στην Ελλάδα, την απόλυτη συμβατότητα του σχεδιασμού μας και το τεράστιο εν δυνάμει όφελος αυτών των έργων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
   
  Αναπτύσσουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα βάσει των υψηλότερων διεθνών προδιαγραφών σε όλο το φάσμα των έργων μας και της δραστηριότητάς μας και επιδιώκουμε την υιοθέτηση των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών προς την επίτευξη των εμπορικών και των περιβαλλοντικών μας στόχων. Αυτό έχει αναγνωριστεί απόλυτα στις αρχικές μας συμφωνίες και πρόκειται να ενισχυθεί μέσω της επίλυσης του εν λόγω θέματος. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους 2.400 εργαζόμενους που απασχολούνται στα έργα μας στην Ελλάδα κατασκευάζοντας μεταλλεία πολύ υψηλών προδιαγραφών, καθώς και τη σημαντική συνεισφορά της επένδυσης στην Ελληνική οικονομία. Αμέσως μετά την έγκριση και παραλαβή όλων των απαιτούμενων αδειών και την οικοδόμηση μίας καλής σχέσης συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει εκ νέου τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα."

   

  Διαβάστε ακόμη:
  Το μπαράζ εκθέσεων των αναλυτών και το ράλι στην μετοχή της Eldorado Gold

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ