Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουν-2017 19:22

  Ποινική δίωξη κατά της Aktor ADT για έργο στα Σκόπια

  Ποινική δίωξη κατά της Aktor ADT για έργο στα Σκόπια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Για απάτη 50 εκατομμυρίων ευρώ στα Σκόπια διώκεται η Aktor ADT, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ντέμιρ Κάπια – Σμόκβιτσα προϋπολογισμού 270 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση, η οποία είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στα Σκόπια, έφτασε στη χώρα μας με τη μορφή πορίσματος που συνέταξε η Ευρωπαϊκή  Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) καθώς στρέφεται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ. 

  Κακουργήματα 

  Μα βάση το πόρισμα της OLAF η εισαγγελία κατά της διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου της κατασκευαστικής εταιρείας, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη ύψους περίπου  50 εκατ. ευρώ στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στα Σκόπια. Η υπόθεση ανακινήθηκε μετά από σοβαρές καταγγελίες του (τότε) αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια Ζόραν Ζάεβ οι οποίες οδήγησαν στην OLAF. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή  Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης το ύψος των αποδοχών που εμφανίζονταν να λαμβάνουν διάφορα πρόσωπα, την περίοδο 2012-2013 αποτελεί ένδειξη ότι είτε τα χρήματα αυτά δεν προορίζονταν για τα συγκεκριμένα στελέχη, είτε δηλ. διοχετεύονταν σε τρίτους, είτε είχαν ως πραγματικό σκοπό τη διόγκωση του τιμήματος του έργου. Μάλιστα κατήγγειλε πως για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, ύψους 270.000.000 ευρώ η Aktor ADT κέρδισε το έργο αν και η προσφορά της ήταν  σημαντικά υψηλότερη (κατά 40.000.000 ευρώ) από αυτές των ανταγωνιστών της.

  110.000 ευρώ 

  Συγκεκριμένα στελέχη της εταιρείας φέρονται να λαμβάνουν μισθούς - μαμούθ 110.000 ευρώ μηνιαίως (σύμφωνα με την OLAF), ποσό εξωπραγματικό για οποιαδήποτε χώρα πολλώ δε μάλλον για τα οικονομικά δεδομένα των Σκοπίων. Σύμφωνα επίσης με την αντιπολίτευση Έλληνες πολίτες που έφταναν στα Σκόπια, οργανωμένα με λεωφορεία, οι οποίοι δεν ασχολούνταν με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου,  αλλά εισέπρατταν από την εταιρεία, μέσω  του υποκαταστήματος της Stopanska Banka, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά (20.000 έως και 90.000 ευρώ), βάσει συμβάσεων έργου.  Όπως ανέφεραν δε, οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, σε λιγότερο από έναν χρόνο εισήλθαν στη γειτονική χώρα για τον σκοπό αυτό 96 Έλληνες πολίτες ενώ εννέα από αυτούς φαίνεται να έχουν το ίδιο επώνυμο αλλά διαφορετικό όνομα.

  Απάντηση

  Η κατασκευαστική εταιρεία πάντως έχει χαρακτηρίσει "αβάσιμα και αδικαιολόγητα" τα σχετικά δημοσιεύματα του σκοπιανού και διεθνούς Τύπου υποστηρίζοντας ότι "από την έναρξη του παραπάνω έργου όλες οι δραστηριότητες και όλες οι σχετικές οικονομικές συναλλαγές εκτελούνται σύμφωνα με τους διεθνείς και τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συναλλαγή καλύπτεται από συμβάσεις και τιμολόγια, οι φόροι υπολογίζονται και πληρώνονται και τελικώς όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος, όπως απαιτείται από τον νόμο".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων