Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 30-Αυγ-2017 20:17

    Eurobank: Εκπληρώνει στόχους για NPEs και πλάνο αναδιάρθρωσης

    Eurobank: Εκπληρώνει στόχους για NPEs και πλάνο αναδιάρθρωσης
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Νένας Μαλλιάρα

    Πλήρως θα επιτύχει φέτος τους στόχους έναντι του SSM για μείωση των "κόκκινων" δανείων, η Eurobank, μειώνοντας κατά 10% ή 2 δις. ευρώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της. Παράλληλα, θα εκπληρώσει φέτος και όλες τις δεσμεύσεις της από το πλάνο αναδιάρθρωσης, καθώς μετά την πώληση της Grivalia, πριν από το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η πώληση της θυγατρικής Bancpost στη Ρουμανία.

    Όπως ανέφερε προ ολίγου η διοίκηση της Τράπεζας στους αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, ο στόχος θα επιτευχθεί και μέσω της πώλησης χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων 1,5 δις. ευρώ (εκ των οποίων τα 600 εκατ. βρίσκονται εντός ισολογισμού και τα υπόλοιπα είναι ήδη διαγραμμένα). Η διαδικασία με τους ενδιαφερόμενους είναι σε προχωρημένο στάδιο, οι υπογραφές αναμένονται στα τέλη Σεπτεμβρίου και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο δ΄ τρίμηνο 2017.

    Όπως ανέφερε η διοίκηση της Eurobank, το πλάνο μείωσης των "κόκκινων" δανείων προβλέπει περαιτέρω μείωσή τους κατά  13% το 2018 και 17% το 2019. Συνολικά, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% την περίοδο 2016 – 2019, εκτιμήθηκε ότι θα επιτευχθεί κατά το ¼ από πωλήσεις δανείων. Η Τράπεζα θα υποβάλει τους αναθεωρημένους στόχους της στον SSΜ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όμως όπως αναφέρθηκε "είναι νωρίς να μιλήσουμε για αύξηση των στόχων". 

    Ερωτώμενη για τα πρώτα δείγματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι θα είναι σε θέση να εκτιμήσει ακριβέστερα την επιτυχία της διαδικασίας, δεδομένου ότι ο Αύγουστος, οπότε ξεκίνησε ο μηχανισμός, είναι "νεκρός" μήνας. "Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 50 αιτήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θεσμός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις σε πολλές προβληματικές περιπτώσεις επιχειρήσεων. Διακρίνουμε, πάντως, ισχυρό ενδιαφέρον αφού μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερα από 5.000 logins στο σύστημα", ανέφερε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας. Ερωτώμενος σχετικά, ανέφερε ότι ο εκτιμώμενος χρόνος για να ρυθμιστεί μία περίπτωση κινείται στους 7 – 12 μήνες.

    Αναφορικά με την πορεία αποκλιμάκωσης των NPEs, η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι επιταχύνθηκε το β΄ τρίμηνο, αλλά η περαιτέρω αποκλιμάκωση δεν θα είναι τόσο καλή το γ΄ τρίμηνο λόγω της εποχικότητας του Αυγούστου. Τα NPLs (δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) παραμένουν θετικά. Ωστόσο, τα νέα NPLs που δημιουργήθηκαν το β΄ τρίμηνο (+ 91 εκατ. ευρώ) ήταν σαφώς χαμηλότερα από τα νέα NPLs του α΄ τριμήνου. Το γ΄ τρίμηνο ίσως παραμείνει ο θετικός σχηματισμός νέων NPLs, ωστόσο το ποσό τους αναμένεται ακόμη μικρότερο. Την ευθύνη για τη δημιουργία νέων NPLs φέρουν τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία επηρεάστηκαν αρνητικά από την αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πέρασαν σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
    Η γενικότερη εικόνα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν ευνοεί αποκλιμάκωση των προβλέψεων, οι οποίες διατηρούνται υψηλές ώστε να επιτρέπουν πιο επιθετικές ρυθμίσεις δανείων. Πάντως, στόχος είναι το κόστος κινδύνου (cost of risk) να υποχωρήσει από το 2% σταδιακά στο 1%.

    Αναφερόμενη στην αύξηση των καταθέσεων  κατά 700 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, η διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι στο γ΄ τρίμηνο οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί περαιτέρω άνω των 300 εκατ. ευρώ. Το κόστος των καταθέσεων θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά 10 μονάδες βάσης. 

    Η ρευστότητα της Τράπεζας βελτιώθηκε περαιτέρω, καθώς όπως αναφέρθηκε, ο δανεισμός από τον ELA υποχώρησε κατά 2,5 δισ. ευρώ και κινείται κάτω των 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μειώθηκαν κατά 1 δις. ευρώ τα ομόλογα του πυλώνα ΙΙ και η Τράπεζα βρίσκεται κοντά στον μηδενισμό τους.

    Στο σκέλος των εξόδων, η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι υπάρχει έδαφος για μείωση του κόστους κατά 5%.

    Διαβάστε ακόμη:

    *Eurobank: Καθαρά κέρδη 40 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ