Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Σεπ-2017 07:54

  Ο Φρουζής και το deal Καλλιμάνη – Pillarstone

  Ο Φρουζής και το deal Καλλιμάνη – Pillarstone
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση
   
  Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση την ολοκλήρωση του deal αναδιάρθρωσης της εταιρείας κατεψυγμένων ιχθυηρών Καλλιμάνης υπό την Pillarstone, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος στο Capital.gr.

  Το συγκεκριμένο deal αναδιάρθρωσης (θέμα που ανέδειξε πρώτο το Capital.gr είναι το δεύτερο που αναμένεται να ολοκληρώσει η Pillarstone, η οποία έχει αυτή τη στιγμή στο ραντάρ της και άλλες ελληνικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικά προβλήματα. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Μάιο, η ανάληψη της Famar, η οποία έγινε η πρώτη εταιρεία που πέρασε υπό τη διαχείριση της Pillarstone, εταιρείας χαρτοφυλακίου συγκεκριμένων κεφαλαίων και λογαριασμών που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η KKR Credit, και έπεται συνέχεια. 

  Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν στο Capital.gr πως η Pillarstone έχει αναλάβει ήδη ρόλο στο καθημερινό business της Καλλιμάνης η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα ο Κώστας Φρουζής, γνωστό στέλεχος της αγοράς και επί μακρόν αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas και μέχρι πρόσφατα αναπληρωτής CEO της Creta Farms, έχει "εγκατασταθεί" στην εταιρεία. Στελέχη πάντως της Pillarstone ανέφεραν στο Capital.gr ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση του deal αναδιάρθρωσης, αφού απομένουν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, αρκετές λεπτομέρειες σε ότι αφορά την τελική συμφωνία με τις τράπεζες.

  Σημειώνεται ότι πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου του 2015 η εταιρεία είχε υπογράψει Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους 47,8 εκατ. ευρώ με όλες τις συνεργαζόμενες συστημικές τράπεζες με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ρευστότητας και της ομαλοποίησης του ταμειακού προγραμματισμού της. 

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το deal αναδιάρθρωσης της Καλλιμάνης, οι βασικές γραμμές του οποίου δεν αποκλείεται να συζητηθούν την ερχόμενη Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, περιλαμβάνουν εκ βάθρων αλλαγή του μοντέλου στο καθημερινό business, νέες συμφωνίες με τους προμηθευτές πρώτων υλών, τα τελικά σημεία πώλησης, τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές. 

  Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Καλλιμάνης (χρήση 2015), ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, εκφράζει σοβαρές ενστάσεις επ’ αυτού και κάνει λόγο για παρέκκλιση από τις λογιστικές αρχές, με συνέπεια, η αξία των εμπορικών απαιτήσεων, των στοιχείων Ενεργητικού, των αποθεμάτων, τα αποτελέσματα και τα Ίδια Κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα. Επίσης διατηρεί επιφύλαξη για την ορθή αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων... Στη χρήση του 2015, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Καλλιμάνης υποχώρησαν στα 39,383 εκατ. ευρώ από 41,178 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, οι καθαρές ζημιές εκτοξεύθηκαν στα 7,574 εκατ. ευρώ από 5,172 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, το σύνολο των υποχρεώσεων ήταν 74,051 εκατ. ευρώ από 71,103 εκατ. ευρώ το 2014.

  Τη φετινή χρήση η οικονομική κατάσταση της εταιρείας επιδεινώθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αγοράσει πρώτες ύλες από τους προμηθευτές εξωτερικού.. Προκειμένου να ξεπεράσει αυτό το σκόπελο και να μην χάσει την περίοδο της Σαρακοστής, οπότε και πραγματοποιείται το σημαντικότερο μέρος των εργασιών της, την περασμένη Άνοιξη η εταιρεία Καλλιμάνης προχώρησε σε πιλοτική εμπορική συμφωνία με την ΕΛΓΕΚΑ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ